Haberler

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası Kararı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davası kararına ilişkin "Bundan sonraki süreçte Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda yeniden yargılama, ihlal edilen hususlarda yapılacaktır" dedi.

Bozdağ, Adalet Komisyonu'na gelişinde gazetecilerin Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davası kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce yeniden yargılama konusunda yasal düzenleme için gerekli çalışmaların yapılması yönünde Adalet Bakanlığı'na bir talimatı olduğunu hatırlatan Bozdağ, bunun üzerine değerlendirmelerin yapıldığını, ancak yasal düzenleme ile bu meselenin sağlıklı bir çözümünün gözükmediği yönünde açıklama yaptığını aktardı. Yasal düzenleme yapıldığında ortaya çıkacak sonuçları öngörme imkanı olmadığını, ancak Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine vereceği kararın en sağlıklı çözüm olacağını açıkladığını da ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesi bu konuda başvuru üzerine dün hak ihlali yapıldığının tespitine ve yeniden ihlal olan konularda yargılama yapılmasına karar verdi. Karar hayırlı olsun. Zira Anayasa'nın öngördüğü süreçler işletildi ve mahkeme bu konuda oy birliği ile karar verdi. Kararın oy birliği ile verilmiş olması da fevkalade önemli. Çünkü bütün yüksek üyelerin bu konuda fikir birliği içinde olduğunu gösteriyor. Bundan sonraki süreçte tabii Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda yeniden yargılama ihlal edilen hususlarda yapılacaktır. Ne olacak? Adli süreç işleyecek, ortaya çıkan sonuçlar nasıl olur onu hep beraber takip edip göreceğiz. Ben kararın hayırlı olmasını diliyorum."

-"Benim gördüğüm esasa dair bir karar vermemiştir"

Bozdağ, kararın tahliye getirip getirmeyeceğinin sorulması üzerine,  bu hususun mahkemelerin takdirinde olduğunu söyledi.

Bekir Bozdağ, bir başka soruyu yanıtlarken de mahkemenin işin esası hakkında bir karar vermediğini belirterek, "Burada bir darbe vardır, yoktur şeklinde bir değerlendirme yapmadı. Mahkemenin yaptığı değerlendirme usule dair bazı itirazların yargılama süreçlerinde ilk derece mahkemesi tarafından yeterince dikkate alınmadığı, değerlendirilmediği hususuna ilişkin tespitleri içeriyor. Yani usulü bir takım eksiklerin hak ihlaline yol açtığını tespit ediyor. ve bu eksikliklerin giderilmesi ve bu konuda yeniden bir değerlendirme yapılabilmesinin önünü açıyor. Benim gördüğüm esasa dair bir karar vermemiştir" diye konuştu.

İlk derece mahkemesinin  bu eksikleri giderdiğinde ne tür bir karar vereceğinin şimdiden öngörülemeyeceğine işaret eden Bozdağ, "Ama ilk derece mahkemesinin daha önce verdiği karar, Yargıtay'ın yaptığı onama esasında bunlar da bu davanın özüne ilişkin önemli karineleri oluşturuyor" dedi.

Mahkemenin gerekçeli kararı beklemeden kısa karar üzerinden hareket ederek, tahliye gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinin de sorulduğu Bozdağ, kendisinin mahkemenin yerine bir değerlendirme yapmasının doğru olamayacağını söyledi.

Gerekçeli kararın son derece önemli olduğuna dikkati çeken Bozdağ, "Hangi gerekçelerle hangi hususlarda hak ihlali bulunduğunu ancak biz gerekçeli karardan öğreneceğiz. Yeniden yargılama hangi konularda yapılacak onlar da detaylı bir şekilde gerekçeli kararla beraber ortaya çıkacaktır. O yüzden gerekçeli karar ilk derece mahkemesine yapacağı yeniden yargılama konusunda yol gösterici olacaktır" şeklinde konuştu.

"Yeniden yargılama konusunda süreç en baştan mı başlayacak?" sorusuna ise Bozdağ, "Bu ilk defa olacak bir husus. İlk defa olacağı için bu konuda da pek çok tartışma yapılacağını tahmin ediyorum. Bizim kanaatimiz Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali tesbiti yaptığı hususlarda yeniden yargılama yapılacaktır. Ama bu hususlar nerelere ulaşıyor, ne kadar davanın özünü etkiliyor, tabii onu da ilk derece mahkemesi tayin ve takdir edecektir" karşılığını verdi.

-"Her dava kendine has özellikleri olan bir davadır"

Bozdağ, "Bu karar, Özel Yetkili Mahkemelerin gördüğü kritik davalar, Oda TV, Ergenekon gibi bunların da yeniden yargılanmasının önünü açar mı?" sorusunu yanıtlarken de şu ifadeleri kullandı:

"Bireysel başvuru üzerine verilen kararlar, bireysel kararlardır. Yani bu kararlar genel anlamda teşmil edilerek uygulanabilecek nitelikte kararlar değildir. Ancak bundan sonraki süreçte benzer konularda yargılama yapılırken elbette Anayasa Mahkememizin verdiği kararın uygulayıcılar bakımından dikkate alınmasını gerektirecektir. Ancak başka davalara bu kararın teşmili söz konusu değildir. Çünkü her dava kendine has özellikleri olan bir davadır. Başvuru olur, başvuru olmaz. Onun için bunu genelleştirme imkanı yoktur. Ama başvuru olursa onlarla ilgili mahkeme yeniden bir değerlendirme elbette yapabilecektir." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi Adalet Bakanlığı Bekir Bozdağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title