Haberler

Anadolu Ajansı Özel Haber Gündemi

02 KASIM 2013

1- Yeni kimlik kartlarıyla sürücü belgeleri seneye kullanımda

-İçişleri Bakanı Muammer Güler:

-"Uluslararası standartlara uygun çipli ve çok gelişmiş güvenlik ögelerini içeren kimlik kartlarını üretiyoruz. 3 yıl içerisinde bütün Türkiye'deki nüfus kimlik kartlarını değiştirmiş olacağız"

-"2014'ten itibaren başlayacak, 3'te biri 2014, 3'te biri 2015 ve 2016 olmak üzere her yıl 25-30 milyon aralığında, yeni ürettiğimiz nüfus cüzdanlarını dağıtmış olacağız"

-"Sürücü belgelerinin tek merkezden basımı için Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğünde bir baskı merkezi oluşturuldu. Şimdi orada bastırılan hüviyetler, bunlar aynı zamanda barkod niteliği de taşıyacak, bunlarda çip yok, barkod var. Bunlar kimliklendirilerek şahısların adreslerine gönderilecek"

-"(Koruma Memurlarıyla ilgili yasa) bu konuyla ilgili hazırlığımız tamam. Bakanlar Kurulu'na sunmayı planlıyoruz"

(Fatih Çakmak-Serdar Açıl/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım:

"4 Kasım'dan itibaren isteyen herkes, mahallesindeki baz istasyonlarının ölçüm sonuçlarını e-Devlet üzerinden takip edebilecek"

"Baz istasyon ölçüm raporlarını e-Devlet üzerinden takip edebilme imkanı ile 116 kurumun 849 hizmeti e-Devlet'te sunulmuş olacak"

(Tamer Toğanaş/Ankara)

3- İthalatta yeni dönem başlıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı:

"Daha önce ihracatçı firmalar için uygulamaya koyduğumuz 'yerinde gümrükleme' sistemini, şimdi de ithalatçı firmalar için hayata geçiriyoruz"

"Böylece ithalatçı gümrüğe gitmeyecek, gümrük işlemleri ithalatçı firmanın kendi tesislerinde yapılacak. İthal edilen eşya da iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firmanın tesislerine sevk edilebilecek"

"Eşya muayenesinin gerekli olduğu sınırlı sayıdaki durumlarda ise gümrük memuru firmanın tesisine gidecek"

"Bu konuda hazırladığımız yönetmelik hayata geçirildiğinde firmaların gümrükleme ve taşımacılık maliyetleri azalacak, işlemler hızlanacak, gümrüklerdeki  iş yoğunluğu hafifleyecek ve araç kuyrukları azalacak"

(Bülent Karaaslan/Ankara)

4- Organ bağışıyla "can" verdiler

Bu yılın 10 ayında Türkiye genelinde beyin ölümü gerçekleşen bin 353 kişiden 320'sinin organları aileleri tarafından bağışlandı

Nakle uygun olduğu tespit edilen 318 donörden alınan organlar ile nakil bekleyen yüzlerce hasta sağlığına kavuştu

İstanbul BKM, 55 kadavradan organ bağışı ile 2013'te ilk sırada yer alırken, Antalya BKM 50, İzmir BKM ise 49 kadavra donörle Marmara bölgesini takip etti

İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz: "Öldükten sonra toprak olacak bedenler, organ bekleyen binlerce insanın yaşam şansı olsun istiyoruz"

(Zeynep Özbay/İzmir)

4- Türk hacılarda korona virüsüne rastlanmadı

-Sağlık Bakanlığı Suudi Arabistan kaynaklı korona virüsünün Türkiye'ye sıçramaması için hacıları yakın takibe aldı

-Suudi Arabistan'dan dönen hacıları, aile hekimleri aracılığıyla takip eden bakanlık şimdiye kadar şüpheli vakaya rastlanmadığını açıkladı

-Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu:

-"Hacılarımızı Türkiye'ye döndükten sonra 2 hafta süreyle takip ediyoruz. Dönüşler az da olsa devam etse de şimdiye kadar şüpheli vaka ortaya çıkmadı"

(Selma Bıyıklı Kürün/Ankara)

5- MEB, okul öncesi çocukları için de ücretsiz kitap dağıtacak

-Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık:

-"Bir ilk olarak, okul öncesi eğitim programı içeriğinde yer alan kavramlar dikkate alınarak, Pamuk Şekerlerim 1-2 eğitim materyalleri hazırlandı. Bunlar, ülke genelinde tüm çocukların kullanımına ücretsiz sunulacak"

-"Güncellenen eğitim programlarıyla tüm gelişim alanlarında görülebilecek yetersizlikler önlenebilecek"

-"0-36 aylık çocukların sağlık, bakım ve beslenmelerine yönelik kitapçık, okul öncesi çağı çocukları için etkinlik kitapları, ailelerin eğitim sürecine etkin katılabilmeleri için ise rehber kitaplar hazırlandı"

(Hande İlbeyi Canca/Ankara) (Fotoğraflı)

6- "Sizi uzay ile birleştirmeye hazırız"

-Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky:

"Japonya size Asya'yı Avrupa'ya bağlamada yeraltı tüneli vasıtasıyla yardımcı oldu. Biz ise sizi uzay ile birleştirmede işbirliğine hazırız"

"Yıl sonu itibariyle Türklerin Ukrayna'da 60 gün vizesiz kalabilmesi için adım atılmasını bekliyorum"

(Yusuf Hatip/Ankara)

7- Yabancı ekonomistler "TCMB Enflasyon Raporu"nu değerlendirdi

IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch:  "TCMB'nin yayınladığı enflasyon raporu ümit verici"

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio:  "TCMB,  parasal politika konusunda biraz daha sıkılaşmaya gitmeli"

Capital Economics Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson:  "TCMB para politikasında daha da sıkılaşmaya gidecek"

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash:  "Bu kadar yüksek enflasyon ve cari açık varken TCMB'nin  para politikasında daha sıkı olması gerekebilir"

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)

8- 3. havalimanı için yeni şirket

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal:

"İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı için ihaleyi kazanan firmalar tarafından yeni şirket kuruldu. 1 ay içinde ana sözleşme imzalanacak"

"Süreçte bir sıkıntı yok. 3. havalimanında her şey yolunda gidiyor"

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)

9- "Acilde ücretsiz sağlık hizmeti yaşam hakkı"

-Yargıtay, maddi imkanı olmadığı için başkasının yeşil kartıyla acile gidenlerin hakkını savundu

-Yargıtay 15. Ceza Dairesinin kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin, taraf devlete yaşamı korumak görevi verdiğine işaret edilerek, bu görevin, sağlık konusunda tedbir almayı da içerdiği belirtildi

-Karardan: "Bu yükümlülük, devletin hastaların yaşamının korunması için uygun tedbirler alması konusunda sağlık kuruluşlarının uyması gereken kuralları öngörmesini de gerektirir"

(Aylin Sırıklı Dal/Ankara)

10- Bankalardan, "Kredi istiyorsan, hukuka başvurmayacaksın" şartı

TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz: "Bankalar, kredi alan tüketicilerden, kendi el yazısı ve imzasıyla 'Sözleşme ve koşulları öğrendim. Hukuki yollara başvurmayacağım' yazılı belge talep ediyor"

"Bunun hukuki bir dayanağı bulunmadığı düşüncesindeyiz"

"Bankalar aslında tüketicinin zor durumundan yararlanarak hakim gücünü kötüye kullanmaktadır. Tüketiciye bu nedenle belgeler imzalatmakta ve hak arama yollarını engellemeye çalışılmaktadır"

(Vedat Yücebaş/Bursa) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11-  Alper ve Alisa, Soçi'deki olimpiyatlara Moskova'da hazırlanıyor

2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil edecek milli buz dansçıları Alisa ve Alper, hazırlıklarına Moskova'da devam ediyor

Erzurum'da düzenlenen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda gümüş madalya kazanan çift, Soçi Olimpiyatları'nda da Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyor

Alper Uçar: "70 milyonun desteğini arkamızda hissediyoruz. Milletimizin destekleriyle ve dualarıyla çok daha büyük başarılar elde edeceğimize inanıyoruz"

Alisa Agafonova: "Türkiye bana, ülkeyi uluslararası turnuvalarda temsil etme fırsatı verdi, buna layık olmak için elimden gelenin en iyisini yapıyorum"

(Hakan Ceyhan Aydoğan/Moskova) - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title