Haberler

Altındere Vadisi'ndeki Balık Ölümleri

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Altındere Vadisi'nde, sadece anaç doğal alabalıkların ölmediğini, 10 bin anaç balık ile 2014'te üretilmesi planlanan 6 milyon doğal alabalık yavrusunun da zayi olduğunu bildirdi.

Özyanık, yaptığı yazılı açıklamada, 16 Ağustos'ta Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda balık ölümleri yaşandığını anımsattı.

Altındere Deresi'nden istasyona gelen sularda, çimento kokusu yayılması ve suyun renk değiştirmesi sonucu yapılan kontrolde, anaçların tutulduğu havuzlarda balık ölümlerine rastlandığını belirten Özyanık, 8 yıllık çalışmalarla elde edilen yaklaşık 12 bin anaç balığın tamamının telef olduğuna dikkati çekti.

Özyanık, "Sadece anaç doğal alabalıklar ölmemiş, 10 bin anaç balık ile 2014 yılında üretilmesi planlanan 6 milyon doğal alabalık yavrusu da zayii olmuştur" ifadesini kullandı.

Aynı su kaynağını kullanan özel sektöre ait iki istasyondaki tüm balıkların da ölümüne yol açan olaya dereye dökülen grobeton ile katkı maddelerinin neden olduğuna işaret eden Özyanık, şunları kaydetti:

"Tesisimizde bulunan yavru balıklar ise farklı bir su kaynağından beslendikleri için herhangi bir ölüm gerçekleşmemiştir. 2013 yılı yavru alabalık salım programında herhangi bir aksaklık yaşanmayacak olup, yıl sonuna kadar 3 milyon 72 bin yavru doğal alabalık, anaçlarının alındığı orman içi su kaynaklarına bırakılacaktır. Projenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi ve kaybedilen zamanın en kısa sürede kazanılması için eylem planı hazırlanmış, bu kapsamda Trabzon, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane, Tunceli, Ardahan, Bayburt, Bolu, Zonguldak'ta 40 su kaynağından yeniden anaç balık yakalama çalışmalarına başlanmıştır."

-Maçka'da açık kapatılacak

Özyanık, eylem planıyla çalışma kapsamındaki illerdeki DKMP şube müdürlüklerinden de destek alınarak istasyonun en kısa sürede yavru üretiminde istenilen seviyeye ulaşmasının sağlanacağını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının, "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında 2014 yılı yavru doğal alabalık salım programının aksamadan devam edeceğine işaret eden Özyanık, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de Trabzon-Maçka Altındere Alabalık Üretme İstasyonu dışında Mersin'de, Mersin-Çamlıyayla- Bahçe Alabalık İstasyonu var. Bunlara ilave olarak orta ve batı bölgeleriyle Bolu Abant ve Yedigöller'in doğal alabalıklarından üretim yapmak için Bolu'da Doğal Yavru Alabalık Üretim İstasyonu yapımına başlanmıştır. Bolu Abant'ta İnşası devam eden istasyonun bu yıl sonunda tamamlanarak, 2014'te üretime başlaması planlanmaktadır. Tabiata daha fazla destek sağlayarak memleketimizin biyolojik çeşitliliğinin artırılabilmesi için genel müdürlüğümüz çalışmalarına devam etmektedir."

-Orman içi sular balıklandırılıyor

DKMP Genel Müdürlüğü, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren doğal (kırmızı benekli) alabalıkların çoğaltılması amacıyla 2005'te "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" başlattı.

Söz konusu proje kapsamında DKMP 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Trabzon Şube Müdürlüğü Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda yavru üretimine başladı. Bugüne kadar 6 milyon 326 bin yavru alabalığın doğaya bırakıldığı  projeyle ülkenin doğal alabalık türlerinin üretimi ve üretilen bireylerle orman içi su kaynaklarındaki tahrip olan alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, sportif balık avcılığının geliştirilmesi planlanıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Özyanık Altındere Maçka Bolu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title