Haberler

Amatör Telsizciler Astronotlarla Konuşuyor

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) öğrencilerinin kurduğu Amatör Telsizcilik ve Arama Kurtarma Topluluğu (İYTE ATAK) ile Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) İzmir Şubesi işbirliğinde düzenlenen eğitimde, afet ve acil durum...

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) öğrencilerinin kurduğu Amatör Telsizcilik ve Arama Kurtarma Topluluğu (İYTE ATAK) ile Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) İzmir Şubesi işbirliğinde düzenlenen eğitimde, afet ve acil durum haberleşmesinde amatör telsizciliğin önemi anlatıldı.

TRAC İzmir Şubesi Başkanı Dr. İsmet Kalkan, doğal afet ve acil durumlarda amatör telsizcilerin üstlendiği hayati görevleri anlatırken, kriz halleri dışındaki faaliyetlerinden de bahsetti. Geçtiğimiz Ekim ayında bir ilköğretim okulu öğrencilerini Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlarla konuşturarak Türkiye'de bir ilke imza attıklarını hatırlatan Dr. İsmet Kalkan, İYTE'li öğrencilerden aynı uygulamayı tekrarlama teklifi aldı. Astronotlarla kurulan telsiz temasının zor ve sabır isteyen çalışmalar sonucu yapılabildiğini belirten Dr. Kalkan, söz vermemekle birlikte uzayla İYTE'den de konuşmak için çalışacağını söyledi.

"ACEMİ DEĞİL, AMATÖR"

Dr. İsmet Kalkan, amatör telsizciliğin adındaki "amatör" sözcüğünün sıklıkla "acemilik" olarak nitelendirilebildiğini fakat bu terimin herhangi bir maddi beklenti içinde olmadan, aksine para kaybetmeyi göze alarak ve hiçbir siyasi amaç gütmeden, salt kamu yararına çalışmak anlamına geldiğini belirterek başladığı konuşmasında şunları kaydetti: "1962 yılında kurulan ve 1991 yılında Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsünü kazanan, günümüzde 53 ilde şube ve 15 temsilciliği bulunan TRAC olarak amaçlarımız; ülkemiz ve dünyadaki diğer telsizcilerle irtibat halinde olarak, kentimizi ve ülkemizi tanıtmak, herhangi bir afet durumunda görevlilere gereken desteği sağlamak ve kendi birimlerimiz ile kurtarma birimleri arasındaki istihbaratı gerçekleştirmeye yardımcı olmak."

Birçok doğal afet ve kriz durumunda son teknoloji ürünü haberleşme yöntemlerinin devre dışı kalırken, telsizlerin etkilenmeyerek haberleşmeyi sağlamaya devam ettiğini ABD'de kaydedilmiş örnek bir videoyla anlatan Dr. Kalkan, İzmir'de TRAC'a kayıtlı 107 amatör telsizci bulunduğunu söyledi. Gençleri amatör telsizciliğe özendirmek için kurslar ve bilgilendirici toplantılar düzenlediklerini kaydeden Kalkan, amatör telsizci sayısını artırarak afet konusunda kamuyla kurumsal işbirliği yapan ilk dernek olarak TRAC'ın her türlü ekipmanıyla acil durumlarda valiliğin ilgili birimleriyle koordineli çalıştığını anlattı.

Amatör telsizciliğe ilgi duyanların hangi yolları izlemesi gerektiği hakkında da bilgi veren Kalkan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından her yıl iki kez yapılan sınavlarla A, B ve C sınıfı amatör telsizci ehliyeti alınabildiğini aktardı.

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümünde kıtalararası telsiz konuşması uygulamasının da yapıldığı eğitimin ardından katılımcılara sertifika verildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title