Haberler

Altın Eldivenler" 11 Yılda 250 Madalya Kazandı

Milli boks antrenörü Ayhan Öz'ün, sokakta çalışan çocukların spora kazandırılması amacıyla 2003 yılında kurduğu Van Boks Takımı, 11 yılda 50'si altın olmak üzere 250 madalyanın sahibi oldu Kısıtlı imkanlara rağmen yıllardır başarıdan başarıya koşan Vanlı boksörler, Türkiye şampiyonluklarının yanı sıra uluslararası yarışmalarda da ay yıldızlı bayrağı dalgalandırıyor.

CEMAL AŞAN - Van'da sokakta çalışan çocukların kötü alışkanlıklardan uzak tutulması amacıyla 11 yıl önce Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde boks takımı kuran antrenör Ayhan Öz, elde ettiği başarıyla adından söz ettiriyor.

Yaşadıkları maddi imkansızlıklar nedeniyle sokakta çalışmak zorunda kalan çocukları, ailelerini ikna ederek spora kazandıran milli boks antrenörü Öz, 2003 yılında kurduğu takımla katıldığı şampiyonalarda büyük başarılara imza attı.

"Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur" sözünü kendisine şiar edinerek, cadde ve sokakları gezip kağıt mendil, simit satan, hamallık, boyacılık gibi işlerde çalışan çocukları takıma kazandıran Öz, elde ettiği başarılarla ringlerde Van'ın adını duyurdu.

Sporcularla tek tek ilgilenerek kendilerini geliştirmelerini sağlayan Öz'ün bu çabası kısa sürede inanılması güç bir başarıyı da beraberinde getirdi. Vanlı boksörler, katıldıkları ulusal yarışmalarda 50'si Türkiye şampiyonluğu, 40'ı Türkiye ikinciliği olmak üzere yüzlerce madalya kazandı.

Uluslararası şampiyonalara da katılan Van'ın altın eldivenleri, ringlerde elde ettikleri bir dünya üçüncülüğü, 4 Avrupa üçüncülüğü ve bir Avrupa ikinciliği başarısıyla ay yıldızlı bayrağı gururla dalgalandırdı.

Van'ın boksta marka haline gelmesini sağlayan Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların ve gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durması amacıyla 11 yıl önce böyle bir çalışmaya imza attığını söyledi.

Başarılarıyla milli takıma katılmaya hak kazanan sporcularının, Van'ı en iyi şekilde temsil ederek ulaşılması güç zaferler elde ettiğini anlatan Öz, 2013 yılında "Sporla Tanış" Projesi ile başlattıkları çalışmaların aralıksız devam ettiğini dile getirdi.

Öz, Türkiye'deki madalyaların yanı sıra Vanlı boksörlerin bir kez dünya üçüncülüğü, 4 kez Avrupa üçüncülüğü ve bir kez de Avrupa ikinciliği başarısı bulunduğuna değinerek, asıl amaçlarının gençlere spor alışkanlığı kazandırmak ve onların disiplinli insanlar olarak yetişmelerini sağlamak olduğunu kaydetti.

Milli takıma katılan 15 boksörün, milli sporcu kontenjanından Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde eğitim gördüğünü anlatan Öz, "Bu gençlerimize ayrıca aylık bin lira geri ödemesiz burs veriliyor. Bunlar spor sayesinde oldu. Bu nedenle öğrencilerimizin başarılı olarak topluma kazandırılması bizim için çok önemli" dedi.

-"Sporda süreklilik esastır"

Bölgenin yapısının farklı olduğunu ve insanların ekonomik durumlarının Türkiye ortalamasının altında bulunduğunu vurgulayan Öz, bu nedenle çocukların belli bir zaman sonra ailesine katkı sağlamak için çalışmak zorunda kaldığına dikkati çekti.

Öz, sporda sürekliliğin esas olduğuna ancak birçok öğrencisinin evine para götüremeyince sporu bırakmak zorunda kaldığına işaret ederek, takım olarak sporcuların devamlılığının sağlanması amacıyla sponsorlara ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

-"Van, boksta en fazla milli sporcusu bulunan kent"

Özellikle devlet büyüklerinden ve iş adamlarından yardım beklediklerini belirten Öz, şöyle konuştu:

"Gençlerimiz çok azimli ancak maddi durumları iyi değil. Hepsi öğrenci, bu nedenle maddi sıkıntı yaşıyor. Biz de belli bir aşamadan sonra tıkanıyoruz. Çocuklar ailelerine katkı sağlamak için çalışmak zorunda. Bundan dolayı da istemese dahi takımdan ayrılmak zorunda kalabiliyor. İl müdürlüğümüzün de bize büyük destekleri var ancak iş adamlarımızın da bizlere ilgi göstermesini bekliyoruz."

Sporcuların başarılı olabilmesi için uzun zamana ihtiyaç duyduklarını, burada da ekonomik faktörlerin ortaya çıktığını ifade eden Öz, "Van, boksta en çok şampiyonluk yaşayan ve milli sporcusu bulunan kent. Destek artarsa biz daha çok gencimizi spora kazandıracağız. Gençleri kötü alışkanlıklardan kurtarıp vatana daha faydalı sporcular olarak yetiştireceğiz" ifadelerini kullandı. - Van

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title