Haberler

Anayasa Mutabakat Komisyonu

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "Anayasa ile birlikte yasaların da konuşulması gerekir. Bunun için yol temizliği yapılmalıdır" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "Anayasa ile birlikte yasaların da konuşulması gerekir. Bunun için yol temizliği yapılmalıdır" dedi.

HDP'nin Anayasa Mutabakat Komisyonu üyeleri Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan, komisyon toplantısının ardından TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, komisyonun ilk toplantısını yaptığını kendilerinin de masada olduğunu belirterek, "Kötülük ve ölümlerin sıradanlaştığı bir zamanı yaşıyoruz. Bu iklimde bu masaya oturmanın ne kadar zor olduğunu hepimizi yaşıyoruz. Hayal ettiğimiz bir Türkiye var. Türkiye'de yaşayan her bireyin ve kimliğin özgür olacağı bir Türkiye'yi hayal ediyoruz. Bu masanın da bunun masası olması gerektiği için oturuyoruz. İlk günde basına açık olan bölümün dışında hiçbir şey konuşulmadı. Ara verildikten sonra yemeğe geçtik. Usulün tartışılmasını bekliyorduk en azından ama ilk gün tören havasında geçti" ifadesini kullandı.

"Yol temizliği yapılmalıdır"

"Toplumumuzu kutuplaştıran çatışmalı iklimin ülkemizden uzaklaşması ve anayasanın bu çerçevede daha kolay yapılabileceği düşüncesiyle komisyonun çağrıda bulunmasını arzulayarak bu masaya oturduk" diyen Paylan, komisyonun gelecek hafta yapılacak toplantısında da bu konuyla ilgili görüşlerini söyleyeceklerini bildirdi.

Paylan, "Anayasa ile birlikte yasaların da konuşulması gerekir. Bunun için yol temizliği yapılmalıdır. Bunu da toplantıda dile getireceğiz" dedi.

Paylan, TBMM'de Türkiye toplumunun yüzde 97'sinin temsilinin bulunduğunu ve 4 partinin de bundan dolayı bir araya geldiğini vurgulayarak, toplumda iradenin burada olup olmayacağına yönelik ciddi kuşkuların olduğunu ileri sürdü. Paylan, katılımcı ve şeffaf bir anlayışla bütün toplum kesimlerinin yansımasıyla tartışmaların ve iradenin Meclis'te olması gerektiğini söyledi. Paylan, komisyonun basına ve STK'lara açık bir şekilde çalışmasını istedi.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise komisyonun her toplantısının ardından basını bilgilendirmek amacıyla toplantı yapacaklarını bunu komisyona da önereceklerini bildirdi. Sancar, "Anayasa süreci daha çok belli bir hedefe endeskli olarak yürütülmek istenen bir kısa mesafeli çalışma mizansenine benziyor. Bugüne kadar yaşadıklarımız sanki adı ne olacaksa burada hızla anayasayı yazma aşamasına geçsin. Hedeflenen bu görünüyor" dedi.

"Meclis iradesine sahip çıkmalıdır"

Anayasaların sadece metin yazmakla ortaya çıkan belgelerden ibaret olmadığını vurgulayan Sancar, kendilerinin yoğunlaşacağı konunun sürecin kendisi olduğunu belirterek, toplumun çeşitli kesimlerinin çalışmalara katılımını istedi. Sancar, anayasaların temel kanunlarla hayat kazandığını bundan dolayı anayasa sürecinde bu kanunların da ele alınması gerektiğini ve bunun yol temizliği olduğunu söyledi.

Sancar, demokratik, sivil bir anayasa için demokratik bir ortamın yaratılması gerektiğini savundu. Sancar, Türkiye'de Cumhuriyet anayasalarının hiçbirinin vesayet şartları dışında hazırlanmadığını belirterek, "Bundan önceki anayasaların tamamı vesayet ortamlarında hazırlanmıştır. Şimdi de başka bir başka vesayet tehlikesi ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanı anayasa sürecini vesayeti altına almayı hedefliyor. Meclis iradesine sahip çıkmalıdır" iddiasında bulundu.

Sancar, kendilerinin barış anayasası yapmak istediklerini ileri sürerek, "Barış anayasasının olabilmesi için de bir an önce çatışmasızlığa geri dönmek gerekiyor. Anayasa müzakere sürecini yeni bir barış müzakere sürecinin vesilesi ve imkanı olarak değerlendirmek lazım. Burada kurulan masanın yeni bir çözüm ve müzakere masası kurulmasına öncülük ve kaynaklık etmesi için elimizden geleni yapacağız" ifadesini kullandı.

"Hükümetin toplantılar düzenlemesine karşı değiliz"

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, komisyonda 12 kişiden sadece bir kadının yer almasının Türkiye için büyük bir ayıp olduğunu, anayasanın kadınların da anayasası olacağını bundan dolayı kadınların temsilinin çok önemli olduğunu bildirdi.

Gazetecilerin, "Hükümetin bir süreci başlattığı ve bölgedeki STK'lar eksenli olacağı söyleniyor. HDP aktif olmayacak gibi görünüyor. Nasıl değerlendirirsiniz" sorusunu yanıtlayan Sancar, hükümetin kendilerini devre dışı bırakan bir süreç başlatma niyetinde olduğunu sezdiklerini belirterek, "Bizim aldığımız oyun büyük bölümü Kürt illerinden ve Kürt nüfusundandır. Adı Kürt sorunu olan bir meseleyi çözmek istiyorsanız, doğrudan onaylanmış oy ile tescil edilmiş temsilcilerini dikkate almanız ve onlarla eşit ilişki çerçevesinde görüşmeler, gerekirse müzakere ve tartışmalar yürütmek zorundasınız. Hükümetin toplantılar düzenlemesine karşı değiliz. Belli bir kesimi dışlayarak çözüme varılmaz" dedi.

HDP'nin komisyon için ne kadar bir zamanı öngördüğünün sorulması üzerine Beştaş, kendilerinin zaman olarak asgari bir yılı önerebileceğini ama bunun da çalışmalara göre olacağını ifade etti.

Sancar ise hükümette bir önceki sürecin bu süreçle bütünmüş gibi, oturup doğrudan anayasa yazalım gibi bir niyet olduğunu savunarak, kendilerinin buna karşı olduğunu, aradan çok zaman geçtiğini ve bunları yok sayarak eski süreç devam ediyormuş gibi davranamayacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Politika

Meral Danış Beştaş Mithat Sancar Türkiye Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title