Haberler

Anadolu İrfan Otağı'ndan 'Kerkük' Açıklaması

Anadolu İrfan Otağı Derneği tarafından bazı vakıf ve derneklerin desteğiyle Irak'taki Türkmenlerin maruz kaldığı şiddet ve katliamı kamuoyu ile paylaşmak üzere basın açıklaması yapıldı.

Türk Edebiyatı Vakfı konferans salonunda saat 11.00'de yapılan basın açıklamasına çok sayıda vatandaş katıldı. Anadolu İrfan Otağı'ndan yapılan açıklamaya, Türk Edebiyatı Vakfı, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, Türk Kamu Çalışanlar Vakfı, Anadolu Aydınlar Ocağı, İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği, Ümraniye Türk Ocağı ve Birleşik Emekliler Derneği destek verdi.

Son günlerde Türkmen yurtlarında meydana gelen terör saldırılarına değinilen açıklamada, " Musul, Kerkük ve civarında yaşananlar acı ve vahim bir durumun ötesinde, Türk yurdunda Türklere yönelik yapılan toplu katliam olarak görülmelidir. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler, Avrupa İnsan Hakları Örgütü, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nu acil olarak harekete geçirilmesi için kararlı bir tutum izlenmesinde yarar görmekteyiz" denildi.

Musul ve Kerkük'ün Misak-ı Milli sınırları içinde yer almakta olup 1926 Ankara Anlaşması ile "toprak" bütünlüğünün korunması şartı bulunduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Türkiye bu anlaşmaya dayanarak askeri stratejileri de gerektiğinde çekinmeden uygulayabilmelidir. Irak'ın yıkılmadan ayakta kalması, bütünlüğünü koruması elbette ki, Ortadoğu, Türkiye ve Türkmen kardeşlerimiz açısından zorunludur. Türkmenlere özel bir önem verilmeli ve bölgedeki Türkmen varlığı Türkiye'nin o bölgedeki politik ayağını ve dayanağını oluşturmalıdır."

Kerkük'ün bir petrol bölgesi olarak Irak ve dünya için stratejik öneme sahip olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Ancak bizim için daha önemlisi Türkmen coğrafyasının da merkezidir. Uluslararası tüm girişimler sağlanırken, kamuoyunun da bu doğrultuda yazılı ve görsel medya aracılığıyla ciddi ve ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. Meselenin sadece siyasi boyutu değil insani yönü de düşünülmeli, duyarlılığın artırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hutbe ve vaazlarında bu konunun ele alınması sağlanmalıdır."

Anadolu İrfan Otağı tarafından yapılan açıklamada, bütün bunların yanı sıra en önemli adımın Türkmenlere sahip çıkılması olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Can ve mal emniyetleri garantiye alınmalı ve insani tüm yardımların kısa sürede bölgeye ulaştırılması sağlanmalıdır. Bugün itibariyle çok geç kalınmadan Musul ve Kerkük başta olmak üzere bölgedeki Türk varlığına ve onların yaşadıkları topraklara zarar verecek en küçük bir teşebbüse dahi Türkiye'nin müsaade etmeyeceği çok net bir kararlılıkla belirtilmelidir." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Kerkük Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title