Haberler

Analiz - "İsrail Neticesini Bilmediği Bir Savaşa Atılmak İstemez"

İsrail ordusunun, Gazze sınırında bir tünel bulunmasının ardından Hamas ile İsrail arasında askeri gerilimin tırmanmasının "uzak olduğu" belirtiliyor.

ULA ATAULLAH - İsrail ordusunun, Gazze sınırında bir tünel bulunmasının ardından Hamas ile İsrail arasında askeri gerilimin tırmanmasının "uzak olduğu" belirtiliyor.

Filistinli siyasi analistler, İsrail'in Gazze sınırındaki tüneli keşfetmesinin ardından Hamas-İsrail arasında olası bir savaş ihtimalini değerlendirdi.

Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü Muhaymer Ebu Sada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne karşı bir saldırı yapma niyetinde olmadığını kaydederek, İsrail'in Gazze Şeridi'nde tünel arama çalışmalarına devam ederek halkını yatıştırmaya çalıştığını söyledi.

Sada, "İsrail'de bazı sesler Hamas'a karşı önleyici bir darbe yapma ve mücadele etme konusunda her ne kadar baskı yapsa da İsrail şartları buna elverişli değil. Sınırlı ve kısa süreliğine askeri operasyonlar görebiliriz." ifadelerini kullandı.

"İsrail neticesini bilmediği bir savaşa atılmak istemez"

Filistinli siyasi analist ve yazar Prof. Dr. Abdussettar Kasım da İsrail'in tünelin bulunmasına karşılık olarak, Gazze'ye çimento girişlerini yasaklamak ve olan ablukayı sıkılaştırmak gibi ekonomik yaptırımlar uygulayacağını kaydederek, "İsrail, özellikle Kassam Tugayları'nın askeri yeteneklerini geliştirmesine izin vermez. Başka tünellerin tespit edilmesi halinde İsrail hükümetine bunlarla yüzleşme konusunda baskılar artabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kasım, "Savaş kararı alandaki gelişmelere bağlı. İsrail neticesini bilmediği bir savaşa atılmak istemez. Hamas da İsrail'in Gazze'ye son saldırı etkilerinin hala taze olmasından dolayı herhangi bir savaş arayışında değil." dedi.

Ramallah merkezli El-Eyyam gazetesi yazarlarından Talal Ukel, tünelin keşfinin Gazze'ye karşı İsrail'in savaş açması için güçlü bir gerekçe olmayacağını dile getirerek şunları kaydetti:

"İsrail'e ait buldozer ve askeri araçlar neredeyse her gün Gazze sınırında çalışma yapıyor. İsrail hükümeti de söz konusu çalışmalarla halkına tünellerin keşfinde mücadelesinin devam ettiğini söylüyor. Bundan dolayı tünelin keşfi rutin olup önemli bir olayı temsil etmediği anlamına geliyor."

Ukel, İsrail'in yeni bir saldırı başlatması için uluslararası topluma güçlü bir gerekçe sunma ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

"Kullanılan yeni yöntem daha dayanıklı"

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin İbranice yayın yapan internet sitesinde yer alan habere göre, "Hamas savaşçıları önceden çöken ve yıkılan tünellerden ders aldı. Bundan dolayı doğal faktörler ve patlayıcılara karşı daha dayanıklı bir yönteme başvurdu."

Gazete tünellerin yıkımıyla ilgilenen bir şirket yetkilisinden yeni keşfedilen tünelle ilgili, "Kullanılan yeni yöntem öncekilerin aksine tünelleri daha güvenli ve daha dayanıklı hale getiriyor." açıklamasını aktardı.

İsrail-Gazze sınırında Hamas'a ait tünel bulunmasının ardından İsrail ordusuna ait buldozerlerle kazı çalışmalarına başladı ve sınırdaki İsrail askerlerinin sayısında artış gözlendi.

Ordudan yayımlanan yazılı açıklamada, pazartesi günü Gazze sınırına yakın bir yerde Hamas'a ait tünel bulunduğu belirtilmişti.

İsrail radyosuna bilgi veren askeri kaynaklar ise tünelin İsrail sınırını 30 metre aştığını ve ordunun sahip olduğu teknoloji ve istihbarat bilgileri sayesinde bulunduğunu aktarmıştı.

Hamas Hareketi'nin askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in bulduğunu ilan ettiği tünelin kendileri tarafından kazıldığını açıklamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yayımladığı yazılı açıklamada, "Hamas'ın askerlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik herhangi bir saldırı girişimine güçle karşılık vereceğiz. Hamas'ın bunu iyi bildiğinden eminim." ifadesine yer vermişti.

Netanyahu Gazze sınırına yakın beldelerde oturan İsrail vatandaşlarına seslenerek, "ordunun günün her saatinde vatandaşların güvenliği ve hayatlarının normal seyrinde yürümesi için çalıştığını" kaydetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

El Ezher Üniversitesi İsrail Hamas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title