Haberler

Amasra'da Her 10 İnşaat Temelinin 7'sinden Tarih Çıkıyor

MÖ 3000'li yıllarda kurulduğu bilinen, Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemi yerleşim merkezlerinden Amasra’daki temel kazılarında tarihi eserler çıkması nedeniyle her 10 inşaattan 7'si durduruluyor Amasra Müze Müdürü Aydın: "İlçe, bölge ve ülke arkeolojisine önemli katkı sağlayacak kalıntının açığa.

SELİM BOSTANCI - MÖ 3000'li yıllarda kurulduğu bilinen Amasra'da temel kazılarında tarihi eserlere rastlanması nedeniyle her 10 inşaattan 7'si durduruluyor.

İranlı Prenses Amastris'in yönetimindeki Helenistik döneminde en parlak zamanını yaşayan Amasra'da temel kazısı çalışmaları sırasında ortaya çıkan eserler üzerinde yapılan incelemeler, antik çağlarda ilçede görkemli yapılar olduğunu ortaya koyuyor.

Bugüne kadarki çalışmalarda ortaya çıkan eserler, ilçe tarihin 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğu konusunda önemli bulgular verirken, antik kent yapılarının yarısının yerleşime açılmayan alanların altında kaldığı düşünülüyor.

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Helenistik döneminde "Amasrist" adıyla kurulan Amasra'da antik çağlarda tiyatrodan pazar yerine, çeşmelerden su kemerlerine, meclis binalarından kutsal alanlara kadar oldukça kaliteli yapılar inşa edildiğini söyledi.

Gerek Helenistik, gerekse Roma döneminden birçok esere rastlanılmasına karşın, antik yapıların yer aldığı Amasrist kentinin yarısının yerleşim birimlerinin altında kaldığını vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:

"İlçede üzerinde yerleşim olmayan yerlerin altında antik kent olduğunu biliyoruz ve inşaat temeli kazılarında da önemli eserlere rastlıyoruz. Müdürlüğümüz gözetiminde yapılan temel kazılarında Bizans Dönemi'ne ait erzak odası olduğu tahmin edilen yapıdan Roma Dönemi'ne ait hamamlara, toplantı salonundan özel taban mozaikli evlere kadar yapılar ortaya çıkyor. Yine bronz sikkeler, pişmiş topraktan kandiller, çanak-çömlek, küp parçaları da çıkan eserler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz aylarda okul inşaatının temelinden de Roma dönemine ait tapınak, inşaat temelinden de ilk defa taban mozaiği çıktı. İlçe, bölge ve ülke arkeolojisine önemli katkı sağlayacak kalıntıların açığa çıktığı bu alanlarda inşaat çalışmalarının devamına izin verilmiyor.

Kamulaştırmaya gidilerek yer sahibine bedel ödenmesi veya yer takasına gidilmesiyle mağduriyet önlenmiş oluyor."

Bazı noktalarda toprak üstüne çıkan yapıların etkileyici eserlerin açığa çıkabileceğinin işaretini verdiğini belirten Aydın, "Bugün 6 bin kişinin yaşadığı ilçede Roma döneminde 40-50 bin kişinin yaşadığını tahmin ediyoruz ki bu da yerleşimin geniş alanda hakim olduğunu gösteriyor. Modern yapılar ve apartman temelleri antik kentin bir kısmının üzerini örtse de geriye kalan parseller bizim için umuttur. Sondaj kazılarımızın devam ettiği ilçede, bilimsel kurtarma kazıları da başlatarak bu antik kenti gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da ilçenin her yerinde tarihi esere rastlandığına dikkati çekerek, "Amasra'da nereye kazma vursanız tarih fışkırıyor. İlçede her 10 inşaat temeli kazısının 7'sinden mutlaka antik dönemlere ait yapı ve eserlere rastlanıyor. Temel kazılarından özellikle Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerin çıktığı bu inşaatların yapımına izin verilmiyor. Söz konusu alanlarda müze müdürlüğünce resmi kazı çalışması başlatılıyor" ifadesini kullandı. - Bartın

Kaynak: AA / Yerel

Amasra Aydın Roma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title