Haberler

    Anastasiadis Yeniden Masada

    Kıbrıs'taki son liderler buluşmasında masayı terk etmesinin ardından Rum lider Anastasiadis, bir kez daha KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile bir araya geldi.

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile yaklaşık iki ay sonra bir araya geldi. İki lider, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in ara bölgedeki ikametgahında akşam yemeğinde buluştu. Görüşmede, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de hazır bulundu. ÖZETLE

    Liderler yeniden bir arada

    Kıbrıs'ta yeni BM temsilcisi

    Eroğlu ve Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde ara bölgede tekrar bir araya gelecek. Görüşmede, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının müzakerecileri de hazır bulunacak.

    Rum lider masayı terk etmişti

    Rum Yönetimi lideri Nicos Anastasiadis ve KKTC lideri Derviş Eroğlu, son olarak 24 Temmuz'da BM kontrolündeki ara bölgede bir araya gelmişti. Görüşmede 'güven arttırıcı önlemler' konusu, gergin bir ortamda konuşulurken, Rum yönetimi lideri Anastasiadis, BM yetkililerini sert sözlerle eleştirdikten sonra çantasını toplayarak masayı terk etmişti.

    Güven arttırıcı önlemler kapsamında Lefke'deki Aplıç Kapısı'nın açılması, Türk vatandaşlarının Güney Rum Kesimi'ni de ziyaret edebilmesi, Ada'daki tüm mayınların temizlenmesi ve engellilerin katılacağı iki toplumlu spor müsabakalarının yapılması müzakere ediliyor.

    Müzakere başlıkları

    Müzakere masasında altı başlık var: Yönetim, toprak, mülkiyet, AB, ekonomi ve garantiler. 2012'de kesilen ikinci müzakerelerde toprak ve garantörlük başlıkları dışında diğer konularda ilerleme kaydedilmişti.

    İki buçuk yıl sonra yeniden başlayan müzakerelerde diğer dört başlık yeniden görüşülüp üzerinde uzlaşıldıktan sonra, toprak konusu ele alınacak. Toprak konusunun da çözülmesi durumunda, garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla garantiler konusu görüşülüp müzakereler sonuçlandırılmaya çalışılacak.

    Süreç tıkandı, Ban yeni danışman atadı

    Şubat ayında başlayan müzakerelerde, Türk tarafı liderlerin ayda bir yaptığı görüşmelerin sıklaştırılmasını talep etmiş, Ada'yı ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden aynı öneriyi sunmuştu. Ancak müzakere süreci, tarafların maddeler üzerinde anlaşamaması ve yakınlık sağlayamaması sebebiyle tıkandı.

    Görüşmelerin sıklığının azalması ve müzakere sürecinin tıkanma noktasına gelmesinin ardından, BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon da sürece ivme kazandırmak için yeni Kıbrıs Özel Danışmanı atadı. Ban'ın yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Norveçli üst düzey bir diplomat, eski dışişleri ve eski savunma bakanı.

    Şubat ayından beri BM arabuluculuğunda, BM'nin kontrolündeki ara bölgede gerçekleştirilen müzakerelere, daha alt düzey bir temsilci olan BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim katılıyordu.

    Davutoğlu KKTC'de Anastasiadis'e çağrı yaptı

    Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, başbakan olduktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini, kritik görüşmenin bir gün öncesinde KKTC'ye yaptı. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Yunanistan dahil tüm tarafların aynı masaya oturmasını arzu ettiğini ancak karşılık bulamadığını söyledi. Davutoğlu, Anastasiadis'e de 'çözümü ertelememe' çağrısında da bulundu:

    "Buradan, Sayın Anastasiadis'e de sesleniyorum; gelin bu barışı bir an önce, yarın değil bugün, gelecek hafta değil bu hafta, gelecek yıl değil bu yıl yapalım. İleriye ertelenen her çözüm aslında çözümsüzlüğü derinleştirir, ertelemeyelim."

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Birleşmiş Milletler Nikos Anastasiadis Ahmet Davutoğlu Derviş Eroğlu Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title