Haberler

Altın "Fed" Öncesi Düşüyor

Güncelleme:

Altın, Yunanistan seçimleri sonrası dikkatlerin Fed toplantısına çevrilmeye başlaması ile birlikte değer kaybetti.

Altın, Fed politika yapıcıları bir araya gelmeden önce, Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan'ın yeni Başbakanı ile, ülkeyi euroda tutmak için çalışma konusunda anlaşmaya varmaları ile birlikte, düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Spot altın yüzde 0.7 düşüşle ons başına 1,272.44 dolara kadar inerek 19 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, Singapur saati ile 10:07'de, 1,277.09 dolara geldi. Metal 22 Ocak'ta, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvik programını genişletmesi ile birlikte, 1,307.62 dolara kadar çıkarak 15 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

ANALİST GÖZLEMİ

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), politika yapıcılarının faiz artırımının zamanlamasını görüşeceği, iki gün sürecek toplantısına bu akşam başlayacak. Avrupa'da maliye bakanları, Yunanistan'ın kurtarma paketinin yeniden canlandırılmasını düşünmeye başladı ve yeni Başbakan Alexis Tsipras ile, borçları silme talebinden vazgeçtiği sürece, birlikte çalışma konusunda istekli olduklarının işaretini verdi. Altın bu yıl, Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmayı öteleyebileceği spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 7.7 yükseldi.

UZMAN GÖRÜŞÜ

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, bilgilendirme notunda, "Altın piyasasında dikkartler yaklaşmakta olan FOMC toplantısına çevriliyor," dedi ve "Piyasanın odaklanması, yunanistan'daki gelişmelerden ziyade, küresel para politikası beklentileri üzerinde olacak. Kısa vadede, altın bu yılın başlarındaki kazançlarını konsolide etmeye devam edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 düşüşle 1,273 dolara kadar inerek 20 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra 1,276.40 dolara geldi. Bloomberg News'un anketine katılan 53 ekonomistin 45'i, Fed'in gösterge faizi Haziran ayında artırmasını bekliyor.

ALTIN GİRİŞİMLERİ

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Hollanda, Aralık ayında altın rezervlerini artıran Rusya ve Kazakistan'a katılırken, Türkiye ve Meksika, altın varlıklarını azaltan ülkeler arasında yer aldı.

HOLLANDA ALTIN DEPOLAMAYA BAŞLADI

Hollanda, 1998 yılından bu yana ilk kez altın rezervlerini artırarak altın varlıklarını 7 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Hollanda altın varlıklarının büyüklüğü bakımından 9. sırada bulunuyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine göre Rusya üst üste 9. ayda da altın alımı gerçekleştirdi.

IMF'NİN LİSTESİNDE ÇIKTI

IMF'nin web sitesinde yer alan bilgilere göre Hollanda'nın altın varlıkları Aralık ayında 20 milyon ons ve 622 tona ulaşarak 2007'den bu yana en yüksek seviyeye geldi. Ülkenin altın varlıkları, Aralık 2008'den Kasım 2014'e kadar 19.7 milyon ons seviyesinde değişiklik göstermemişti. Verilere göre en büyük beşinci altın rezervi sahibi Rusya'nın geçtiğimiz ay 38 milyon ons altın varlığı bulunuyordu. Söz konusu miktar en az iki yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.

Oversea-Chinese Banking Corp.'a göre küresel olarak merkez bankaları, varlıklarını çeşitlendirmek amacıyla 1980'lerin sonlarından bu yana yaklaşık 20 yıldır varlıklarını azaltmalarının ardından rezervlerine altın ekliyorlar. Dünya Altın Konseyi Kasım ayındaki açıklaması ile dünya genelinde satın alımların 2014 yılında 400 ton ile 500 ton arasında olabileceğini belirtti.

Singapur'daki OCBC ekonomistlerinden Barnabas Gan, "Merkez bankası alımları, geçmişte altın fiyatlarına biraz destek sağlamış olabilir ancak bunun kısa vadeli olması yüksek bir ihtimal. Altın için en önemli nokta, artış gösteren dolar, yüksek faiz oranı ortamı ve güçlü ABD ekonomisinin güvenli liman talebini zayıflatacağı dikkate alındığında spekülatif talebin 2015'te zayıf kalması olasılığının yüksek olması" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Yunanistan Fed Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (5)

SeydikemerlimobilWeb@haberler.com:

Uzmanlar ne dediyse hep aksi görüşü benimsedim. Rahatım.

31
1
yanıtYanıtla
FAİZLER İNDİ..:

ALTIN ALMAYIN DOLAR ALIN KAZANIN. . .

7
4
yanıtYanıtla
MEHMET:

ALTIN DAİMA ALTIN

5
2
yanıtYanıtla
MEHMET:

ALTIN NEDENDÜŞÜYOR Kİ YÜKSELMİŞKEN BOZDURSAYDIK

6
0
yanıtYanıtla
az daha:

kabarık bir malım ver aceba altına girsemmi diye sordum kuyumcuya az daha dayak yiyordum

2
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title