Haberler

Anadolu'da İtalyan Mimarisiyle Kurulmuş Tek Antik Şehir: Parion"

Biga ilçesinde devam eden Parion Antik Kenti kazılarında önemli bilgi ve buluntulara ulaşılıyor Kazı Grubu Başkanı Doç. Dr. Keleş: "Parion Antik Kenti'ndeki yapılar, tiyatro bölgesinden çıkan yazıtta belirtilen görkemine uygun olarak direkt İtalya'dan aplike edilmiş yapılardır" "Parion, gerek altyapısı.

BURAK AKAY - Biga ilçesi Kemer köyü yakınında yer alan Helenistik dönemin önemli antik liman kentlerinden Parion'un, Anadolu'da İtalyan mimarisinin bir arada bulunduğu tek örnek olduğu belirlendi.

Kazı Grubu Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılı kazılarında elde edilen bilgi ve buluntuların Parion'un geleceğine ışık tuttuğunu söyledi.

İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım AŞ ana sponsorluğunda yürütülen kazılarda çok önemli bir bilgiye ulaştıklarını dile getiren Keleş, şöyle devam etti:

"Antik kentte iki hamam yapımız var. Daha önce birinin hamam olduğunu anlamıştık ama yamaç bölümde yaptığımız kazıdaki eserin hamam mı villa mı olduğu yönünde tereddütlerimiz vardı. Bu tereddütlerimizi minimize etmek adına özellikle antik çağlardaki hamamlar konusunda dünyada bu işin en iyi bilim adamlarından biri sayılan Prof. Dr. Fikret Yegül'ü kazı alanına davet ettik. Kendisi bizi kırmadı, iki gün bizimle çok yoğun çalıştı. Sonuçta, yamaçta kazdığımız yer, tamamen İtalyan planlı bir yapı olarak Anadolu'da tek örnek olarak karşımıza çıktı."

Keleş, Yegül'ün, buldukları yapının bir lejyon (eski Romalılarda piyade ve süvarinin oluşturduğu askeri birlik) hamamı olduğunu söylediğini aktardı. Bunun çok önemli olduğunu vurgulayan Keleş, "Anadolu'da İtalyan mimarisini taşıma anlamında tek örnek, Parion Antik Kenti'nden çıktı" ifadesini kullandı.

Bölgedeki diğer hamamın ise daha kamusal bir yapı olduğu bilgisini veren Keleş, bunun da yine İtalyan mimarisinden izlere sahip olduğunu anlattı.

Kenti kuran mimarlar orduyla gelmiş

Parion'daki mimari anlayışla ilgili genelleme yapılabileceğine değinen Keleş, "Bunları birleştirdiğimizde şöyle bir şey ortaya çıkıyor, Parion Antik Kenti'ndeki yapılar, tiyatro bölgesinden çıkan yazıtta belirtilen görkemine uygun olarak direkt İtalya'dan aplike edilmiş yapılardır" diye konuştu.

Vedat Keleş, Parion'un, askerlerin yanı sıra mimarların geldiği bir lejyon kolonisi olduğunu bildirdi. Bölgedeki mimariye dikkati çeken Keleş, şunları kaydetti:

"Mimarlar, direkt olarak İtalyan mimarisini buraya aplike etmiş. Yamaçtaki 'lejyon hamamı' dediğimiz yapıda bu şekilde düşünmeye yönlendiren bir başka etken ise yapıda ele geçen bulgular. Yapıda ele geçen terekotadaki lejyon kartalları, sandalet kapları, asker botları ve bunların yanında tıp aletleri, bize buranın gerçekten elit bir tabaya hizmet ettiğini gösteriyor. Aynı zamanda burada bazı cerrahi müdahalelerin de yapıldığını anlıyoruz. Bu tespitlerimiz, Parion kazıları için şimdiye kadar bizim düşündüğümüz ama bu yıl artık kesin olarak arkeolojik anlamda da belgelediğimiz bir durumu ortaya koyuyor. Bu da tabii bizi son derece memnun ediyor. Parion, gerek altyapısı gerek ekibi gerekse teknik donanımıyla sadece bölgenin değil, Türkiye'nin en önemli kazılardan biri. Bu, bizim için yeterli değil. Burada gelecek dönemde altyapıyı çok daha sağlamlaştırıp daha güzel ve farklı buluntular elde etmeyi hedefliyoruz." - Çanakkale

Kaynak: AA / Yerel

Atatürk Üniversitesi İtalya Biga Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe)
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title