Haberler

Anayasa Değişikliği Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, parti kapatmayı zorlaştıran anayasa teklifine ilişkin, "Bu düzenleme özü sözü itibariyle, özellikle AKP'nin kendini koruma altına alması, diğer partilerin kapatılmasına ilişkin iradeyi de Sayıştay marifetiyle kendi denetimi altına almasından kaynaklanmaktadır" dedi.

AK Parti'nin, siyasi partiler hakkındaki kapatma davasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine Meclis'te kurulacak komisyonun izni üzerine açılmasını, siyasi partilerin "temelli" kapatılması hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin, TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmelerine devam ediliyor.

Bal, teklife ilişkin konuşmasında, terörle bağlantılı olması dışında parti kapatmaya karşı çıktıklarını ancak AK Parti'nin teklifine katılmadıklarını söyledi.

"Halis niyetli bir teklif değildir. Üzüm yemek için değil, bağcı dövmek için, samimi olmayan bir tekliftir" diyen Bal, bu teklifin Türkiye'nin önünde ağır sonuçlar açabilecek bir yolu da öngördüğünü de ileri sürdü.

Tasarının siyasi partilerin gelir ve giderlerine ilişkin düzenlemesini de eleştiren Bal, "İktidarın sağ gösterip, sol çakmaya çalıştığı" ifadesini kullandı.

-"Bunun Oslo görüşmeleriyle ile bir alakası var mı?"

AK Parti'nin düzenlemeyi kendisini korumak için getirdiğini ileri süren Bal, şunları kaydetti:

"Bu düzenleme özü sözü itibariyle, özellikle AKP'nin kendini koruma altına alması, diğer partilerin kapatılmasına ilişkin iradeyi de Sayıştay marifetiyle kendi denetimi altına almasından kaynaklanmaktadır. Bunun Oslo görüşmeleriyle ile bir alakası var mı? Bunu bize açıklayın. 10 madde ile ilişkilendiren köşe yazarları bulunmaktadır. Bayram değil, seyran değil. Seçime gidiyorsunuz. 12,5 yıldır iktidardasınız, 40 defa anayasa değiştirebilecek imkana sahiptiniz. Niye 12,5 yıl değil de 24. Dönem'in son 2,5 ayı içinde bu değişikliği yapıyorsunuz. Bu doğrudan doğruya Türkiye'nin geleceğinin devlet olarak, Türk milletinin geleceğinin millet olarak, her bir vatandaşının temel hak ve hürriyetlerinin tehdit altında bulunduğu teröre karşı, masaya terör örgütünü oturtmak suretiyle yaptığınız müzakerelerin neticesi olarak karşımıza çıkmıştır."

-"İktidarın sergilemek istediği tiyatroya 'buyurun sizde katılın' senaryosu "

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da "iktidarın sergilemek istediği tiyatroya 'buyurun sizde katılın' senaryosu ile karşı karşıya" olduklarını ileri sürdü. Yapılan düzenlemeler ile 7 Haziran'da gerçekleştirilecek milletvekili seçimlerinde Türkiye'nin bırakın seçim güvenliğini seçimlerin meşruiyetini tartışır hale geleceğini iddia eden Kart, siyasal iktidarın her alanda anayasa ihlali yaptığını ve bundan sonrası için kendisine bir af getirme girişimi içinde olduğunu savundu.

Konuşmasında  "Kozmik Oda Soruşturması" olarak bilinen soruşturmaya da değinen Kart, "Kozmik oda dehşet bir olay. 'Efendim birileri yaptı'. O zaman Türkiye'yi sen yönetiyordun. Bu işin sorumlusu siyasi iktidardır. Elbette o işi organize edenlerin sorumluluğunu bertaraf etmiyor ama Türkiye öyle bir noktadaki Silivri Soruşturmaları ve Kozmik Oda gerçeği ile yüzleşemeyecek durumda. Çünkü içinde bizatihi siyasi iktidarın kendisi var" diye konuştu.

Kart, teklif sahipleri samimi ise seçim barajının da kaldırılması gerektiğine işaret ederek, teklifin bu haliyle ciddiye alınır bir yanı olmadığını ve karşı olduklarını söyledi.

-"Herkes kendi görüşlerini ortaya koyarak iyi bir yasa çıkarabiliriz"

HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise anayasa değişikliğinin bu dönemde parlamentonun gündemine getirilmesinin manidar olduğunu ifade etti. Yıldız, "Türkiye'nin şu andaki temel sorunu parti kapatma değildi. Türkiye'de İç Güvenlik Yasası'nın özgürlükleri nasıl cendereye koyacağı tartışılıyordu. Seçim barajını tartışıyordu. Bu çok müthiş formüle edilmiş bir seçim çalışması" diye konuştu.

Komisyonu oluşturan partilerin parti kapatmanın kriterleri konusunda anlaşamayacağının, farklı bakış açıları sahip olduklarının herkes tarafından bilindiğini kaydeden Yıldız, teklifin seçim meydanlarında kullanılmak üzere gündeme getirildiğini ileri sürdü.

Teklifi toptan reddetme noktasında olmadıklarını ancak çok büyük sıkıntıları da içerdiğini ifade eden Yıldız, "Madem ki önümüze gelmiş, tartışılacak gündemi meşgul edecek, o zaman bunu nasıl mükemmelleştirebiliriz şeklinde her siyasi parti kendi görüşlerini ortaya koyarak iyi bir yasa çıkarabiliriz diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-"Komisyon samimiyet testidir"

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın söz alarak bazı eleştirilere yanıt verdi.

Muhalefetin samimiyetlerini sorguladığını belirterek, komisyonun bir samimiyet testi olduğunu, herkesin yapıcı önerileriyle kendi samimiyetini ortaya koyması gerektiğini vurguladı.

CHP'ye kapatma iddialarından sonra teklifin gündeme getirildiği ifadelerine karşı Aydın, düzenlemenin 2010 yılındaki anayasa değişikliğinde yer alan, ancak düşürülen maddenin aynısını olduğunu dikkati çekti.

Aydın, tasarının görüşmelerinin seçim barajı gibi ön şartlara bağlanmasını da her konunun kendi mecrası içinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak eleştirdi.

Kaynak: AA / Politika

Sayıştay Ak Parti Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title