Haberler

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç Açıklaması

''Ben bugün itibariyle emeklilik kararını vermiş bulunuyorum ve artık bugün itibariyle emeklilik dilekçemi gönderdim ve artık emekliyim'' ''Bugün Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruya bakmış olduğu ve bunun sonunda vermiş olduğu kararlar sonunda, artık temel hak ve özgürlükler mahkemesi haline dönüşmüştür.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Ben bugün itibariyle emeklilik kararını vermiş bulunuyorum ve bugün itibariyle emeklilik dilekçemi gönderdim ve artık emekliyim" dedi.

Kılıç, Anayasa Mahkemesinde başkanlık seçiminin ardından basın toplantısı düzenledi.

Anayasa Mahkemesinde en önemli yapılan şeyin ne olduğu sorusuna, söylenecek tek bir cevabın olduğunu vurgulayan Kılıç, "Bugün itibariyle geldiğimiz noktada Anayasa Mahkemesinin geçmişte kalan sınırlayıcı, daraltıcı, yasaklayıcı anlayışından, hak ve özgürlüklerinin önünü açan, özgürlükçü bir anlayışla olaylara yaklaşan ve Anayasal ilkeleri, temel ilkeleri, evrensel değerlerle içini dolduran bir Anayasa Mahkemesi var artık" dedi.

Anayasa Mahkemesinin son yıllarda almış olduğu kararlar nedeniyle hem yurtiçinde hem yurtdışında haklı bir övgü kazandığını ifade eden Kılıç,  mahkemenin bu noktaya gelmesi için üyelerin, raportörlerin ve personelin özverili bir şekilde çalıştığını söyledi.

Kılıç, "Bundan sonra Anayasa Mahkemesinin, bu ilkeler doğrultusunda, yerellikten kurtarılarak, evrensel değerlere ulaşmış bir anlayış içinde, anayasal ilkeleri yorumlayıp halkının hizmetine sunan bir Anayasa Mahkemesi çizgisinin devam etmesi, en büyük dileğim ve temennimdir. Geride bıraktığımız arkadaşlarımın, bu görevi en iyi şekilde yerine getireceklerine inancımı bir kez daha belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu.

"Temel hak ve özgürlükler mahkemesi haline dönüştü"

Anayasa Mahkemesine, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle yapılan bireysel başvurulara bakma görevi verildiğini hatırlatan Kılıç, bugün bu görevi mahkemenin başarıyla yürüttüğünü, hem içeride hem de dışarıdaki hukuk çevrelerinden alınan bilgiler, değerlendirmeler ve analizler sonucunda, çok iyi bir noktada bulunulduğunu söyledi. Kılıç, şunları kaydetti:

"Bugün Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruya bakmış olduğu ve bunun sonunda vermiş olduğu kararlar sonunda, artık temel hak ve özgürlükler mahkemesi haline dönüşmüştür. Geçmişte kanunların Anayasaya uygunluğunu denetleyen bir kurum olmaktan, bu görevi ikinci plana düşmüş, birinci plana bireysel başvuru yoluyla baktığı temel hak ve özgürlüklerin mahkemesi haline dönüştüğünü ben büyük mutlulukla ve memnuniyetle belirtmek istiyorum. Bu çerçevede mahkememiz görevlerini sürdürecektir. Şüphesiz ki bu mahkeme, temel hak ve özgürlüklerin teminatıdır. güvencesidir. Bunun, bundan sonra da devam edeceği konusunda hiç bir kuşkunuzun olmamasını diliyorum"

Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar sonunda, artık gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde, gerek diğer uluslararası kuruluşlarda, bu mahkemenin etkin bir denetim yaptığı konusundaki kabullerinin önemine de dikkati çeken Kılıç, Anayasa Mahkemesine başvurmadan, bu yol tüketilmeden, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yapılan başvuruları kabul etmediğini hatırlattı.

Artık Anayasa Mahkemesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde evrensel hukuk kurullarına uygun yorum yapan, sorunları bu şekilde çözen bir mahkeme haline geldiğini ve etkin bir denetim yaptığını dile getiren Kılıç, gelmek istedikleri hedefin de bu olduğunu söyledi.

Kılıç, 'Ben Anayasa Mahkemesinin geldiği bu noktadan, getirdiğimiz bu noktadan mutlu, memnun ve gerçekten onur duyduğum bir noktada olduğunu ifade etmek istiyorum" görüşüne yer verdi.

-"Her dönemde linç edilmekten kendimi alamadım"

Haşim Kılıç, 1990 yılında Anayasa Mahkemesine seçildiği günden itibaren çok meşakkatli bir yolculuğunun olduğunu anlatarak, "Her dönemde,  her iktidar döneminde linç edilmekten, hiçbir zaman kendimi alamadım" dedi. Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu niye oldu derseniz, belki benim özgürlük anlayışımdan, temel hak ve özgürlüklere olan bakışımdan kaynaklandı diyebiliriz. Geldiğim günlerde bir başka nitelemem oldu, ondan sonra başka  nitelemelere geçildi ve bugün de farklı nitelemelerle, farklı tepkilerle de çok büyük eleştiriler ve saldırılar karşısında kaldım. Ama şunu belirteyim hiç bir zaman bu saldırılardan, bu yapılan eleştirilerden yılmadım ve doğru bildiğim yolda yürümeye devam ettim. Ben temel hak ve özgürlüklerin kutsal olduğuna inanıyorum. İnsanlık onurunun gereği olduğuna inanıyorum. Temel haklara yapılacak bir saldırının, insan onuruna yapılmış bir saldırı olduğuna inanıyorum. Bu çerçevede düşüncelerimi yoğunlaştırdım. Oylarımı da bu noktada kullandım. Bu kullandığım oyların sonunda zaman zaman bir kısım insan bundan faydalandı, bir kısım da belki buna sevinemedi, eleştirdi, Ama dün eleştirenler bugün alkışladı, bugün alkışlayanlar da yarın eleştirdi. Bunların hiçbirisi  beni etkilemedi. Ben vicdanımda tebeyyün eden, vicdanımda beliren düşünceleri söylemeye ve dik durmaya gayret eden bir kişilik sergiledim."

Bu çerçeve içerisinde haklar ve özgürlüklerin kutsallığına inandığını vurgulayan Kılıç, bugüne kadar olduğu gibi, emekli olduktan sonra da bu mücadeleyi sürdüreceğini, doğruları ve yanlışları söylemeye devam edeceğinin altını çizdi.

-"Yapılan eleştirileri ifade özgürlüğü olarak değerlendirdim"

Kılıç, ifade özgürlüğünün çok önemli olduğuna inandığını, bugüne kadar şahsına yapılan eleştirileri de bu kapsamda değerlendirdiğini ifade ederek, "Şok edici de olsa, rahatsız edici de olsa bu çerçevede değerlendirdim ve mümkün olduğu kadar hiçbirisine cevap vermemeye gayret ettim" dedi.

-"Emeklilik dilekçemi gönderdim"

"Artık bugün itibariyle yeni başkanımızı seçmiş bulunuyoruz. Ben bugün itibariyle emeklilik kararını vermiş bulunuyorum ve artık bugün itibariyle ben emeklilik dilekçemi gönderdim ve artık emekliyim" diyen Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kararımı niye aldım? 13 Mart 2015'e kadar sürem vardı, bir ay önceden böyle bir karar aldım. Yasa gereğince iki ay önceden başkanın seçilmiş olması, ilk defa bu sene uygulandı, bu seçimde uygulandı. Şu anda bu çatının altında iki tane başkan var. Bir kurumda iki başkan olmaz, ben seçilmiş olan arkadaşımızın daha rahat çalışabilmesi, seçilmiş arkadaşımın planının, programını ve çalışma arkadaşlarını daha rahat ortamda seçmesi adına, ona bu fırsatı verme adına, ben bugün itibariyle emeklilik kararını almış bulunuyorum. Seçilen arkadaşıma başarı diliyorum, burada kalan arkadaşlarıma başarı diliyorum. Arkadaşlarımın bu anayasal değerleri ve mahkemenin bugünkü geldiği çizgiyi devam ettireceklerine olan inancımı bir kez daha belirtmek istiyorum. Bu çerçeve içerisinde  aziz milletime veda ediyorum onlara  'Allah ısmarladık' diyorum. Onların hak ve özgürlüklerini her platformda korumaya, kollamaya devam edeceğimi belirtmek istiyorum. Bu nefes bu tende kaldığı sürece, bu mücadele devam edecektir. Bugün burada bu çatı altında böyleydi, yarın bir başka yerde bir başka şekilde bu görev devama edecektir."

-" Türkiye'de öyle bir nefret söylemi gelişmeye başladı ki"

Sorunları demokratik bir ortamda konuşma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kılıç, "Gerçekten Türkiye'de öyle bir nefret söylemi gelişmeye başladı ki bu kutuplaşmanın, ayrışmanın ve bireyler arasında, farklılıklar arasında bir diyalog kurma imkanını ve zeminini kaybetmeye başlıyoruz. Bence Türkiye'nin gelecekteki en büyük potansiyel tehlikesi, bu nefret söyleminin doğurduğu, farklılıklar arasındaki bu potansiyel tehlikedir. Bundan hızla uzaklaşmamız lazım, bunu hızla sona erdirmemiz gerekiyor."

Kılıç, bu konuda siyaset aktörlerine, anayasal kurumların ılımlı anlayışlarına çok ihtiyaç olacağını söyledi.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title