Haberler

Altın Değerinde Kilim Dokuyorlar

Siirt'in Kurtalan ilçesinde dokunan kilimler, atölyeden bin, İstanbul'un ünlü çarşılarında 4 bin liraya kadar alıcı buluyor Dünyanın birçok ülkesine de gönderilen kilimler, kimyasal madde içermeyen ve tamamen doğal yollarla hazırlanan kök boya iplikleriyle dokunuyor Atölye sahibi Demirtaş: "Kurtalan kilimleri ABD, Danimarka, Avusturya gibi birçok ülkede görücüye çıktı.

ZEKERİYA GÜNEŞ/ABDURRAHMAN BİNAY - Siirt'in Kurtalan ilçesinde dokunan kilimler, atölyeden bin, İstanbul'un ünlü çarşılarında 4 bin liraya kadar alıcı buluyor.

Kurtalan Kaymakamlığı bünyesinde bulunan ve özeleştirmeyle kiralanan kilim atölyesinde dokunan kilimler dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor.

Kurtalan Kilim Atölyesi sahibi Bayram Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 1994 yılında dönemin kaymakamı Nevzat Taşdan tarafından kurulan kilim atölyesinin 2008 yılında kalifiye eleman olmadığı gerekçesiyle kapatıldığını anımsattı.

Atölyenin 2012 yılında Kaymakam Abdulhalim Can'ın desteğiyle kiralama yöntemiyle kendileri tarafından alındıktan sonra tekrar faaliyete geçtiğini bildiren Demirtaş, dokunan kilimlerin İstanbul'un ünlü çarşıları Mısır, Kapalı Çarşı ve Sultan Ahmet Çarşısında satıldığını söyledi.

Kurtalan Kaymakamı Mustafa İmamoğlu'nun desteği ve katkısıyla atölyeyi ayakta tutmayı başardıklarını anlatan Demirtaş, bu sayede dünyaya nam salmış kilimleri üretmenin sevincini yaşadıklarını bildirdi.

"Kurtalan kilimleri ABD, Danimarka, Avusturya gibi birçok ülkede görücüye çıktı. İspanya'da fuarda birinci seçildi" diyen Demirtaş, kilim dokuma konusunda Türkiye'de sayılı atölyelerden birine sahip olduklarını aktardı.

4 bin liraya alıcı buluyor

Atölyede 25 kadının kilim dokuduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu:

"Kalite olarak örnek teşkil edecek bir atölye. Atölyedeki kadınlar ellerinden gelen gayreti gösteriyor. Kadınlar dokudukları kilimlerle kültürel zenginliği ayakta tutuyor. Biz kilimlerin metrekaresini 300, tamamını bin liraya satıyoruz. Bizden alınan kilimler İstanbul'daki çarşılarda metrekaresi 900, tamamı ise 4 bin liranın üzerinde alıcı buluyor."

Ayda 20 kilim dokunuyor

Atölyede usta öğretici Dilek İnanç da atölye sayesinde 25 kadının istihdam edildiğini, kilimlerin el dokumayla herhangi bir kimyasal madde içermeyen ve tamamen doğal yollarla hazırlanan kök boya iplikleriyle yapıldığını vurguladı.

İnanç, aylık ortalama 20 kilim dokunduğunu, yurt içi ve  yurt dışında ve şirketlerin özel olarak sipariş verdiğini bildirdi.

Atölyede, 3 yıldır çalıştığını ifade eden tezgah ustası Hülya Dört ise ürettikleri kilimlere yoğun talep olduğunu söyledi.

Dokudukları kilimlerin 1 ile 2 ay içerisinde ebadına göre tamamlandığını belirten Dört, konuşmasını şöyle tamamladı:

"İlk başlarda ister istemez zorlanıyoruz. Bu işi herkes yapamaz, el emeği olduğu için. Bir kilimi bir kişi usta oldu mu bir ayda bitirir, acemi oldu mu bu iki aya kadar çıkar. Atölye sayesinde biz de aile bütçesine katkıda bulunuyoruz."

NATO zirvesinde Kurtalan kilimi

Atölyede dokunan 50 kilim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul'da 2004 yılında düzenlenen NATO zirvesine katılan devlet başkanlarına hediye edilmişti. - Siirt

Kaynak: AA / Güncel

Danimarka İstanbul Kurtalan Siirt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? İbrahim Hacıosmanoğlu kimdir? TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta çeyrek altının kim aldı? 18 Nisan Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Gelinim Mutfakta Rabia Kimdir? Gelinim Mutfakta Rabia kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title