Haberler

Amerika, 6 Kritik Soruya Yanıt Veremiyor

Güncelleme:

IŞİD'e karşı operasyonun liderliği yapan ABD, Türkiye'nin 6 hassas sorusuna yanıt veremiyor. Kritik konuların başında 49 Türk rehine var.

Türkiye'nin ‘çekirdek koalisyon’ hassasiyeti sürüyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı açıkladığı strateji planı, Cidde'de yapılan zirve, ABD Savunma ve Dışişleri bakanlarının birbiri ardına gerçekleştirdiği ziyaretlere karşın, bazı sorulara hala yanıt bulunamaması Ankara'nın temkinli hareket etmesini beraberinde getirdi.

ABD'li muhataplara da aktarılan endişeler ve yanıtı aranan sorular ise satır başlarıyla şöyle:

TÜRK REHİNELER

49 Türk üç aydır IŞİD’in elinde rehin. Türkiye'nin oluşturulacak çekirdek koalisyona muharip güçle katılmasıyla, bu vatandaşların can güvenliğini tehlikeye atacağı endişesi taşınıyor. ABD'li yetkililerin de "Hassasiyetinizi anlıyoruz" dediği konuyla ilgili olarak, "Bu şartlarda askeri destek sıkıntı doğurur" endişesi hâkim.

SİVİLLER ZARAR GÖRMEYECEK Mİ?

ABD, şu ana kadar pek çok yerde çeşitli IŞİD mevzilerini vuracak hava harekâtları gerçekleştirdi. Ancak örgüt, diğer örgütlerden farklı olarak yerel halk içinde barınıyor. Türkiye, "Şiddetlenecek saldırılarda IŞİD'in yanı sıra, sivillerin zarar görmesi nasıl engellenecek?" sorusuna net olarak yanıt alınabilmiş değil.

MEZHEP ÇATIŞMASI BAŞLARSA?

En büyük endişe kaynaklarından biri de bölgenin mezhep çatışmasına sahne olması. IŞİD'in "din" eksenli bir yapılanmayla hareket etmesi, bölgede sözde "halifelik" ilanının ardından farklı mezhep gruplarının da çatışmaya girişmesinin, bölgeyi içine alabilecek bir savaşa yol açmasından endişe ediliyor. "Mezhep çatışması başlarsa nasıl engellenecek?" sorusuna net yanıt verilemiyor.

SİLAHLAR RADİKALLERE GİTMEYECEK Mİ?

ABD'nin stratejilerinden biri de, IŞİD'e karşı bölgedeki grupların ve peşmergenin silahlandırılması, teçhizat ve lojistik olarak desteklenmesi. Ancak, bu grupların kontrolünde sıkıntı yaşanması halinde, silahların başka amaçlarla kullanılması ihtimali de bulunuyor. Ankara, gönderilecek silah ve malzemenin, terör örgütlerinin eline geçmesinden endişe ediyor. IŞİD'in de, daha önce ABD'nin Irak harekâtında kalan silahlarla güç kazandığının altı çiziliyor. "Silahların, sadece IŞİD'e doğrultulacağının garantisi var mı?" sorusunun yanıtı yok.

SINIRA AKIN BAŞLARSA?

Yanıtı aranan sorulardan biri de insani operasyonun içeriği. Başta Türkmenler ve Ezidiler olmak üzere, IŞİD'in kontrolü ele aldığı bölgelerdeki gruplar büyük sıkıntı yaşadı. Türkiye'nin insani yardım harekâtıyla yaşamlarını sürdürebilen insanların, muhtemel harekâtta sınıra akın etmesi de ihtimal dâhilinde bulunuyor. 1.3 milyon Suriyeliye, uluslararası arenadan çok sınırlı destek alarak ev sahipliği yapan Türkiye, benzer bir sorunla bu kez Irak sınırında karşılaşabilir. Harekâtın bu etkiyi tetiklemesi durumunda nasıl bir katkı sağlanacağı hususunda net yanıt verilmiyor.

ESAD'IN AKİBETİ?

Türkiye, gelinen bu noktanın baş sorumlularından biri olarak, Beşar Esad liderliğindeki Suriye yönetimini görüyor. Planlanan harekât ise, Esad yönetiminin görevden uzaklaştırılmasının ötesinde, elini güçlendirebilecek bir sürece çevrilebilir. Ankara, Esad'ın geleceğiyle ilgili sorularına da net yanıtlar bekliyor. (Kaynak: Akşam)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Beşşar Esed Türkiye Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (24)

cem:

Amerika nın politikaları ırak ve suriye yi ne hale getirdi. . . Türkiye bu saatten sonra kendi politikasını üretsin. . . . . bulaşmasın. . yesinler birbirini. . . .

9
13
yanıtYanıtla
MUSTAFA:

sahi ne oldu DÜNYA LİDERİ esirleri kurtaramadımı?. . birde kimse türkiyenin gücünü test etmesin diye efeleniyorlardı. . sizden önceki türkiye olsaydı böyle olmazdı. . ÜLKE BÖYLE ÇAPSIZLARA KALDI

7
15
yanıtYanıtla
AKINCI:

İŞİD , YAHUDİ TERÖR ÖRGÜTÜDÜR. TÜRKİYE , BU ÖRGÜTE HİÇ BİR ZAMAN YARDIM ETMEMİŞTİR.

10
8
yanıtYanıtla
BİR VATANDAŞ:

Altı kritik soruymuş da falan filan yani fasa fiso. Bilerek o 49 kişiyi ışidin eline teslim ettiler maksat ışide karşı saldırmamak için bahane olsun. Kimse aptal degil. Bu yaptıklarınızın cezasını Allah misli misli alır sizden İNŞALLAH.

7
9
yanıtYanıtla
izmail:

Turkiyenin bahaneleri KOMiKTiR. ! :) Hersey kalles politkalara sahip olan Turkiyenin aleyhine isliyor ve isler dogal olarak!

10
5
yanıtYanıtla
İzmirli:

şu rehine olayına nedense hiç inanmıyorum. nedeni ise ne Amerika ne türkiye aylardır rehinelerini kurtarmak için hiçbir operasyon yapmıyor. interesting.

9
6
yanıtYanıtla
alicaner:

bırakın bu ayakları. . 49 rehineymiş. . . yıllarca pkk nin elinde askerin, kamu görevlilerin vardı neden o zaman böyle demiyordun. . . . ha ben de savaş istemiyorum ama sizinki savaş karşıtlığı değil kuruş hesapları ve taraftarlık içgüdüsüdür. . . . neymiş türkiye ekonomisi uçuyormuş ulan 20 milyon şöfür devlet kölesi olmuş başka yerde yakıtı 5 liraya satsınlar ortalığı dağıtırlar. . en iyi hayat şartlarına sahip olduğu düşünülen memur kesiminin çoğu borç batağında artık işsizi, çırağı, garsonu, bakkalı, asgariyi varın siz düşünün

4
10
yanıtYanıtla
ATAM:

aaa nasıl hatırladılar 49 türk rehineyi şaşırdım doğrusu

6
7
yanıtYanıtla
Nettetalli:

Milli takimdan TERiM, Siyasetten de bu adam ( RTE)gitmedikce bizi kimse takmaz. . .

5
6
yanıtYanıtla
uyanmalıyız:

soruyorum size, hangi sünni vatandaş şii alevileri öldürmemiz yok etmemiz gerek der?hiçbirimiz bunu demez, diyenler varsa zaten sünni değildir bu böyle biline, bizim asıl düşmanımız müslümanları bir birine düşürüp müslümanlığı yok etme peşinde olanlar. peki bunlar kim?azıcık beyni olan görmeli artık

11
0
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title