Haberler

Anayasa Değişiklik Teklifi Komisyonda

TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, terör olaylarını anımsatarak, bu ortam içinde bir anayasa tartışması yapılmaması gerektiğini savundu.

Tanrıkulu, "Bu anayasa değişikliği Türkiye'nin bir ihtiyacı değil. Kişilerin ihtiyacı için anayasa değişikliği yapılmaz. Parlamenter rejim kötü bir rejim değil. Siz, Türkiye'yi mecbur hale getirmek için parlamenter sistemi özellikle kötü hale getirdiniz. Bu yapılan değişiklik Türkiye'yi başka bir felakete götürecektir." dedi.

AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Türkiye çok partili hayata geçtikten sonra 66 yılda 45 hükümet oluştuğunu, ABD'de 200 yıllık dönemde sadece 45 başkan belirlendiğini kaydetti.

Anayasa değişikliğiyle istikrar ve güveni sağlamak istediklerini ifade eden Başer, "Şu anda halk oyuyla seçilen Cumhurbaşkanı ve hükümet var. Dolayısıyla şu an yürütmede çift başlılık var. Anayasa değişikliğiyle yürütmedeki bu çift başlılığı sona erdirmek amacındayız." diye konuştu. Başer, şunları kaydetti:

"Anayasal metinler kutsal metinler değildir. Devletin, milletin ihtiyaçlarını çözme noktasında değiştirilmesi mümkün olan metinlerdir. Anayasa'da ve İçtüzük'te yazılı olan kurallar çerçevesinde, hukuk içinde bu değişiklik teklifini milletimizin onayına sunmak istiyoruz. Devletin anayasasından milletin anayasasına geçmek için bu teklifte bulunduk. Meclisi daha da güçlendirmek, milli iradeyi tastamam gerçekleştirmek, demokratik düzeni daha da muhkem hale getirmek, vesayet odaklarını sona erdirmek için değişiklik teklifinde bulunduk."

-MHP'ye tebrik

AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, "MHP'yi tebrik etmek istiyorum. Sayın Devlet Bahçeli, var olan bir toplumsal talebi, taşın altına ellerini koyarak bu değişiklik hazırlandı." dedi.

Anayasa değişikliğinin bir rejim değişikliği olmadığını belirten Birkan, bu değişiklikle beraber artık Türkiye'de istikrarlı döneme girileceğini, koalisyon döneminin kapanacağını söyledi.

Değişikliğin, demokrasiye yönelecek darbelerin önlenmesi noktasında da önemli olacağını ifade eden Birkan, "Pazar seçim yapıldığı zaman pazartesi ülkeyi kimin yöneteceği belli olacak." diye konuştu.

CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, "10 seçim kazanmış, istediği düzenlemeyi çıkarma imkanı olan birisi neden Kenan Evren olmak ister? Cumhurbaşkanına bu kötülüğü neden yapıyorsunuz? Bu teklifi geri çekin. Buradan bir iyilik doğmaz. Bu yasalaştığı andan itibaren Erdoğan'ın diktatörden farkı kalmaz. Bütün dünyadaki saygınlığını yok edersiniz." görüşlerini öne sürdü.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, getirilen anayasa değişikliği teklifinin bir toplumsal sözleşme olmadığını, iki partinin getirdiği bir düzenleme olduğunu kaydetti.

Kayışoğlu, teklifin geri çekilmesi gerektiğini öne sürerek, başkanlıkla yönetilen bazı Latin Amerika ülkelerinin bu yönetim tarzından vazgeçmeyi düşünürken Türkiye'nin bu yola girmesinin doğru olmadığını savundu.

Düzenlemenin bir kişi için yapıldığı iddiasında bulunan Kayışoğlu, sonraki adımın "yetkilerin eyaletlere dağıtılması" olacağını öne sürdü.

Kayışoğlu, "Reza Amerika'dan gelirse yargılanmaması için Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanması mümkün." dedi.

Kayışoğlu'nun konuşması 2 saati aşkın sürdü.

Kaynak: AA / Politika

Nurhayat Altaca Kayışoğlu AK Parti Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title