Haberler

Et Ürünlerinin Satışında Radikal Değişiklik

Güncelleme:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü et ve et ürünlerinde önemli değişiklikleri hayata geçirecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek Et ve Et Ürünleri Tebliği değişikliği ile kasap köfteden, dökme tavuğa kadar birçok üründe yeni düzenlemeler getiriliyor.

AÇIKTA PARÇA TAVUK SATIŞINA YASAK GELİYOR

Yeni tebliğ tüketicinin satın aldığı birçok et ürününde değişiklik öngörüyor. Bakanlık yeni düzenleme ile kasap, süpermarket vb. perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme olarak satışını yasaklıyor. Kanatlı etleri bu işletmelerde sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek.

KASAP SUCUĞU VE KÖFTESİ TARİH OLUYOR

Bundan sonra kasap, market vb. perakende işletmelerde fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek. Aynı şekilde bu işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma da satılamayacak.

"EV İÇİN ÇİĞ PAKETLE" DEVRİ BİTİYOR

Yeni düzenleme lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin, çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satmasını da yasaklıyor.

KAVURMAYA TUZ VE ÇEŞİT AYARI

Birçok üründe tuz oranını azaltan Bakanlık, kavurmada da aynı uygulamaya gitti. Daha önce kavurmada yüzde 5 olan tuz oranı bu tebliğle yüzde 3'e düşürülecek. Bakanlık kavurma kategorisindeki ürün yelpazesini de genişleterek "kıyma kavurma" tanımını getiriyor. Bundan sonra raflarda "kavurma" ve "kıyma kavurma" olmak üzere iki çeşit yer alacak. Yine tebliğ kapsamında yer alan ürünlere ürün kalitesini belirleyen et proteini miktarını sağlamak için kaliteli et yerine dışarıdan et proteini katılması yasaklanarak haksız kazancın önüne geçiliyor.

AKÇAABAT VE İNEGÖL KÖFTEYE KORUMA

Geleneksel metotlarla üretilen ürünleri koruma altına almak amacıyla coğrafi işaret alarak tescil edilmiş et ürünleri (Akçaabat köfte gibi) yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilebilecek. Ancak bu ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma tebliğ hükümlerine uygun olacak.

"YÜZDE 100 DANA YA DA GÖĞÜS ETİ" İFADESİ OLMAYACAK

Daha önce sucuk, salam gibi ürünlerde farklı et karışımlarının kullanılmasını yasaklayan Bakanlık, et ürünlerine ait etiketlerde yer alan "Yüzde 100 dana eti" gibi ifadelerinin kullanımını da yasaklıyor. Böylece ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere "Yüzde 100, yüzde 100 dana eti ya da yüzde 100 göğüs eti" gibi ifadeler/logolar kullanılamayacak.

AD, RENK VE PUNTOLARA STANDART GETİRİLDİ

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilecek. Düzenleme ile "ısıl işlem uygulanmış et ürünü", "emülsifiye et ürünü" vb. genel ürün grup isimlerinin ürün adı olarak kullanılması yasaklanıyor. Böylece Bakanlık bundan sonra salam, sucuk vb. olarak üretilmiş bir ürünün etiketine genel ifade taşıyan "ısıl işlem uygulanmış et ürünü" gibi ifadeler kullanılmasının önüne geçip tüketicinin yanıltılmasını engelleyecek. Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olacak.

GERÇEK SUCUK BELLİ OLACAK

Herhangi bir et ürünü "ısıl işlem görmüş sucuk" ise bu ürünün reklamında, tanıtımında tüketicilerde yanlış algıya neden olabilecek "sucuk" veya "kangal sucuk" vb. ifadeleri kullanılamayacak.

Tebliğ ile getirilen değişikliklere uyum sağlamaları için işletmelere tebliğin yayımından itibaren bir ay geçiş süresi verilirken perakende işletmelerin fermente sucuk, pastırma gibi ürünleri üretmesini yasaklamasını öngören hüküm için 6 ay geçiş süresi veriliyor. Kavurmada tuz miktarının azaltılmasına yönelik düzenleme kapsamında tebliğin yayımından önce piyasaya arz edilen ürünler ise bulunabilecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Akçaabat Alışveriş Yaşam Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (10)

ağzı olan konuşuyor..:

Senin et aldığın yer ; komşun veya tanıdığın bir kasap değilmi? söyle at yada eşek kesmesin ozaman. . herşeyi devletten bekleyin. .

15
2
yanıtYanıtla
kapkara:

BİR ZAMANLARDA EKMEK POŞETE GİRİYORDU KEPEK ORANI YÜKSELİYORDU KATKI MADDELERİ AZALACAKTI HEPSİ HİKAYE SİZE ANCAK KOYUNLAR İNANIR . . .

12
4
yanıtYanıtla
ibilgili:

sayın tarım bakanlığı bu işlerde çok yavaşsınız. geç kalıyorsunuz. derhal helal gıdaya geçin lütfen.

6
4
yanıtYanıtla
halkın sesi:

bugün haberlerde etin kilosu 36 tl sudan ucuz almayın kurbandan kurbana kesin hayvanı kurban etiyle 1 sene yetinin bak bakıyım bu et 15 16 tl ye inmiyo mu

7
2
yanıtYanıtla
GM:

BAZI MADDELER ÇOK SAÇMA MU MADDELER ÜZERİNE EŞEK ETİ DOMUZ ETİ DE SATARLAR

8
0
yanıtYanıtla
VatandasMobil-IOS:

Avrupada bile böyle degil..eger avrupaya özeniliniyorsa...kacak eti at esek etine kontrol getir ondan sonra...hayırlısı sevgili ülkem...

3
1
yanıtYanıtla
ssad:

dünyada et yiyebilen son ulkelerdeyiz gecen dolar yukseldi diye zam geldi ne alakaysa dolarlamı yaşıyoruz biz tarım ve hayvancılığa en elverişli bir toprakta yaşıyoruz ama kendimize yeticek etimiz bile yok P dana eti olan sucuklar etler bile 40 lirayken avrupada 10 20 den fazla değil ne kadar gelişen bir ülkeyiz boşuna bahane bulmayın bizim halkımıza adam gibi maaş verilmediği sürece biz daha çok 10 liraya 50 tane köfte yiyeceğiz ne olduğu belli olmayan ama evladımız istiyor ne yapalım

4
0
yanıtYanıtla
türk:

bir dana alin yetistirin kaca geliyor görün maliyet diye birsey var bu petrol gibi gaz gibi kuyudan pompalanmiyor kusura bakmayinda o zaman da ucuz bal yediginiz gibi ne yediginizi bilmezsiniz bal diye misir surubu yerken kendinizi kandirirsiniz kilosu 10 liraya bal olur mu kilosu en az 40 lira balin ette öylemaliyeti neyse o bir tosun kestirmek icin adam ona 3 sene bakiyor hergün kac kilo yer bir hesap edin 1 torba yem 40 lira yok tam yeri gelmisken öyle 3 kurusa 5 köfe

1
0
yanıtYanıtla
Kalender:

Ah koydeki cocukluk gunlerim saf ve dogal gunlerim neisin var sehirde

1
0
yanıtYanıtla
horoz:

karkas et 21tl orjinal sucuğun kilosu 30tl markette hem daha pahalı hemde adı sucuk.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title