Haberler

Amasra Salatası 30 Çeşit Sebzesiyle İlgi Çekiyor

Güncelleme:

SELİM BOSTANCI - Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'nın mutfak kültürünü yansıtan, balık yemeklerinin yanında mevsimine göre 30'u aşkın organik sebzenin kullanıldığı salata, ziyaretçilerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Türkiye'nin dört bir yanındaki birçok lokantanın menüsüne "Amasra salatası" olarak giren salata, sebzelerin sıra ve özenle dizilmesiyle hazırlanıyor.

Ustalarının lezzetin sırrını söylemekten sakındıkları, söyleseler de mutlaka bir eksiğini bıraktığı salata, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük beğenisini kazanıyor.

Tarihi kalesi ve anıt eserlerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle yılda 600 bin civarında turistin geldiği Amasra'da, sahil kenarına kurulmuş balık restoranları özellikle hafta sonları binlerce kişinin akınına uğruyor ve çoğu zaman misafirler sıra beklemek zorunda kalıyor.

Amasra'nın köylerinde yetiştirilen marul, salatalık, domates, havuç, kuru ve yeşil soğan, lahana, biber, maydanoz, roka, tere, brokoli, semizotu, dereotu gibi 30'u aşan sebzenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan salata, havuç ve turpla sağlanan ilginç figürleriyle tadı kadar görselliğiyle de cezbediyor.

Özel sosların kullanıldığı Amasra salatasına lezzeti veren püf noktalarından biri de mevsimine göre kullanılan sebzelerin ölçüsü ve tabağa yerleştirilmesindeki kullanım sırasında yatıyor.

"İlçe turizmine önemli katkı sağlamaktadır"

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede her mevsim günübirlik tatilci ağırladıklarını, bunda balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürünün etkili olduğunu söyledi.

Yaz mevsiminin yanı sıra kış aylarındaki ziyaretçi yoğunluğunun balık ve salata ağırlıklı olduğunu dile getiren Timur, "Yerli ve yabancı turistlerin, ilçemizi ziyaret etmesinde tarihi ve doğal güzelliği kadar balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürü de önde geliyor. Özellikle Ankara ve İstanbul gibi kentlerden sadece balık ve salata için günübirlik gelen ziyaretçilerimiz çok fazla. Balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürü, ilçe turizmine önemli katkı sağlamaktadır. Amasra'nın tarihi ve doğal güzelliğiyle balık ve salata kültürü birbirini tamamlayan, birbirini de geliştiren olgulardır." dedi.

Özel aşçılar çalışıyor

İlçede faaliyet gösteren balık lokantası işletmecisi Mete Akyıldız da Amasra salatası denildiğinde akıllara artık marka olmuş bir ürünün geldiğini belirtti.

İlçenin adıyla anılan salatanın, ülkede birçok lokantanın menü kapağını süslediğini ve lokantalarda "Amasra salatası" olarak sunulduğunu anlatan Akyıldız, "Yöremizde yetişen ve bahçelerden günlük alınan sebzelerle yapılan Amasra salatası ustalarımızın ellerinde bir markaya dönüşüyor. Özellikle lokantalarımızda mezgit, barbun, istavrit ve hamsi gibi balıklarıyla salata olmazsa olmaz bir ikili durumunda. Bartın ve Amasra'nın turizmine de önemli katkı sağlayan salatanın, bir marka haline gelmiş olması bizi de gururlandırıyor." şeklinde konuştu.

Akyıldız, sadece salata yemek için yüzlerce kilometre uzaktan günübirlik Amasra'ya gelenlerin olduğuna dikkati çekerek, balık lokantalarında sadece salata yapımı için özel aşçıların bulunduğunu kaydetti.

"Amasra salatası dedelerimizden bizlere miras"

"İnsanlar, lezzet için kilometrelerce yol yapabilir. Bu bambaşka bir tutku." diyen Akyıldız, şöyle devam etti:

"İngiltere, İtalya ve Fransa'dan gelen misafirlerimizin, ülkelerine döndüklerinde Amasra salatasının lezzetini anlattıklarını duyuyoruz. Tabii bu durum, bizim buradaki önemimizi de ortaya koyuyor. Bir lezzet için kilometrelerce yol yapan insanlara karşılığını vermemiz gerekiyor. Bizler de Amasra'nın tarihi ve doğal güzelliğine öne çıkan turizmine mutfak kültürüyle de katkı sağlamak istiyoruz. Amasra salatası dedelerimizden bizlere miras. Biz de üçüncü kuşak olarak bu mirasa sahip çıkmak ve kuşaktan kuşağa aktarmak istiyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Emin Timur Türkiye Bartın Amasra Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title