Haberler

Anadolu Adalet Sarayı'nda "Arabuluculuk Merkezi" Açıldı

Anadolu Adalet Sarayı'nda taraflar arasındaki bazı uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için Arabuluculuk Merkezi açıldı.

Anadolu Adalet Sarayı'nda taraflar arasındaki bazı uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için Arabuluculuk Merkezi açıldı.

Adalet sarayının B blok zemin katında oluşturulan Arabuluculuk Merkezi'nin açılışı dolayısıyla kokteyl düzenlendi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, burada yaptığı konuşmada, arabuluculuğun hukuk sistemine yeni girdiğini belirterek, "Adaletin hızlı ve etkin dağıtımı noktasında çok önemli işlevleri olacağını düşünüyorum. Birçok konu mahkeme safahatına geçmeden arabuluculuk müessesi vasıtasıyla, tarafların da karşılıklı rızalarıyla çok daha hızlı ve etkin bir şekilde bu sistem sayesinde çözüme kavuşacaktır" dedi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun da, yargının yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak amacıyla arabuluculuk sistemine geçildiğini ifade ederek, "Arabuluculuk bizim öz kültürümüzde de olan bir şey. Özü itibariyle kişiler arasındaki hukuki uyuşmazlıkların, alacak-verecek, tapu, ticari ilişkiler, boşanmadaki mal paylaşımı, nafaka olabilir, yargıya intikalinden önce her iki tarafın da güven duyduğu kişilerin aracılığıyla bir çözüme kavuşturulması" şeklinde konuştu.

Arabuluculuk siteminde insanlar arasındaki uyumsuzluğun çözümünün hızlı olacağını belirten Tosun, şunları söyledi:

"Yargıya giden bir dosyanın bitmesinin hukuk davalarında özellikle 2,5 yıl gibi bir ortalama süresi var. Ama arabuluculuk devreye girdiği zaman 1-2 gün, maksimum 1 haftada sorun çözülmüş vaziyette oluyor. Vatandaş yargılama masrafı olarak cüzi bir masraf ödüyor. Devlete yargılama faaliyeti olarak düşük bir bedel gelmekte. Yargıya intikal eden bir konuda iki taraftan birisi memnun olmadan ayrılıyor. Arabuluculuk sistemi ile bir uyuşmazlık çözüldüğü takdirde her iki tarafın da anlaşması sonucunda çözülüyor. Böyle olunca da vicdani adaleti de maksimum seviyede sağlamış oluyoruz."

Fehmi Tosun, arabuluculuk faaliyetine ilişkin adliyedeki işçi eylemini örnek gösteterek, "Biz o işçi eylemini arabulucuların devreye girmesi ve arabuluculuk tutanağı düzenlemesi ile çözdük" dedi.

"Arabuluculuk adalete hızlı erişimin adıdır"

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da amaçlarının bütün adliyelerde arabuluculuk merkezini açmak ve bu sistemi yaygınlaştırmak olduğunu belirterek, "Arabuluculuk adalete hızlı erişimin adıdır. Yani bu gün dava yoluyla 200 günle 400 gün arasında adalete erişim mevcut iken arabuluculuk sisteminde biz sorunları bir günde, bazen bir günden daha az bir zaman içinde, bazen de bir hafta içinde çözüyoruz" dedi.

Bu durumun insanların adalete hızlı bir şekilde erişmesini sağladığını ifade eden Öztatar, "İnsanlarımıza şunu söylüyoruz. Dava en son çaredir. Arabuluculukta taraflar kendi kararlarını kendilerini vermek suretiyle biri arabulucunun da yardımıyla çok daha kısa sürede daha ucuz, daha ekonomik bir şekilde ve gizli bir şekilde sorunlarını çözebilir" ifadesini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 6 aylık eylem planı çerçevesinde açıkladığı işçiyle işveren arasındaki uyuşmazlıklar konusunda bir yasa tasarısı hazırlanacağını kaydeden Öztatar, "İnşallah Meclisten geçerse bu yasa taslağı yaklaşık 400 bin işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlık önce arabulucuya gidecek. Yani işçi kardeşimiz önce arabulucuya gidecek, sonuç alamazsa dava açacak ve işçi kardeşimiz burada herhangi bir şekilde para da ödemeyecek. İki saat ücretimizin devlet tarafından karşılanması hesaplanmakta ve 3 hafta gibi kısa sürede sorunların çözülmesi ve çözülemezse mahkeme sürecine gelinmesi hesaplanmakta" diye konuştu

"Bin 750'ye yakın uyuşmazlık çözdük"

Öztatar, "Şu anda bizim 1750'ye yakın uyuşmazlık çözümümüz var. Buradaki başarı oranımız yüzde 98. Bu bir dünya rekoru. İşçi işveren uyuşmazlığına baktığımızda bin 250 uyuşmazlık çözdük. Buradaki başarı oranımız ise yüzde 100. Artık insanlarımız davanın en son çare olduğunu anlasınlar. Gelsinler sorunlarını çok daha kısa sürede çözsünler" ifadesini kullandı.

Devam eden davalarda da arabuluculuğa gidilebileceğini vurgulayan Öztatar, tarafların arabulucuya gitmesi halinde mahkeme hakimlerinin 3 ay erteleme yaparak sorunun çözümünü bekleyeceğini söyledi.

Anadolu Adalet Sarayı'nda açılan Arabuluculuk Merkezi'nin İstanbul'da ikinci olduğunu aktaran Öztatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada 2 personelimiz devamlı görev yapacaklar, insanlarımıza bu konuda yardımcı olacaklar. Hukuk fakültesi mezunu olup 5 yıllık kıdeme sahip olan arkadaşlar en az 48 saat eğitim alıyorlar. Şu anda 6 bin 500 arabulucu arkadaşımız eğitim aldı. 71 ilimizde de arabulucularımız var. 30'a yakın arabuluculuk derneğimiz var. Yaklaşık bine yakın arkadışımız da derneklerde bu mesleğin ilerlemesi için çalışmakta."

Törende konuşmaların ardından kurdele kesilerek Arabuluculuk Merkezi'nin açılışı yapıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Adalet Sarayı Vasip Şahin Fehmi Tosun İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title