Haberler

Amerikalı Gençler, Türkiye'de Köy Hayatını Yaşadılar

Üniversite öğrencilerinin köy hayatını tanımalarını amaçlayan proje kapsamında Antalya'ya gelen Amerika'nın Rutgers the State Üniversitesinden beş kız öğrenci, iki haftalığına köylü oldu.

Üniversite öğrencilerinin köy hayatını tanımalarını amaçlayan proje kapsamında Antalya'ya gelen Amerika'nın Rutgers the State Üniversitesinden beş kız öğrenci, iki haftalığına köylü oldu.

Geçen yıl Akdeniz Üniversitesi ile Amerika'nın Rutgers the State Üniversitesi arasında ortak çalışma yapılmasına yönelik protokol imzalandı. Bu kapsamda Rutgers the State Üniversitesinden Prof. Dr. Robin Brumfield koordinesinde farklı bölümlerde öğrenim gören beş kız öğrenci, köy yaşantısını daha yakından tanımaları için iki haftalığına Antalya'nın Boztepe köyüne geldi. Öğrencilerden her biri köydeki farklı bir eve misafir oldu.

Dillerini bilmedikleri köylülerle beden dili ile iletişim kuran öğrenciler, köyde öğleye kadar teorik ders görüyor. Öğrenciler, günün geri kalan bölümünde ise önce kaldıkları evlerde bulaşık, temizlik gibi işlerde yardım ediyor, daha sonra tarlada çapa yapıyor, traktör kullanıyor, tavukları yemliyor, süt sağımına yardım ediyor. Köyün çocukları ile ip atlayan, körebe oynayan öğrenciler, akşamları da köydeki düğünlere katılıyor. Kız öğrenciler, köydeki insanlardan "Merhaba, günaydın, nasılsın" gibi Türkçe kelimeleri de öğreniyor.

"Proje ile ön yargıların ortadan kalkacağına inanıyorum"

Projenin Amerika'nın 31 eyaletinde uygulanmasında pay sahibi olan ve kızı Suzanne'nin ismini projeye veren Prof. Dr. Brumfield, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızı Suzanne'nin Türkiye'de bir süre yaşadığını, bu nedenle proje kapsamında Türkiye'ye gelmeleri için ısrarcı olduğunu söyledi.

Kızının ısrarı üzerine projeyi Amerika'nın dışındaki bir ülkede de uygulamaya karar verdiklerini anlatan Brumfield, "Amerika'da Müslümanlara 11 Eylül saldırılarının ardından farklı bakılmaya başladı. Bundan ciddi anlamda rahatsız oldum. Bu ve benzer projeler sayesinde ön yargıların ortadan kalkacağına inanıyorum" dedi.

Çiftçi kadınlara bilgisayar kullanmayı öğretiyorlar

"Türkiye'de ziraat çok önemli. Her şey çok doğal. Fazla fast-food yenilmediği için burayı tercih ettik" diyen Brumfield, bir ülkede çiftçilerin en önemli insanlardan olduğunu, çünkü insanların onların ektiği mahsullerle beslendiklerini kaydetti. Brumfield, Türkiye'de, Amerikalıların "obez, kötü insanlar olduğu" yönünde bir algı olduğunu, bu proje sayesinde bu algıyı da değiştirmek istediklerini dile getirerek, "İnsanlar birbirini daha iyi tanıyacak. Boztepe köyünde iki hafta boyunca 28 saatlik kurs veriyoruz. Öğrencilerin yanı sıra çiftçi kadınlara da bilgisayardan ders anlatıyoruz. Genelde çiftçi kadınlar bilgisayar kullanmayı bilmiyor ama biz onların da interneti, sosyal medyayı ve bilgisayarı kullanmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Proje, Amerika'nın dışında ilk defa Türkiye'nde uygulandı

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Burhan Özkan da projenin Amerika'nın dışında ilk defa Türkiye'de yapılmasının önemine dikkati çekti. Amerika'da 31 eyalette 8 bin kadının katıldığı kadın çiftçilerin eğitilmesi amaçlanan Annen Projesi'nin başarılı bir proje olduğunu, Türkiye'ye de uygulanması için girişimlerde bulunduklarını ifade eden Özkan, bununla ilgili 150 anket yaptıklarını, sektörün ileri gelenleriyle konuşup projeyi Türkiye'ye uyarlamaya çalıştıklarını anlattı.

Özkan, Akdeniz Üniversitesinin son yıllarda yaptığı başarılı çalışmalarla uluslararası alanda tanınırlığının giderek arttığını dile getirerek, uluslararasılaşmanın artık üniversitelerin birinci gündemi olması gerektiğini vurguladı. Başka ülkelerden öğrenci kazanmanın önemli olduğunu belirten Özkan, "Yapılan araştırmalara göre yabancı öğrenci, bulunduğu ülkeye yılda 35 bin dolar katkı yapıyor. Bu öğrenciler mezun olduktan sonra Türkiye'nin, eğitim gördükleri üniversitenin bir elçisi olacak. Gittikleri ülkelerde bürokrat olduktan sonra Türkiye'nin çıkarlarını gözetecek" dedi.

"Türkiye'yi merak ettiğim için geldim"

Öğrencilerden Sarah Neiheiser de Türkiye'ye ilk kez geldiğini belirterek, "Türkiye'yi merak ettiğim için burada uygulanan projeye katılmayı tercih ettim. Kısa sürede çok iyi arkadaşlıklar edindim. Türkiye'nin yemeklerini, kültürünü çok sevdim" diye konuştu.

Projeye katılan öğrencilerden Amerika'da yaşayan Türk anne babanın kızı Meryem Üzümcü ise Amerika'da doğup büyüdüğünü, daha önce hiç gelmediği Türkiye'ye proje sayesinde gelme fırsatı bulduğunu kaydetti. Üzümcü, böylece Türk insanını yakından tanıyabildiğini dile getirdi.

Amerika'dan gelen öğrenciler, projenin tamamlanmasıyla önümüzdeki günlerde Türkiye'den ayrılacak. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title