Haberler

Amasya Parkta Akaryakıt İstasyonu İptali, Bilirkişi Bekliyor

Amasya'da 'Banklar Parkı' olarak bilinen yeşil alana akaryakıt istasyonu yapılmak istenmesi nedeniyle ağaçların kesilmesi üzerine çevrecilerin başlattığı mücadele yargı alanında devam ediyor.

Amasya'da 'Banklar Parkı' olarak bilinen yeşil alana akaryakıt istasyonu yapılmak istenmesi nedeniyle ağaçların kesilmesi üzerine çevrecilerin başlattığı mücadele yargı alanında devam ediyor. Samsun 2'nci İdare Mahkemesi, davacı tarafın istek ve iddialarının tespiti için park alanında bilirkişi tarafından keşif yapılmasına karar verdi.

Hızır Paşa Mahallesi'nde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları'na (TCDD) tahsisli 4.5 dönümlük alanda 7 Kasım 2006 tarihinde revizyon imar planı yapılarak buraya akaryakıt ve LPG istasyonu yapılabilecek hale dönüştürüldü. 9 Ağustos 2008 tarihinde de bu alanda yapılan arsa ve arazi düzenlemesi tapuya tescil ettirildi. Yeşil alan 19 Şubat 2014'de TCDD tarafından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) satıldı. TPAO tarafından bu alan 'Yap-işlet-devret' modeliyle 49 yıllığına kiralanmak üzere ihale edildi. İhaleyi alan özel bir firma bölgede akaryakıt istasyonu kurmak için çalışma başlattı.

Firma tarafından yapılan başvuru sonucunda 23 Mayıs 2014'de Amasya Belediyesi tarafından söz konusu alana akaryakıt istasyonu yapılması için yapı ruhsatı verildi. 3 Haziran 2014'de akaryakıt istasyonu yapacak firma, tarafından iddiaya göre 130 ağaç bulunan park alanın çevresini demir bariyerlerle kapatılırken ağaçların bir bölümü de kesildi. Amasyalılar parka akın ederken diğer ağaçların kesilmesine izin vermedi. Çevreciler park alanına çadır kurarak nöbet başlattı. Pankartlar asılıp imza kampanyası gerçekleştirildi. Vatandaşlar park alanına akaryakıt istasyonu yapılmasına tepki gösterdi. Eylem devam ederken Hızır Paşa Mahallesi sakini 20 yaşındaki Tuba Kalelioğlu tarafından Samsun 2'nci İdare Mahkemesi'ne park alanı için Amasya Belediyesi'nin 7 Kasım 2006 tarihli revizyon imar planı, 9 Ağustos 2008 tarihli arsa ve arazi düzenlemesi işleminin yanı sıra 23 Mayıs 2014 tarih 2014/101 sayılı yapı ruhsatı işleminin iptali için Amasya Belediyesi aleyhine dava açtı. Eylemin 4'ncü gününde İdare Mahkemesi incelediği davada 'Yürütmeyi durdurma' kararı verildi. Mahkeme kararının ardından vatandaşlar park alanında yaptıkları eyleme son verdi.

Mahkeme süreci devam ederken akaryakıt istasyonu yapmak isteyen firma davaya müdahil oldu. Mahkeme, 20 Kasım 2014 tarihinde verdiği ara kararla davacı tarafın talepleri ve iddialarının tespiti için park alanında bilirkişi tarafından keşif yapılmasını kararlaştırdı. TPAO da 12 Aralık 2014 tarihinde davaya müdahil olmak için mahkemeye başvurdu. Davacı Tuba Kalelioğlu'nun avukatı Erdem Türem, yargı sürecinin beklenilenden yavaş işlediğini savunarak şöyle dedi:

"Yürütmeyi durdurma kararının devam ediyor olması sevindirici. Ancak biz park alanında özellikle söz konusu bölgenin akaryakıt istasyonu kurulmasına elverişli olmadığını; civardaki konutlar ile hemen park alanının karşısında yer alan 75'nci Yıl İMKB-Beyazıt İlköğretim Okulu'nun ve yine hemen parkın sınır çizgisine bitişik olan Samsun-Sivas Devlet Demiryolu hattı ile Yedaş'a ait büyük trafonun konumlarını bir kez de bilirkişi tarafından tesbiti amacıyla keşif yapılmasını istedik. Bunun için prosedürleri tamamladık ve mahkemeden keşif yapılması yönünde karar çıktı. Ancak halen keşif tarihi belirlenmedi. İptalini istediğimiz yapı ruhsatına zincirleme bir biçimde iptalini istediğimiz imar değişiklikleri ile bölgede Amasyalılar'ın ücretsiz olarak yararlanabileceği tek yeşil alanın ortadan kaldırılacağı çok açık."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Samsun Amasya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title