Haberler

Amaçları Sokak Kedisi Sayısının Artması

Güncelleme:

Erzurum'da kedi sayısında yaşanan azalmanın önüne geçmek amacıyla sokak kedilerine yönelik kısırlaştırma çalışması yapılmıyor.

FAHRETTİN GÖK - Erzurum'da kedi sayısında yaşanan azalmanın önüne geçmek amacıyla sokak kedilerine yönelik "kısırlaştırma" çalışması yapılmıyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından sahipsiz, başıboş köpek, kedi ve yaban hayvanların toplandığı Sokak Hayvanları Barınağı Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde iki yıl önce kurulan Kedi Evi'nde, kedi sayısının azalmasını önlemeye yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Bakımsızlık, beslenme sorunları ve hastalıklar nedeniyle yaşanan bu azalmanın önüne geçmeye çalışan yetkililer, herhangi bir kısırlaştırma çalışması da yapmıyor.

Merkezde veteriner hekim olarak görev yapan İsmet Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, burada genelde miks, melez karma denilen kedi türlerinin bulunduğunu, zaman zaman İran ve Van kedisi de geldiğini söyledi.

Kent merkezi ve ilçelerde kedi popülasyonuyla ilgili ciddi bir sıkıntı olduğunu ve kedi sayısının köpek sayısına nazaran çok az olduğunu belirten Pehlivan, şöyle devam etti:

"Bu nedenle merkezde kedilere özel bir bakım evi tahsis ettik. Burada sokakta başıboş, aç kalmış bakıma ihtiyacı olan kedilerin bakımını, hayatını idame ettirebilmesi için gerekli şartları sağlıyoruz. Yalnız kesinlikle kedilerde kısırlaştırma operasyonuna gitmiyoruz. Popülasyonun azlığı ve neslinin devamı için bu operasyonu yapmıyoruz. Kedi azlığı bölgeye has bir sıkıntı. Diğer bölgelerle ilgili herhangi bir bilgimiz yok ama Erzurum'la ilgili gerçekten de çocukluğumuzda olduğu gibi sokaklarda koşturan kedileri göremiyoruz. Bundan dolayıdır ki biz kedilerin kısırlaştırılmasını kesinlikle istemiyoruz. Yeter ki üresinler, artsınlar. O yüzden burada iyi bir bakım evi imkanı sağlandı. Kedi sayısı normale dönünceye kadar uzun bir süre kısırlaştırma yapılmayacak. Görünen şartlarda bir, iki, 3 yıl veya hiç de yapılmayacak da diyebiliriz."

Günlük ortalama 30 kedinin bakım, rehabilitasyon ve tedavisini gayet güzel şartlar altında yaptıklarını ifade eden Pehlivan, hijyen kurallarına büyük önem verdiklerini vurguladı.

Pehlivan, merkezde çalışan personelin Kedi Evi'nin temizliğini titizlikle yaptığını belirterek, "Bölgemiz soğuk olduğu için kedilere ekstra bir ısıtma sistemiyle de sıcak bir yuva sağlamış oluyoruz. Bu kedilerin dışarı çıkarılmasını istemiyoruz. Köpekler doğal yaşam alanlarına bırakılabiliyor ama kedilerde şu anda bu söz konusu değil. Çünkü doğal yaşam alanında gerekli ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Daha büyük bir yer yapılması için çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Merkezde kontrolleri yapılan kedilerin sahiplendirildiğini dile getiren Pehlivan, çıkartılan kimlikler sayesinde sürekli olarak takip altında tutulduklarını sözlerine ekledi. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Erzurum İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title