Haberler

Anadolu Ajansı 94 Yaşında

Star Medya Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu, Anadolu Ajansının (AA) sadece ajans değil, alternatifsiz bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye'de medya kuruluşu olmanın temel şartlarından biri; AA aboneliği" dedi.

Karaalioğlu, AA'nın 94. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, 94'ün, Türkiye'nin basın, medya ve haber tarihi açısından mutluluk verecek bir rakam olduğunu söyledi.

"AA'nın, devamlılığı, prestiji ve sahaya hakimiyetiyle 94 yılı geride bırakmış özel bir marka" olduğunu vurgulayan Karaalioğlu, "Bu sadece AA açısından değil, tüm Türk medyası ve gazeteciliği açısından büyük bir sonuçtur. Yıllar içerisinde ajansın kendini geliştirmesini ve alternatifsiz bir kurum haline gelmesini de 94 yıl kadar önemsiyorum" diye konuştu.

AA'nın 100. yıl vizyonu içerisinde yaptığı çalışmaları da değerlendiren Karaalioğlu, şunları söyledi:

"AA sadece bir ajans değil, alternatifsiz bir kuruluş. Bu ülkede AA olmadan gazete ve televizyon yayını yapabilmek neredeyse imkansız. Tüm medya kuruluşlarının AA'nın ürettiği haberlere, onun hükmettiği sahada aktardığı haberlere ihtiyacı var. Bugün Türkiye'de medya kuruluşu olmanın temel şartlarından biri; AA aboneliği. Ajansın, ismi 'Anadolu' diye Anadolu'ya mahkum olması gerekiyormuş gibi, uluslararası operasyonları belirli merkezlerde üstlenmesi ve oralarda da güçlü bir haber ajansı haline gelmesi ihmal edilmişti. Oysa AA demek, Anadolu markasını dünyaya taşımak da demektir. Böyle de olmalıydı. Bu geç de olsa sağlandı. Bugün AA, Türkiye'de olduğu kadar birçok ülkede, özellikle Orta Doğu'da olmazsa olmaz marka halinde. Ajans, o bölgelerde de birçok medya kuruluşu için en önemli kaynak haline geldi. Demek ki yapılabilir birşey."

Türkiye'nin uluslararası alanda haksız ve adaletsiz bir haber baskısına maruz kaldığı düşünüldüğünde, ajansın doğru ve Türkiye'yi de temsil eden bir habercilik yapmasının çok sevindirici olduğunu kaydeden Karaalioğlu, yabancı dilde yayınların artmasının önemine işaret etti.

Karaalioğlu, "Türkçe konuşup, yazıp, söylemek, kendimizi iyi hissettirir ama Türkiye'nin özellikle son dönemde katettiği gelişim farklı dillerde de sahada olmasını gerektiriyor. Bu anlamda yapılan çalışmalara AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk damgasını vurdu. Teşekkür borçluyuz. Ajansın bu alanını genişletme cesaretini gördükçe çok mutlu oluyorum" diye konuştu.

Hasan Öztürk

Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Türkiye ve yurt dışındaki haberler açısından hem yazılı hem de görsel medya için AA'nın "referans bir kaynak" olduğunu vurguladı.

AA'nın son dönemde yaptıkları çalışmaların, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vizyonuyla alakalı olduğunu belirten Öztürk, "Türk Hava Yolları, TİKA ve AA, Türkiye'de önemsediğim üç kurum. Bu üç kurum da Türkiye'nin son 12 yılda geldiği atmosferde, hem yurt içinde hem yurt dışındaki vizyon projeleri. AA da bence bu vizyon projelerin temel taşlarından birisi. AA'nın, Balkanlar'daki, Orta Doğu'daki, İngiltere'deki yapılanmasını ve şimdi de Fransızca yayınıyla Afrika'daki yapılanmasını biliyoruz. AA, yaptıkları açısından referans ve vizyon bir projedir" ifadelerini kullandı.

Öztürk, AA'nın 94. yaşını kutlayarak, ajans çalışanlarına 100. yıl hedeflerine ulaşmasında başarı diledi.

Son dönemde AA'ya saldırılar başladığını dile getiren Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yerel seçimlerde AA'nın böyle bir başarı göstereceğine kimse inanmıyordu. Biz inanıyorduk. Çünkü seçimler meselesi neredeyse tekelleşmişti. AA, bu tekeli kırdı ve 90 bin kadar personelle yerel seçimleri hem hızlı hem de sağlıklı bir şekilde vermek için olağanüstü çaba sarf etti. AA, ilk sınavında büyük bir başarıya imza attı. Bu seçime şaibe karıştırmak isteyen kim varsa hepsinin hedefinde AA vardı. Çünkü AA olmasaydı bu seçim onların istediği şekilde şaibe karıştırılacak bir seçim olacaktı. AA sağlıklı ve hızlı sonuçları bize ulaştırdı, hesapların ve şaibenin önüne geçti."

Mehmet Soysal

Gazeteci-yazar Mehmet Soysal, AA'nın Türkiye'deki basın hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi.

Babıali'nin sektöre Batı'nın etkisinde başladığını ve bütün varlığını ideoloji ve siyasi hareketler üzerine oturttuğunu anlatan Soysal, "Halkı aydınlatmak ve bilgilendirmek asıl amaç olmasına rağmen, çok dönem bu amacın dışına çıkmıştır. Oysa, haber eşittir bilgidir. Bilgi de ise aranılan birinci özellik doğru olmasıdır" dedi.

Gazete ve televizyonların hala birinci haber ve referans kaynağının AA olduğuna vurgu yapan Soysal, 30 yılı aşan meslek hayatında AA'yı anlatmaya kelimelerin yetmeyeceğini ifade etti.

Soysal, "Basının merkezi İstanbul olduğundan uzun yıllar Anadolu ekonomideki gibi daima kendi kaderine terk edilmiştir. İstanbul'a kar yağdığında sanırsınız ki, bütün Türkiye kar altında kalmış gibidir. Çünkü bütün gazeteler İstanbul'daki kar yağışını ve etkilerini birinci sayfalarına büyük bir yer ayırmıştır. Çünkü, Anadolu'da teşkilatlanmamış ve bürolarından yoksundur. Bu yoksunluk Türk basınını İstanbul eksenli bir basına mahkum etmiştir. Yıllar sonra gazetelerin bölge baskı merkezleri ve büroları ile sistem gelişmiştir. Bu gelişimde AA'nın payı çoktur" diye konuştu.

AA'nın dünyanın her ülkesinde yazılı ve görüntülü haber servisleriyle başarılı bir yer edindiğini kaydeden Soysal, şu ifadeleri kullandı:

"Gazeteciliğimin 5 yılı Yurt Haberler Şefi ve Yurt Haberler Müdürlüğü yaparak ve İHA'nın altyapısı olan bölge bürolarını kurmak ve insan yetiştirmekle geçmiştir. İHA'nın kuruluşunda ise büyük emeklerimiz olmuştur. Ajans haberciliği, sürdürülebilirliği gerçekten de çok zor bir sektördür. 12 yıl boyunca TGRT TV ve TGRT Haber TV Genel Yayın Müdürlüğü görevlerimde AA'nın varlığının kaçınılmaz olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Dünden bugüne gelişinin en önemli güncellemesini de son yıllarda yaptığını da izlemekteyim. 5 muhabir, 5 kameramanla haber merkezi kuranların AA olmadan varacakları yer bellidir. Rutin habercilik basit gibi gözükse de teşkilatlanması ve böylesine büyük bir teşkilatı yönetmek çok zordur. Bu zorluğu AA, 94 yıldan beri yenmektedir. Bunun şahidiyiz. 94. yıl dönümünüzü kutlar, daha nice başarılı yıllar dilerim. Adı bilinmeyen binlerce meslektaşımı ve yöneticilerini kutluyorum." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Soysal İstanbul Star Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title