Haberler

Amasya'da "Batı Türkçesi'nin Doğuşu ve Gelişimi" Konulu Konferans

Eski Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Amasya Üniversitesi'nde "Batı Türkçesi'nin Doğuşu ve Gelişimi" konulu konferans verdi.

Eski Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Amasya Üniversitesi'nde "Batı Türkçesi'nin Doğuşu ve Gelişimi" konulu konferans verdi.

Amasya Üniversitesi Kültür Sanat ve Edebiyat Kulübü tarafından Amasya Üniversitesi İpekköy Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Gökdere, akademik ve idari personel ile öğrencilerin yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşlardan konuklar dinledi.

Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansa, Bilge Kağan'ın dizeleri ile başlayan Ercilasun, Türk dilinin belgelerde yer alan ilk kelime ve kavramlarından örnekler verdi.

Ercilasun, devlet yönetiminde kullanılan kelime ve kavramların, anlam ve değerini açıklayarak sürdürdüğü konferansında Türk dilinin var oluşunun bilinenin aksine çok daha eski bir döneme uzandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bu kadar özel ve önemli bir dilin ortaya çıkışı eminiz ki çok daha eski dönemlere uzanmaktadır. Bugün elimizde 329 yılına ait Türkçe metinler mevcuttur. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Sümerlerden, Akadlardan kalan çivi yazısı metinler var. Sümerce içerisinde yer alan Türkçe kelimeleri değerlendiren bilim adamları, iki dil arasında bir alışveriş olduğunu söylüyorlar. Bu da Sümerlerin yaşadığı topraklara komşu olan Türkler olduğunu ve Türkçenin bu dönemlerde mevcut bir dil olduğunu bizlere gösteriyor. Ama şunu net olarak söylüyoruz ki Türkçe, 1300 yıldır ve on binlerce metin vererek bugünlere ulaşmış, kadim ve kudretli bir dildir."

Konferansta öğrenciler tarafından 'Türkçemize Sahip Çıkalım' temalı dövizler açıldı.

Konferans sonunda  Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun adına dikilen fidanın koordinatlarının yer aldığı sertifika Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Gökdere tarafından kendisine takdim edildi.

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Bican Gökdere Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title