Haberler

Anadolu Kaplanları'na Afrika'dan Yatırım Çağrısı

Güncelleme:

MÜRSEL ÇETİN - Batı Afrika'nın giriş kapısı ve bölgesinde lider bir ülke olan Fildişi Sahili'nde, zengin yer altı ve yer üstü kaynaklara rağmen ekonomik anlamda beklenen ivme yakalanamadığı için yatırımlarda Türkiye ve Türk iş adamlarının deneyim ve bilgi birikiminden yararlanılmak isteniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, petrol, doğalgaz, elmas, altın, demir, boksit, manganez, linyit madenlerine sahip Fildişi Sahili, üretim bakımından kakao üretiminde dünyada birinci, kahvede ise ikinci sıralarda yer alıyor.

Tatlı patates, kaju, ceviz, ananas, muz üretimi ile palmiye yağında da dünyada söz sahibi ülkenin, kereste ve kauçuk konusunda da önemli kaynakları bulunuyor.

Başlıca sanayisi gıda, ağaç ürünleri, tekstil, gemi inşa ve onarım, kimya, petrol, elektrik, inşaat malzemesi olan ülkede 2011 yılında yaşanan darbe ve sonrasında süregelen siyasi istikrarsızlık ile şiddet olayları, pek çok iş yerinin kapanması, yabancı yatırımların durması ve iş adamlarının ülkeyi terk etmesine yol açtı. Aynı yıl yapılan seçim ve akabinde yaşanan büyük krizinin ardından toparlanma sürecine giren Fildişi Sahili, karmaşa yıllarını atlatarak gelişmiş ülkeler arasına girmeyi hedefliyor.

Fildişi Sahili'nde, yer altı ve yer üstü zenginliklerine rağmen istenilen gelişmenin kaydedilememesi üzerine özellikle Türkiye ve Türk iş adamlarının yatırım, deneyim ve bilgi birikimine ihtiyaç duyuluyor. Az gelişmişlikten kurtulmak isteyen ülke insanı, bilhassa altyapı, hastane, okul, yol, köprü, kaldırım inşaatları gibi alanlarda Türk müteşebbisleri bekliyor.

Türkiye- Fildişi Sahili ticaret hacmi

Türk Hava Yollarının, Fildişi Sahili'ne doğrudan uçuşları başlatması ve Ankara'da büyükelçiliğin açılmasıyla ülkeye ilgi artışı görülüyor.

Ülkeler arası ticaretin yoğunlaştığı ve her yıl Türkiye ile Fildişi Sahili arasında karşılıklı ziyaretlerin sayısındaki artış dikkati çekiyor.

Türkiye'nin Fildişi Sahili'ne ihracatı son 10 yılda istikrarlı artarak 2013'te 85 milyon dolara ulaştı. Bu ülkeden Türkiye'ye aynı dönemde dış satım 132 milyon dolar olarak gerçekleşti.

"Ticaret Anlaşması ve Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması"nın 2005'te imzalanmasının ardından Türkiye'den Fildişi Sahili'ne bazı sanayi ürünleri ihraç ediliyor. Türkiye'nin en önemli ithalat kalemini ise kakao oluşturuyor.

"Ülke, birçok Türk yatırımcısının ilgisini çekebilir"

Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Esra Demir, Türkiye ile Fildişi Sahili arasında gelişen ekonomik ilişkilerden memnun olduklarını söyledi.

Ülkenin, birçok Türk yatırımcının ilgisini çekebileceğini vurgulayan Demir, şöyle konuştu:

"Gerek iş adamlarımızın gerek hayırseverlerimizin Fildişi Sahili'ne ilgisinin artmasını istiyorum. Yatırım bakımından Fildişi Sahili, 10 senelik krizden çıktığından bu yana çok hızlı bir şekilde gelişme gösteriyor. Burada çok güzel yatırım fırsatları bulunuyor. Hükümet, yatırımın güvenli bir şekilde yapılabilmesi için gerekli tedbirleri alıyor ve mevzuatı da buna göre düzenliyor. Onun için mümkün olduğu kadar çok vatandaşımızı Fildişi Sahili'nde çalışmaya bekliyoruz."

"Afrika'da önemli sektörlerde ciddi açıklar var"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Fildişi Sahili Temsilcisi Fatih Mehmet Öz ise Türk müteşebbislere Afrika'da yatırım çağrısında bulundu.

Ülkede farklı sektörlerde 5 yıldır faaliyet gösterdikleri bilgisini veren Öz, şunları kaydetti:

"Türk yatırımcıların, Fildişi, Orta Afrika, Batı Afrika gibi bölgelere gelip yatırım yapmasını istiyorum. Afrika'da önemli sektörlerde ciddi açıklar var. Türk yatırımcılar, bu ülkelerde sektörleriyle ilgili fizibilite, Ar-Ge çalışması yapabilirse bu konuda önümüzdeki 5 veya 10 yıl içinde ciddi ivme kazanır. Bu ülkelerde amortisman süreleri çok kısa. Bu açıdan bakıldığında, bu ülkelere yatırım yapma gerekliliği ortaya çıkıyor. Diğer taraftan Afrika'nın birtakım zorlukları var. Bu zorluklar, ticaretin içinde olan zorluklardan. Yurt dışında yatırım yapmayı düşünen iş adamlarının bu ülkelerde en büyük sıkıntı çekeceği nokta; iletişim yani dil. Bu konuda yetişmiş elemanları varsa bu süreçleri sübvanse edebiliyorlarsa Afrika ülkelerine yatırım amaçlı gelmelerinde fayda var." - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Fildişi Sahili Esra Demir Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title