Haberler

Anayasa Mahkemesi'nin HSYK Yasası'na Kısmi İptal Kararı

Anayasa Mahkemesi’nin HSYK’nın yapısında değişiklik öngören yasa değişikliği ile ilgili CHP’nin başvurusunu kabul ederek, kısmi iptal kararı vermesini değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kararın hükümete bir ders niteliğinde olduğunu söylerken, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, “Biz her türlü mahkeme kararına saygılıyız, uymak zorundayız. Ama her türlü karara da saygı duymak zorunda değiliz” dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören yasa değişikliği ile ilgili CHP'nin başvurusunu kabul ederek, kısmi iptal kararı vermesini değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kararın hükümete bir ders niteliğinde olduğunu söylerken, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, "Biz her türlü mahkeme kararına saygılıyız, uymak zorundayız. Ama her türlü karara da saygı duymak zorunda değiliz" dedi.

TBMM'de gazetecilerin Anayasa Mahkemesi'nin HSYK'nın yapısını değiştiren kanun ile ilgili verdiği kısmi iptal kararına yönelik sorularına cevap veren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin müracaatından 40 sonra karar verdiğini hatırlatarak, "İptal kararı, hükümetin hukuksuzluğuna, Anayasa tanımazlığına ders verir nitelikte bir karardır" diye konuştu.

HSYK ile ilgili kanunun HSYK'yı bağımsız bir kurul olmaktan çıkartıp, Adalet Bakanlığı'nın bir genel müdürlüğü haline dönüştürdüğünü söyleyen Hamzaçebi, böyle bir düzenlemenin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu kaydetti. Hamzaçebi, "Mahkeme de taleplerin bir bölümünü kabul etmemekle birlikte esasa ilişkin diyebileceğimiz çok önemli bölümlerini kabul etmiştir ve iptal kararı vermiştir" şeklinde konuştu.

"Kamu görevlilerinin yargı denetimine gitme, hak arama hürriyetlerini elinden alan bu düzenleme çok açık bir şekilde Anayasa'ya aykırıydı ve bu düzenleme de iptal edildi" diyen Hamzaçebi, bunun doğal sonucunun kanunla görevleri sona erdirilen kişilerin tekrar yargıya başvurmak suretiyle görevlerine dönmeleri zorunluluğunu getirdiğini iddia etti. Hamzaçebi, "Ancak etik olarak olması gereken şudur; bu görevlere atanan kişilerin kanunun yayımından sonra görevleri sona eren kişilerin yerine atanan kişilerin bu görevlerden istifa etmeleri, onların yerine de HSYK'nın görevlerinden ayrılmış olan personeli ataması gerekir. Hukuk devletinin gereği budur" ifadelerini kullandı.

HSYK üyelerinin dairelerde görevlendirmelerine ilişkin olarak hükümeti söz sahibi konumuna getirebilecek bir maddeye ilişkin düzenlemenin de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten Hamzaçebi, "Bunu da önemli buluyorum. Bu hükümetin, Başbakan'ın kendi gerçekleştirdiği Anayasa değişikliğine, 12 Eylül 2010 referandumunda kabul edilen Anayasa değişikliğine uymadığının Anayasa Mahkemesi tarafından tescil edilmiş olmasıdır. Bu nedenle önemlidir " dedi.

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ ELİTAŞ: "BİZ HER TÜRLÜ MAHKEME KARARINA SAYGILIYIZ"

Anayasa Mahkemesi'nin son zamanlarda çok hızlı kararlar verdiğine dikkat çeken AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, "2010 referandumu çerçevesindeki yaptığımız düzenlemeler doğrultusunda Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların hızlanmasında bir katkımız varsa memnun kalırız" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin yapısında bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorulara da cevap veren Elitaş, "Anayasa Mahkemesi'nin 2010 yılında değiştirdiğimiz yapısını değiştirmek tekrar ancak Anayasa ile mümkün olabilir. Bu herhangi bir siyasi partinin istemi ile olacak bir şey değildir" dedi.

Elitaş, "Muhalefet Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını hükümete bir tokat olarak değerlendiriyor" şeklindeki soruya ise, "O zaman Anayasa Mahkemesi'ni iptal edelim, ana muhalefet partisine soralım, onların uygun bulduklarını buradan yasalaştıralım" yanıtını verdi. Elitaş, CHP'nin yeni gelen isimlerin istifa etmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise, "CHP, Anayasa Mahkemesi'ni gereksiz görüyorsa gereksiz şeylerle uğraşma partisi haline gelmiş. CHP siyaset yapsın, başkalarının ne yapacaklarıyla ilgili söylemlerinden vazgeçsin" açıklamasında bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararının AK Parti için sürpriz olduğu görüşlerine ilişkin olarak Elitaş, "Biz çıkarttığımız her yasanın Anayasa'ya uygun olduğu kanaatindeyiz. Burada Anayasa Komisyonu var, 26 milletvekili tarafından temsil edilen, Anayasa profesörlerinin bulunduğu, konusunda uzman arkadaşlarımız var. O uzman arkadaşların uygun bulduğu bir şeyi Anayasa Mahkemesi reddediyor. TBMM'de yapılan bir düzenlemeyi, 550 milletvekilinin belki 300 tanesi bu kanunun Anayasa'ya uygun olduğunu ifade ediyor, Anayasa Mahkemesi'nin 17 üyesi 'uygun değildir' diyor. Sürpriz olarak değerlendirmek yanlış olur. B planı, A planı diye bir şey yok. Anayasa Mahkemesi görevini yapıyor, TBMM görevini yapıyor. Biz her türlü mahkeme kararına saygılıyız, uymak zorundayız. Ama her türlü karara da saygı duymak zorunda değiliz" diye konuştu.

"CHP KILIÇDAROĞLU'NA ATILAN YUMRUĞU SANKİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIYOR"

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında yapılan güvenlik toplantısıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Elitaş, "Yapılan görüşmede gördüğüm hadise şuydu; MHP bir suçluluk psikolojisinde, CHP de fırsatçılık duygusu içindeydi. Dün gördüğüm, Sayın Kılıçdaroğlu'na atılan yumruğu sanki CHP yetkililerinin bir fırsata dönüştürme gayreti içinde olduklarını gördüm. Bir gazetede bugün yazıyor ki, AK Partili 15 milletvekili Meclis'e silahla geliyormuş yalanını nasıl uydurabilirsiniz. Eğer Malik Ejder söylemişse kesinlikle yalan söylüyor. AK Partili hiçbir milletvekili TBMM Genel Kurulu'na silahla girmiyor ama bağımsız milletvekili 'Can güvenliğimden dolayı TBMM yerleşkesinde silahla dolaşıyorum' diyor. Bende buradan Meclis Başkanlığı'na suç duyurusunda bulunuyorum. Her kim ki TBMM yerleşkesinde silahla dolaşıyorsa suç işlemektedir. Meclis Başkanlığı, idari amirleri görevini yerine getirmelidir. İdari amirleri yalanlarla, safsatalarla, duyduklarıyla değil, milletvekilinin beyanıyla hareket etmeli, kimse o milletvekiline gerekli müeyyideyi yaptırmalıdır" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mehmet Akif Hamzaçebi Anayasa Mahkemesi Mustafa Elitaş Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (1)

hacı haydardokkuzlu_haydar@hotmail.com:

parelel yapı burdadamı yuvalanmış ve eski chp.lilerle birleşme var dikkat ederseniz her gün hükümet aleyhine kararlar alınmakta cemaatle cebelleşmeden evvel chp.nin bütün baş vuruları red ediliyordu şimdide en önemli maddeyi iptal ediyor işe yaramayanı bırakıp adı kısmi oluyor demesinler burdada parelel yapı vardiye hami cimi yok AYM tam parelel yapının kendisidir

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title