Haberler

Amerika'nın Çukurova'yı İşgal Belgeleri Bulundu

Adanalı Tarihçi Cezmi Yurtsever, yıllar süren Çukurova tarihi ile ilgili araştırmalarını arşiv belgeleri ve sözlü bilgileri derleyerek yazdığı kitaplarında, Amerika'nın Çukurova'yı işgal belgelerinin bulunduğunu ve bunları da kitabında topladığını söyledi.

Tarihçi Cezmi Yurtsever, son yıllarda ABD'deki Oberlin Koleji'nde bulunan Osmanlı'ya bağlı Anadolu topraklarının işgali sırasında ve 1919 yılında 21 Temmuz 1919 tarihinde Adana'ya gelen King-Crane Komisyonu'nun hazırladığı raporların gizli belgelerinin de yayınlandığını belirtti. Yurtsever, "1918 yılı Aralık ayı sonlarında başlayan Fransa'nın Adana işgali 3 yıl sürdü. İşgalin başladığı ilk günlerde Fransız askerler ve yardımcı güçler Mersin Limanı'na çıktıklarında ana caddeye bakan evlerde çok sayıda ABD bayrağı dalgalanıyordu. Mersin'de yürüyüş yapan işgalci askerler ABD bayrağı taşıyordu. İlginç olan ise Adana şehri işgale uğradığında şehrin merkezinde bulunan tarihi Adana Belediye binasının teras katına büyük bir ABD bayrağı yerleştirildi. Gösteri ve yürüyüşler burada yapıldı" dedi.

"ADANA'YI ABD SÖMÜRGESİ YAPMA PLANLARI UYGULAMAYA KONDU"

1919 yılı 21 Temmuz'unda Adana Valiliği'nde ABD King-Crane komisyon üyelerinin etnik topluluklar ile gizli görüşmeler yaptıklarını, alınan bilgiler sonrasında Montgomery isminde bir strateji uzmanının 50 sayfayı bulan ayrıntılı bir rapor hazırladığının ortaya çıktığını anlatan Yurtsever, şöyle devam etti:

"ABD King-Krane Komisyonu, 'Adana'nın geleceğinde Amerikan Mandası istiyor musunuz' sorusunun cevabını aradı. King-Krane Komisyonu'na ait arşiv belgelerinde ABD'nin Çukurova'yı işgal ve sömürge altına alınması ile ilgili ayrıntılı belgeler ve haritalar var. Fransa'nın Adana işgali sadece sahnede görünenlerin yansımasıdır. İşgalcilere perde arkasında lojistik desteği veren, sonuçları görmek isteyenler ise ABD Cumhurbaşkanı Wilson'a bağlı olan strateji uzmanları olarak ortaya çıkıyor. Son yıllarda Osmanlı arşiv belgeleri de tasnif edilerek araştırmacılara açılmaya başlandı. Osmanlı arşivinde bulunan BOA, DH.ŞFR,631-31 no'lu dosyadaki bilgede 'Mersin ve Adana havalisinin Amerika Birleşik Devletleri'nin manda (sömürge) yönetiminde olacağı' başlığı altında belge bulunuyor. Adana'nın ABD sömürgesi olması planlarını hazırlayan King-Krane komisyonu belgeleri arasında Kafkaslar'dan başlayarak Doğu Anadolu ve Akdeniz kıyısındaki Çukurova'yı içine alan geniş bir bölgede Büyük Ermenistan haritaları da bulunuyor."

ABD'nin Osmanlı'nın sona erdiği yıllarda Adana'yı işgal ve sömürge yapma planları ve çalışmaları ile ilgili Osmanlı ve ABD arşivlerinde gizliliği ortadan kalkan belgeleri bularak "Çukurova" kitabını yayınladığını belirten Yurtsever, "Kitabın kapağındaki fotoğrafın üzerine 'Adana Belediyesinde Amerikan Bayrağı Dalgalanıyor' sözlerini yazdım. Türk milletinin Anadolu'yu vatan yapmak için verdiği mücadele sırasında perde arkası olayların daha iyi bilinmesi için" dedi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çukurova Fransa Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title