Haberler

Ambulanslardaki Personel Sayısı Düştü

Güncelleme:

Özel donanımlı ambulanslarda, en az üç personel görev yapıyordu. Mevzuat değişikliği ile bu sayı değiştirildi.

Özel donanımlı ambulanslarda, en az bir hekim veya ambulans ve acil bakım teknikeri olmak üzere en az üç personel görev yapıyordu. "Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile personel sayısı en az iki olarak değiştirildi.

Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, özel donanımlı ambulanslarda bir hekim veya bir paramedik ile bir sağlık personeli olmak üzere en az iki personel görev yapacak. Ekipte şoför yerine bir paramedik veya acil tıp teknisyeni çalıştırılabilecek. Yoğun bakım ambulanslarında çalışacak hekim ve sağlık personelinin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış temel modül, erişkin ileri yaşam desteği ve travma resüsitasyon kurslarını, yenidoğan hastaların nakli amacıyla kullanılacak olan ambulanslarda çalışacak hekim ve sağlık personelinin Bakanlıkça onaylanmış temel modül ve çocuklarda ileri yaşam desteği kursunu başarı ile tamamlamış ve sertifika almış olmaları zorunlu olacak.

-ÇAĞRI MERKEZLERİNDE ARAÇ TAKİP VE COĞRAFİ KONUM SİSTEMLERİ BULUNACAK-

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, kamu kurum ve kuruluşlarına hibe edilen ambulans ve hasta nakil araçlarında Genel Müdürlüğün onayı ile arka kapı şerit alt bölümünde 20 x 50 cm ebatlarını geçmemek kaydıyla bağışta bulunan kişi, kuruluş veya bunların önerecekleri kişi veya kuruluşça bağışlandığına dair yazı ve ibare yer alabilecek. Çağrı merkezlerinde "en az dört hatlı telefon santralı, internet, faks cihazı ve sabit merkez telsizi, araç takip ve coğrafi konum sistemleri"nin bulunması zorunlu olacak. Hava ambulans servisleri havaalanları içerisinde uçağın konuşlandığı hangar veya tesis içerisinde bulunabilecek. Yönetmeliğe eklenen maddeyle özel ambulanslarda dual band özellikli VHF/UHF araç telsizi bulundurulacak ve ambulanslarda şunlar olacak:

"-Bütün devlet-kamu, üniversite ve özel hastaneler bünyesinde, Bakanlık Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM) ve İl 112 Komuta Kontrol Merkezleri (KKM) ile doğrudan görüşme yapabilecek; başhekim adına yetkili nöbetçi idari şef ve/veya nöbetçi acil şeflerinin kullanımında olan, iki yönlü dış görüşmelere açık (gelen aramalara cevap verebilen, harici arama yapabilen), hastane santralinden ayrı, arayanı diğer birimlere yönlendirmeyen, doğrudan ilgili nöbetçi idari şef ve/veya nöbetçi acil şeflerine ulaştıran, 24 saat hizmet verecek şekilde açık tutulan bir telefon hattı tesis edilir.

-Özel ambulansa ihtiyaç duyulması halinde, bu talebin karşılanması amacıyla özel hastaneler ve özel ambulans servisleri, devlet hastaneleri ve il ambulans servisleri ile haberleşmek için öncelikle yukarıda belirtilen özelliklere haiz telefon sistemini kullanırlar. Telsiz haberleşmesine geçilmesi gerektiğinde, bu durum telefonla koordine edilir ve aynı anda telsiz sistemi açılarak telsiz haberleşmesi başlatılır.

-Özel ambulans göreve sevk edildiği anda, özel ambulansta bulunan VHF/UHF dual band araç telsizi açılır ve haberleşme bu telsiz üzerinden yürütülür. Ambulans görevde olduğu sürece, görev bitimine kadar telsizi daima açık bulundurulur.

-Özel ambulanslarda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) yetkilendirdiği Ortak Kullanımlı Telsiz Hizmeti (OKTH) işletmecilerinin bulunduğu illerde, bu hizmeti sağlayan işletmecilerden hizmet alımı ile telsiz haberleşme hizmeti sağlanır. OKTH işletmecilerinin bulunmadığı veya OKTH işletmecileri olmakla birlikte ihtiyacın karşılanamayacağı illerde ise BTK'dan ilgili mevzuata göre alınacak izin kapsamında frekans tahsisi yapılarak telsiz haberleşmesi sağlanır. BTK'dan alınan frekanslar her ilde il 112 KKM'lerine bildirilir."

-AMBULANSLARIN BOYUTU KÜÇÜLECEK-

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, hasta nakil ambulansının uzunluğu 2 bin 400 milimetreden 2 bin milimetreye, yüksekliği bin 300 milimetreden bin 270 milimetreye düşerken; acil yardım ambulansının da uzunluğu 3 bin milimetreden 2 bin 400 milimetreye düşürüldü. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Sağlık Bakanlığı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title