Haberler

Amerika Akademisyenlere Yönelik Eleştirilere Sert Cevap Verdi

Güncelleme:

ABD, akademisyenlere yönelik eleştirileri "Hükümeti eleştirmek ihanet değildir" diyerek ağır bir dille eleştirdi. Gökçek'in sözlerini ise "Rahatsız edici" olarak niteledi.

Amerikan Büyükelçisi Bass'in Türkiye'de akademisyenlere yönelik gözaltıları eleştiren tweet mesajlarının ardından Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de günlük basın toplantısının başında konuyla ilgili ağır bir açıklama yaptı. Kirby, yazılı metinden okuduğu açıklamada tweet mesajları nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve hükümete yakın kişilerce eleştirilen Bass'e destek olurken, Türkiye'de yaşananların da ilk kez açıkça "rahatsız edici bir trendin parçası" olduğunu söyledi.

AKADEMİSYENLERE YÖNELİK ELEŞTİRİLERİ AĞIR BİR DİLLE ELEŞTİRDİ

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin güneydoğusundaki çatışmalar nedeniyle bir bildiri yayınlanan akademisyenlere yönelik gözatıları ağır bir dille eleştirdi.

Washington'daki günlük basın toplantısında konuşan Sözcü John Kirby, gözaltıları eleştiren tweet mesajlarının ardından hükümete yakın çevreler tarafından suçlanan ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'e destek açıklarken, gözaltıların "Türkiye'deki rahatsız edici bir trendin parçası" olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE'DEKİ RAHATSIZ EDİCİ BİR TRENDİN PARÇASI"

Kirby, yazılı metni okuyarak yaptığı açıklamasında "Türkiye'deki akademisyenlerin Türkiye'nin güneydoğusundaki ihtilafa dair fikirlerini ifade ettikleri için soruşturmaya uğrayıp gözaltına alındıkları haberlerini gördük. Biz bu uygulamayı, kolluk kuvvetleri, yargı makamları gibi resmi organların meşru siyasi söylemleri engellemede kullanılması vasıtasıyla süren Türkiye'deki rahatsız edici bir trendin parçası olarak görüyoruz.

"HÜKÜMETİ ELEŞTİRMEK İHANET DEĞİLDİR"
Ankara Büyükelçimiz John Bass'in bugün halihazırda bir açıklamayla söylediği gibi şiddet konusunda kaygı açıklamak, terörizmi desteklemekle eşit değildir. Hükümeti eleştirmek, ihanetle eşit değildir. Türk demokrasisi, rahatsız edici fikirlerin ifade edilmesini kapsama konusunda yeterince güçlü ve dirençlidir. Türkiye'nin dostu ve NATO müttefiki olarak, Türk yetkililerden, eylemlerinin ifade özgürlüğü dahil kendi anayasalarında güvence altına alınan evrensel demokratik değerlerle uyumlu olmasını sağlamalarını istiyoruz. Bu konuları hem kamu önünde hem de özel görüşmelerde Türk yetkililere her zaman dile getiriyoruz."

"TÜRKİYE'NİN ABD'DEN DAHA İYİ DOSTU YOK"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, bu kaygıları tweet mesajıyla paylaşan Amerikan Büyükelçisi Bass'e yönelik suçlayıcı sözleri için ise "Söyleyebileceğim, Türkiye'nin ABD'nin daha iyi dostu yok. Ve bu da kesinlikle Büyükelçi Bass'in nezdinde temsil ediliyor" dedi.

Kirby, şunları söyledi: "Kimse, Türkiye'nin başarılı olması ve kendi anayasasındaki demokratik değerleri yaşatması konusuna (ABD'den) daha bağlı değil. Kimse buna Büyükelçi Bass'den daha bağlı değil ve Türk halkının iyiliğini ve Türk demokrasisinin sağlığını düşündüğü için o şekilde konuştu, kaygılarına dair açıklamayı yayınladı.

"TÜRKİYE'DE YÜKSEK SESLE KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Açıklama, akademisyenlerin argümanından yana taraf olmak anlamına gelmiyordu. Mesele bu değildi. Aslında açıklamasına bakabilirsiniz, (Bass) buna açıklık getiriyor. Özgürce ve açıkça fikirleri ifade edebilme ve hükümete barışçıl, demokratik yollarla karşı çıkabilme meselesi bu, ki bunlar Türk anayasasının güvencesi altında." Kirby, bu tür eleştirel açıklamalarla ABD'nin Türkiye'nin iç politikasına müdahale ettiği yorumları için ise "Biz yüksek sesle konuşma sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz ve böyle yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Melih Gökçek John Kirby Türkiye Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (144)

AliMobil-IOS:

Sizin ülkenizde hergün kaç polis asker sivil ölüyor İşiniz gücünüz dünyayı karıştırmakkkkkk

63
22
yanıtYanıtla
yildiz:

ali haklisin cehalet insanin kendisine en buyuk dusmanidir

yanıt0
yanıt0
ÖZTÜRK:

AZİZ TÜRK MİLLETİ, NE TAYYİBİN MUSKASI, NE MELİHİN ÜFFÜRÜĞÜ, ŞU AZİZ MİLLETİ RUS, SURİYE , IRAK, VE NİCE ÜLKE FÜZELERİNDEN KORUMUYOR, BİZİ KORUYAN AMERİKAN ORDUSU, VE AMERİKANIN FÜZE SİSTEMLERİDİR. HEPSİNİN HADDİ BİLDİRİLMELİ, AZİZ TÜRK MİLLETİNİN HAYATINI DAHA FAZLA TEHLİKEYE ATMALARINA İZİN VERİLMEMELİDİR. BÜTÜN EKONOMİMİZİ, 10 YILLIK EMEĞİMİZİ, ZEVKLERİNE MAHVETTİLER ZATEN, BİRDE CANIMIZDAN MI OLALIM. İ. MELİHTEN BAŞLANSIN.

78
6
yanıtYanıtla
Sener Koruturk:

Kapatin su cenenizi de, adami dinleyin. Yoks Rusya tepeden iner!. .

30
51
yanıtYanıtla
flyy Mobil-ANDROID:

abd gec kaldiniz bile..

52
15
yanıtYanıtla
Gurbetci:

Sen den baska kim takar emeryalistleri!!! Pabucumun sol kesimi!

yanıt1
yanıt1
GERÇEK VATANSEVER:

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ANADOLUDAKİ EN GÜÇLÜ ORDUDUR, BİZİ KORUYANDA SADECE ABD ORDUSUDUR, HAİN MANDA REJİMİ YANDAŞLARI BİZİ KANDIRAMAZ. . HADİ NAŞŞŞ BAŞKA KAPIYA, EN BÜYÜK AMERİKA. . HADDİNİZİ BİLİN HADDİNİZİ

57
6
yanıtYanıtla
osmanliMobil-ANDROID:

kendi icislerine bak amerika polislerin nice siyahileri sucsuz yere vurdugu goruntuleri biliyoruz

38
25
yanıtYanıtla
SONUNDA BU OLACAK:

Bu olaylarin sonunda, , tüm pkk ve hdp, liler, , ya imraliya tikanacak, , yada ermeniler gibi, , avrupaya sürgüne gönderilecek, , , amin, ,

6
51
yanıtYanıtla
Ya Ali Mobil-IOS:

Sizin Suriye , Irak politikanızı eleştirselerdi aynı tavrı sergilermiydiniz abd.

36
19
yanıtYanıtla
Tüm 144 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title