Haberler

Amerika'dan Faiz İçin Kritik Açıklama Gelince Dolar Tahminleri Değişti

Güncelleme:

Fed Başkanı, "parasal sıkılaştırma bu yıl içinde başlayacak" dedi. Bu açıklama sonrası Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Selva Demiralp, faiz artırımı ile doların 2,70'i göreceğini söyledi.

ABD Merkez Bankası ( Fed ) Başkanı Janet Yelllen, Fed'in faiz artışını enflasyon hedefine ulaşana kadar erteleyemeyeceğini belirterek, "Federal Açık Piyasa Komitesindeki (FOMC) meslektaşlarım ve ben federal fon oranının önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak artırılmasını öngörüyoruz" dedi. Yellen, San Francisco'da yaptığı konuşmasında, Fed'in parasal sıkılaştırmaya, ekonomik şartlardaki iyileşmenin sürmesi halinde bu yıl içinde başlayacağını söyledi.

"KADEMELİ OLARAK FAİZ ARTACAK"

Faiz artışının kademeli olarak gerçekleştirileceğini bildiren Yellen, "FOMC'deki meslektaşlarım ve ben, federal fon oranının önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak artırılmasını öngörüyoruz" ifadesini kullandı. Yellen, öte yandan sıkılaştırmanın önceden belirlenen bir orana ya da takvime bağlı kalmayacağını ve faiz artışında izlenecek yolun ekonomik şartlara dayanacağını vurguladı.

İSDİHTAM ZAYIFLAYABİLİR

Para politikalarının etkilerinin tamamen hissedilmesinin uzun süre aldığını savunan Yellen, normalleşmeye gereğinden geç başlamanın ekonomik risklerine işaret ederken, şunları kaydetti: "Normalleşmeye başlamayı enflasyon hedefimize ulaşana veya ulaşmak üzere olana kadar ertelemenin sağduyulu olmadığına inanıyorum. Bu, yüzde 2 enflasyon ve tam istihdam hedeflerimizde aşırıya kaçmamıza yol açar ve eğer FOMC'yi ani ve ciddi bir sıkılaştırma yapmak zorunda bırakırsa, ekonomik büyüme ve istihdamı zayıflatabilir." Yellen, ayrıca faiz oranlarının uzun süre boyunca çok düşük tutulmasının yatırımcıların gereğinden fazla risk almasına yol açarak, finansal istikrara zarar verebileceğini anlattı.

ARTIRIMIN ÖN KOŞULU DEĞİL

Çekirdek enflasyonda kayda değer artış sağlanmasının sıkılaştırmanın ön koşulu olmadığını belirten Yellen, faiz artırımından, ancak ücretlerdeki artış ve enflasyon göstergelerinde zayıflama görülürse, rahatsız olacağını dile getirdi.
Yellen sözlerini, "İlk faiz artışının ne zaman gerçekleşeceği gereğinden fazla önemsenmemeli, çünkü piyasalar ve genel ekonomi için asıl önemli olan kısa dönemli faiz oranlarının grafiği, ilk faiz artışının kesin tarihi değil" şeklinde tamamladı. FOMC'nin bir sonraki toplantısı 28- 29 Nisan'da düzenlenecek. Ancak bu toplantıda faiz artırımına ilişkin herhangi bir karar alınması beklenmiyor.

DOLAR 2.70 LİRA OLACAK

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Selva Demiralp, Moody's'ten gelen açıklamaları ve piyasalardaki son gelişmeleri Son Baskı'da değerlendirdi. Moody's'in açıklamalarıyla ilgili konuşan Demiralp şunları söyledi: "Moody's yanlış anlaşıldı. Kârların azalması makul bir beklenti. Tepki alınca ikinci açıklama 'beni yanlış anladınız' anlamına geliyor. Çarşamba günkü raporu son derece makul buluyorum. Bankaların kârlarında bir düşüş bekleniyor. Kriz beklentisi yok. Dirençli demek bankalarınız bunu da geçirir demek. Şartlar daha kötüye gidebilir. Yemen'deki son gelişmeler hemen kura yansıdı." Demiralp, 10 Nisan'da Moody's'in not ve görünümde değişik yapmayacağını kaydetti.

2,55'İN ALTINA İNMEZ

Doların seyriyle ilgili konuşan Demiralp, "Kurdaki temel belirleyici Fed'den gelen sinyaller. Bu sene içinde bir faiz artışı bekleniyor, Eylül ayına kaydı. Şu anda 2,60'lardaki kurun çok fazla inme şansı yok. 2,55'lerin altına ineceğini zannetmiyorum. Fed'in adımları yaklaştıkça kurun yönü yukarı olacaktır. Fed'in faiz artırımı olasılığı yaklaşınca 2,70'lerin görüleceğini düşünüyorum" dedi.

FAİZ İNDİRİMİ OPTİMAL DEĞİL

Demiralp şöyle devam etti: "Merkez Bankası çok zor durumda. Büyüme rakamları düşük, sanayi üretimi Ocak'ta negatife geçti. Enflasyon talepten gelen bir enflasyon değil. Faizin indirilmesi optimal bir politika değil. Politika faizine dokunulmasın ama zorunlu karşılıklar aşağı çekilirse talep desteklenebilir. Faiz artışı biraz acımasız olur. Mevcut faiz korunursa o bile şahin duruş olur ama indirim olmamalı." Demiralp, ilk çeyrekte büyümenin sıfıra yakın olabileceğini söyledi. (Kaynak:Hürriyet-CNBC-E)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Koç Üniversitesi Merkez Bankası Fed Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (43)

KILIÇ:

DOLARIN ARTMASINDAKİ SEBEPLERİN BİRİNCİSİ MERKEZ BANKASINA MÜDAHALE OLUP ÜLKEMİZDEKİ YATIRIMLARIN SADECE BETONA OLAN YATIRIMDIR. İSTİHDAMA YÖNELİK YATIRIM YOK HERKES EMLEAK SEKTÖRÜNDE ÇÜNKÜ YÜKSEK KAR VAR. BİR DAİRENİN MALİYETİ 90 BİN TL AMA EMLAKÇI 200 TL YE SATIYOR BÖYLE KAR VAR KEN DİGER SEKTÖRLER BİTMEK ZORUNDA AMA BİR YERE KARAR NETİCEDE EMLAK SEKTÖRÜ ÜLKE EKENOMİSİNİDE ÇÖKERTECEK BU SEBEPLE AGIR KIRİZE GİRMEMİZ YAKIN ZAMANDA OLACAK.

59
3
yanıtYanıtla
demokrat:

Evet koyunlar 2, 70 iyle tüm dolar borçların karşılığında değer kayıbımız 500 milyar TL olacak, bunada daha enflasyon ve iflaslar yüklenecek. Ekonomi dahimizin dolar yükselmesinde suçu yok ama sermayeyi betona gömmeseydi ve çağrı açığını devamlı büyütmeseysi, tarım üretim her düzgün dış ticaretli ülke gibi ihracatla karşılardı bu kayıbı. Bilançolarda iflaslar başladı ve fena halde çoğalacak. Bakalım, aç kalınca bu diktatörün peşine düştüğünüze pişman olacakmısınız. Aclik herkesi akıllandırımış. Hatta beş sene evvel omurgasız Babacan üretimi güçlendirelim diye deliyi uyarmışdı bizim iyibilmişimiz bu uyarıyı red etti.

21
10
yanıtYanıtla
Xboy:

2. 70 soyguncu koçların beklentisi. . . böyle spekilasyonlarla piyasayı karıştıracaklar. Bunların zenginliğide burdan gelir zaten. . spekilasyon bunların gelir kapısı. .

15
11
yanıtYanıtla
tld.şti:

ben ithalatçı bir firmayım benim dış ülkelere 5 milyon dolar burcum var nasıl ödüyecem bu burcu tl değer kayp etmeseydi rahat öderdim mahf olmuşuz acil düşmesi lazım bu doların yoksa benim gibi milyonlarca dış ülkeye burcu olan şirketler var hepsi batacaklar

20
4
yanıtYanıtla
NE DİYORDU BİZİM ALAFIRANGALAR:

OLURMU YAHU BİZ PARADAN ÜÇ SIFIR ATTIK BİR DOLARI BİR TL YE EŞİTLEDİK PU HA HA HA

12
11
yanıtYanıtla
demokrat:

Evet salAK koyunlar 2, 70 iyle tüm dolar borçların karşılığında değer kayıbımız 500 milyar TL olacak, bunada daha enflasyon ve iflaslar yüklenecek. Ekonomi dahimizin dolar yükselmesinde suçu yok ama sermayeyi betona gömmeseydi ve çağrı açığını devamlı büyütmeseysi, tarım üretim her düzgün dış ticaretli ülke gibi ihracatla karşılardı bu kayıbı. Bilançolarda iflaslar başladı ve fena halde çoğalacak. Bakalım, aç kalınca bu herifin peşine düştüğünüze pişman olacakmısınız. Aclik her köpeği akıllandırımış. Hatta beş sene evvel omurgasız Babacan üretimi güçlendirelim diye deliyi uyarmışdı ve bu işlerden çok anlayan ve muhteşem öngörüşlü olan hokkabazımız bu uyarıyı red etti.

12
11
yanıtYanıtla
hahahMobil-IOS:

Tr keşke batsa perişan olsa

1
21
yanıtYanıtla
onur:

ülkenin geliri ona buna peşkeş çekileceğine gerçekten üretime aktarılarak üretim artırılsa bu gün madalyon farklı olacaktı, hava alanı imiş metro imiş, yok efendim hızlı trenmiş, hangisinin getirisi, geri dönüşümü var, hazıra dağ dayanmazmış.

16
1
yanıtYanıtla
RTE:

Doların yükselmesinden bukadar şikayetçiyseniz önlem alınız. Nasıl önlem alacağınızıda söyleyeyim. Faizi sıfırlayın. Eğer faiz sıfırlanırsa Türk Lirası ilk başta değer kaybedecek ama gelecekte bunun faydasını görecektir. Nasıl mı zaten Türk lirasının değer kaybetmesinin nedeni faiz politikasıdır. Yapılacak şey basittir. 1- Faizi sıfırla 2- Ülkede Lira harici para birimlerinin kullanımını yasakla. Eğer bunları yaparsanız dolar ilk önce çıkacaktır ama sonra 1 TL nin altına inecektir.

0
16
yanıtYanıtla
köylü memed:

beceriksiz ve bilgisizlerde tl de faizler insin der birazcık ekonomi bilgisi olan bile demez. FED faizi arttırırsa döviz yurtdışına gider saten yabancılar getiriyor yatırım mı yapmıştılar ki?

11
2
yanıtYanıtla
Tüm 43 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title