Haberler

Amacımız Kitap Okumama Bahanelerini Öldürmek"

İnsanları kitap okumaya teşvik etmek amacıyla kurduğu biryudumkitap.com internet sitesinin gördüğü büyük ilgi karşısında şaşkınlık yaşadığını belirten Alparslan Demir, "Memleket bu denli okumaya istekliymiş meğer, keşke daha önce yapsaydık" dedi.

KAAN BURAK ŞEN - İnsanları kitap okumaya teşvik etmek amacıyla kurduğu biryudumkitap.com internet sitesinin gördüğü büyük ilgi karşısında şaşkınlık yaşadığını belirten Alparslan Demir, "Memleket bu denli okumaya istekliymiş meğer, keşke daha önce yapsaydık" dedi.

FOLX Dijital Reklam Ajansı'nın başkanı Alparslan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biryudumkitap.com internet sitesinin sadece fikrinin ve stratejisinin kendisine ait olduğunu söyleyerek, "İşin gerisinde çok değerli bir ekip var. Edebiyat tarafı ile Bilal Tayfur, içerik tarafıyla Buse Arslan, kurumsal iletişim tarafı ile Taner Oğuz, teknoloji tarafı ile Faruk Aladağ ve sosyal medya tarafı ile Sadullah Bağ ilgileniyor" diye konuştu.

"Bir yudum kahvenin yanında bir yudum kitap"

Demir, proje üzerine muhabbet ederken arkadaşının, 'Bir yudum kahvenin yanında bir yudum kitap okutacaksınız yani?' dediğini, bu sözün projenin ismi olduğunu söyledi.

Kasım ayında faaliyete geçen projenin isminin belirlenmesiyle hızla harekete geçtiğini ifade eden Demir, projenin fikirden aksiyona 36 saatte hazır hale geldiğini dile getirdi.

Kurucu Demir, sitenin sosyal medyada duyulmasının ardından yaşanan gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

"biryudumkitap.com sosyal medyada duyulunca o kadar beğenildi ki, ilk günden bine yakın abonemiz oldu. Henüz ortada bir hizmet yokken hem de."

Tasarımcı Emre Sipahi'nin internet sitesini hazırlamasından sonra binlerce kişinin siteye abone olduğuna vurgu yapan Demir, "Hikayemiz bu kadar sade aslında. Neden yapıyoruz sorusunun cevabı ise Bilal Tayfur edebiyata aşık, ben de teknolojiye aşığım" ifadelerini kullandı.

İyi markalarla çalışan bir ajans olduklarına dikkati çeken Demir, siteyi hazırlarken ticari kaygılarının olmadığını, işin arka planında yer alan ekibin düzenli kitap okuyan ve işini severek yapan insanlardan meydana geldiğini belirtti.

"En iyi pasajları seçiyoruz"

Demir, kurdukları internet sitesinin amacının kitap okumak için zaman bulamadığından ve ne okuyacağını bilememekten yakınan insanlara yardımcı olmak olduğunu vurgulayarak, şunları paylaştı:

"Kurduğumuz biryudumkitap.com aboneleri için edebiyat aşığı ekibimiz ile en iyi romanlardan ve hikayelerden pasajlar seçmeye çalışıyoruz. Cumartesi günleri şiir, pazar günleri ise edebiyat dergilerinden pasajlar paylaşıyoruz. Amacımız, insanların kitap okumama bahanelerini öldürmek. Biz hep Goethe'nin şu sözünü söylüyoruz okura, 'İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir.' Faydamız bu. Kitap kültürün kaynağıdır, bu kaynaktan bir yudum sunuyoruz okurlara."

Shakespeare'in "Dünya, dinleyenler için bir şarkı söyler" sözünü hatırlatan kurucu Demir, "Şarkımızı dinleyen binlerce okur... Harika tepkiler alıyoruz, bizleri çok mutlu ediyor" diyerek, şöyle devam etti:

"Bize, 'Bu ne güzel devrim!' diyen de var, 'Sabahları uyanmak için bir sebebim var artık' diyen de. Bir de ilk okurlarımızdan 'Her sabah günaydın demenizi bekliyorum' mesajı almıştık, çok güzel ifadeler. Bir okurumuz da sözlüklerde kızmıştı bize, tek kötü yanımız, daha fazla kitap almaya sevk edişimizmiş. Daha güzel bir kötü yan olabilir mi? Hepsine müteşekkiriz. Gelen tepkiler karşısında 'Biz ne yaptık ki bu kadar?' diye de düşündük. Bir yandan da üzüldük. Memleket bu denli okumaya istekliymiş meğer, keşke daha önce yapsaydık."

Kurucu Demir, okuyucular için seçtikleri metinlerde genellikle Türk Edebiyatı'na yer vermeye çalıştıklarına işaret ederek, zaman zaman dünya edebiyatından metinler de seçtiklerini dile getirdi.

"Mobil uygulama yakında marketlerde"

Roman, şiir, deneme ve hikaye türlerinin yanı sıra okuyucuların dikkatine tiyatro metinleri de sunduklarını söyleyen Demir, şöyle konuştu:

"Tiyatro metni de gönderdik bir seferinde. Tiyatroların da mutlaka okunması gerektiğini düşünüyoruz. Eser seçimi, neyi sunacağımız çetin bir mesele, işin bütünüyle çoğu zaman Bilal Tayfur ilgileniyor, ara ara önerileri de değerlendiriyoruz ancak nihai karar yine de Bilal'in oluyor."

Demir, cuma günleri özellikle yeni çıkan kitapları okuyuculara tanıtmaya çalıştıklarına değinerek, "Okurlarımızdan gelen önerilere kıymet veriyoruz, onları da okuyoruz" dedi.

Yaptıkları çalışmalardan beklentilerinin bir popülarite yakalamak olmadığının altını çizen Demir, salt edebiyat kaygısı güttüklerini, daha çok aboneye ulaşarak, daha fazla insanın kitap okuması için gayret ettiklerini söyledi.

Demir, dijital ortamda kitaplardan özel seçilmiş bölümleri okuyan insanlarda kitabın kendisine bir yönelme olacağını düşündüklerini aktararak, "Sonra kitabı satın alacaklar ki yazar, çevirmen, yayınevi, kapak tasarımcısı, editör de kazanacak. Kazanacak ki onlar da edebiyat kaygısı güdecek, yazma işini bırakmayacaklar" yorumunda bulundu.

Sitede bulunan abonelerden farklı içerikler de üretmeleri yönünde pek çok mesaj aldıklarını paylaşan kurucu Demir, sürekli proje üreten bir ekip olduklarını ve yeniliklere açık olduklarını kaydetti.

Yeni geliştirdikleri mobil uygulama sayesinde daha çok insana ulaşmayı hedeflediklerine dikkati çeken Demir, "Abonelerimize daha iyi bir deneyim sağlamak için mobil uygulama tasarladık. Çok kısa bir süre sonra marketlerde yerini alacak" şeklinde konuştu.

Demir, gelecekte kütüphanesi olmayan okullar için ürettikleri sosyal sorumluluk projelerini hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Aladağ Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title