Haberler

En Yetkili İsimden Açıklama: Altın Almalı mı Satmalı mı

Güncelleme:

Altın fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle altın alım ve satımları durma noktasında. Kayseri Kuyumcular Derneği Başkanı Ömer Gülsoy "Son 10 yılın en durgun dönemi" dedi.

Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ömer Gülsoy, globalleşen dünyada yaşanan her gelişmenin altın hareketlerini etkilediğini belirterek "Vatandaşlar fiyatların nasıl bir seyir izleyeceğini bilemediği için alım satım yapmıyor. Son 3 aydır altın alım ve satımları neredeyse durma aşamasına geldi" dedi.

"EKONOMİ AŞAĞI GİDİYOR"

Gülsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinde bir durgunluk olduğunu ve bütün ekonomilerin büyümelerini aşağıya doğru revize ettiği bir süreçten geçildiğini söyledi.

"SİYASİ ÇALKANTILAR ETKİLİYOR"

Yunanistan'da yaşanan kriz, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeler, Türkiye'nin seçime girecek olması, Avrupa'da varlık alımlarına başlanıp faiz indirimine gidilmesi gibi nedenlerin altın sektörünü ciddi anlamda etkilediğini ifade eden Gülsoy, bu gelişmelerin altında fiyat istikrarsızlığına neden olduğunu öne sürdü.

"ALIM SATIM DURDU"

Altının borsada işlem gören bir meta olduğunu ve fiyatlarda dönemsel iniş çıkışlar olacağını belirten Gülsoy, bu hareketliliğin sert şekilde yaşanmasının piyasaların dengesinin bozulmasına ve alım satımların durmasına neden olduğunu dile getirdi.

"VATANDAŞ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR"

Türkiye'nin dünyada altına talep gösteren ilk 5 ülke arasında yer almasına rağmen son dönemlerde bu özelliğinden uzaklaşmaya başladığını anlatan Gülsoy, şunları kaydetti:

"ESNAF MASRAFINI KARŞILAYAMIYOR"

Altında zaman zaman durgunluk yaşanabilir ancak şu an dönemsel durgunluğun dışında bir sakinlik var. Esnafımızın büyük çoğunluğu masraflarını bile karşılayamıyor. Son 10 yılın en durgun dönemini yaşıyoruz diyebiliriz. Altındaki sürekli hareketlilik insanları tedirgin ediyor. Alım yapacak olanlar 'fiyatlar düşecek' diye beklerken, bozdurmak isteyenler de 'fiyatlar daha da artacak' düşüncesini taşıyor.

"3 AYDIR ALIM SATIM YOK"

Vatandaşlar fiyatların nasıl bir seyir izleyeceğini bilemediği için alım satım yapmıyor. Son 3 aydır altın alım ve satımları neredeyse durma noktasına eldi. Altın piyasasında yaprak dahi kımıldamıyor. Vatandaşlar bir bekleyiş içerisinde, önünü görmek istiyor. Görmeyince de altına yönelik yapacağı işlemleri erteliyor.

UMUT GURBETÇİDE

Türkiye'de "düğüncü" ve "gurbetçi" mevsimi olarak adlandırılan yaz döneminde altın alışverişlerinin hızlandığını kaydeden Gülsoy, bu hareketlilikten kaynaklı çeyrekte bir iki liralık bir artış beklediklerini ifade etti.

Altının fiyatı yükseldiğinde art niyetli kişilerin devreye girdiğini ve sahtecilik olaylarında artış yaşandığını anlatan Gülsoy, "Sahte altını vatandaşlar ayırt edemez. Kuyumcular bile bazen ayırt edemiyor. Şüphelenilen altınlar ayar evlerine götürülüyor. O nedenle vatandaşların mutlaka güvendikleri kuyumculardan alım satım yapmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

İŞÇİLİĞİ AZ ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN

Gülsoy, Türk insanının altını genellikle yatırım aracı olarak tercih ettiğini belirterek, "Altın aynı zamanda da bir takıdır. İnsanlar, küpe, yüzük veya fantezi ürün de alsalar 'sattığım zaman ne kadar zarar ederim' diye soruyor. Eğer yatırım olarak alacaklarsa işçiliği olmayan tel bilezikler var, onları tercih etsinler. Takı olarak aldıklarında mutlaka işçilik el emeği göz nuru var, bunlarda yüzde 10 ile 30 arasında işçilik kaybı oluyor, bozdururken fiyatlar düşüyor" ifadelerini kullandı.

Gülsoy, altının uzun vadeli yatırım aracı olarak düşünülmesi gerektiğini, güvenli liman olma özelliğini de her zaman devam ettireceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Kayseri Memur Alışveriş Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (8)

OKKA:

vatandaş ta para çok çok. . her gün alıyo. . hele kışın elktrik, doğalgaz kömür derken, en kalın paltoyu alıyo. .

4
0
yanıtYanıtla
MertMobil-IOS:

Bende Kuyumcuyum ; başkan bırak bu Globalleşen dünyayı falan neden bankalara konuşmuyorsun neden ptt ye konuşmuyorsun neden herkes işini yapsın demiyorsun kuyumcu sektörü bitmek üzere federasyon olmadan kuyumcular birliği kurulmadan düzelmez

3
0
yanıtYanıtla
AMIN:

halk karnini doyuracak para bulamiyor is yok tabi as da yok saraydakiler alabilir, altini rezzak getirebilir götüre Bilir biz sadece vitrinden bakabiliriz.

1
0
yanıtYanıtla
kapkara:

alimla satım arasında yüzde on olursa millet ne alır nede satar. .

1
0
yanıtYanıtla
ahmet ay:

çeyrekte 1 tl farkla alım satıp yapılıyordu şimdi 10 tl fark alınıyor buda küçük yatırlmcı alım satım yapmaya korkuyor zarar ederim diye birazda kuyumcularr kendi yaptıbu farkı kapatmazsanız alan satan da az olur. .

0
0
yanıtYanıtla
Emre:

İşçilik bahanesi ile gr da 10 tl aşağı alıyorlar sonra aynı bileziği tezgaha koyuyor lar hiç iyi bir yatırım değil

0
0
yanıtYanıtla
ErolMobil-IOS:

1100lira maaşım var. Altına öı dövizemi yatırım yapayım

0
0
yanıtYanıtla
doğubayabzıtlı:

bariş kardeşlık

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title