Haberler

Anadolu Mutfağı Danimarka'da Sergilendi

Güncelleme:

Türkiye'den Danimarka'ya giden bir restoranın çalışanları müşterilere Anadolu mutfağının lezzetlerini estetik bir tarzda sunarak büyük beğeni topladı.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da dünyanın en iyi 50 restoranı arasında gösterilen Studio'da Anadolu mutfağı sergilendi.

İzmir Alaçatı'daki Alancha Restoran'ın sahibi Kemal Demirasal ve ekibi, aralarında iki yıldızlısının da olduğu Michelin yıldızlı çok sayıda restoranın bulunduğu Kopenhag'daki sayılı mekanların birinde Anadolu mutfağını sergiledi.

Dünyanın en iyi 50 restoranı arasında gösterilen Michelin yıldızlı Studio adlı gurme restorandan aldığı davet üzerine Danimarka'ya gelen ekip, çoğu Danimarkalı seçkin müşterilere geleneksel Anadolu mutfağından 24 farklı lezzeti sunumda estetize ederek adeta yemek ile sanatı bir arada sundu.

Genel Müdür Cenk Turhanlı'nın müşterileri kapıda karşıladığı Anadolu yemekleri gecesinde, İzmir çevresinden çeşitli yöresel ürünleri mutfak ekibiyle 2 gün hazırlayan ünlü restoranın sahibi Kemal Demirasal, Danimarka restoranındaki servis ekibiyle birlikte kendisi servis yaparak müşterilere servis edilen lezzetleri birer birer tanıttı.

-Menüde 24 çeşit lezzet-

Alancha ve Studio ekibi tarafından servis edilen menüde misafirlere snack olarak çiğ durumdaki lahmacun iç malzemesiyle süslenmiş buğday ekmeği, kornet içinde türüf mantar soslu kuzu ciğeri püresi, pastırmalı, keçi peynirli ve yerel otlarla yapılmış mantı, tütsülenmiş buğdayaşı çorbası, etrafı yulaf başakları ve tülbentle sarılı el yapımı buz tabakta servis edildi.

Ayrıca ızgarada kızartılmış lahana ve beyin kremalı kelle söğüş, Mersin yöresinden sabun otundan yapılmış krema irmikten bisküvi üzerinde, keçi peynirli ve kremalı Pişi, nohut mayalı ekmek içinde sucuk, Danimarka peyniri, çilek sirkesi ve pekmezi, domates reçeli ile taze soğan yapraklarıyla yeşil otlardan yapılma özel soslar servis edildi. Ana yemek olarak ise elmalı pilav ile ızgarada kızartılmış kuzu tandır ve tuzda Levrek humus sosu ve dereotu ile servis edildi.

Tatlı olarak ise tahin ve pekmez, Danimarka eriklerinden yapılan krema ve tül inceliğindeki baklava çam fıstığı sosunda Türk kahvesiyle sunuldu.

Başta başkent Kopenhag'da olmak üzere İtalyan, Fransız, Hindistan ve Uzakdoğu mutfağına alışkın olan ancak Türklerin daha çok pizzacılık yaptığı için Anadolu mutfağına çok alışkın olmayan Danimarkalılar, ilk kez Anadolu mutfağından lezzetleri modern bir sunumla tatma fırsatı buldu. Yemek ve sunuma hayran kalan misafirler ekibe tek tek teşekkür ettiler.

-Ekonomi okulundan restorancılığa-

Eski milli sörfçülerden olduğunu anlatan Alancha'nın patronu Kemal Demirasal, ekonomi bölümü okuduğunu ancak ilgisi ve yurt dışında gezip gördüğü mekanlardan sonra 1,5 yıl önce Alancha adlı tadımlık restoranı açtığını söyledi.

Çevresindeki insanların teredütlerine rağmen bu işi yapmakta ısrar ettiğini ve Avrupa'nın birçok ülkesinden insanların ilgisini çekmeyi başardığını dile getiren Demirasal, ekonomi eğitimi ve işe biraz akademik bakışla yönelmesinin başarmasını sağladığına inandığını ifade etti.

Türkiye'de yöresel tarzda gurme restoran işleten 5-10 kişinin olduğunu belirten Demirasal, İstanbul Nişantaşı'nda yakında bir şube açacağını ancak bunun zincir anlamına gelmediğini, amacının Alaçatı'da kışın pasif olan personeli aktif durumda tutmak olduğunu vurguladı.

-"Danimarka'da bir ilk"-

Alancha'nın Servis Müdürü Mesut Dilek ise Kopenhag'dan daveti 6 ay önce aldıklarını belirterek ilk kez bir Türk restoranı aşçılarının Kopenhag'a gelerek bir başka restoran ile Anadolu ve Kuzey Avrupa mutfağını ortaklaşa olarak sunduklarını belirtti.

Alancha restoranı aşçılarından, Murat Deniz Temel, Yiğit Alıcıoğlu, Zeynep Canaz, Tuğba Kızılca, Kaan Karagöz, Can Doğan ve Studio'nun başaşçısı Torsten Vildgaard ile yardımcıları Anadolu mutfağı ve Nordik lezzetlerini birlikte hazırladılar. - Danimarka

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Danimarka Kopenhag Alaçatı Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title