Haberler

Altı Kara, Üstü Yeşil Kent, Zonguldak

Yer altındaki kömür üretimi nedeniyle "iki katlı şehir" olarak bilinen Zonguldak, yeşilin her tonunun görülebildiği ormanları, sahilleri ve mağaralarıyla da keşfedilmeyi bekliyor Kazılarla her yıl eserlerin çıktığı Tieion Antik kenti ile sahildeki batık gemileriyle geçmiş medeniyetlerin izlerini de taşıyan kent, deniz, kültür ve doğa turizminin birlikte yaşanabileceği yerleşim alanları arasında yer alıyor.

ERDİNÇ AKSOY- Yer altındaki kömür üretimi nedeniyle iki katlı şehir olarak bilinen Zonguldak, yeşilin her tonunun görülebildiği ormanları, sahilleri ve mağaralarıyla da keşfedilmeyi bekliyor.

Yerin yüzlerce metre altında 1 milyar 300 milyon ton taş kömürü rezervine, yer üstünde de yaklaşık 180 bin hektar ormana sahip Zonguldak, ekonominin yanı sıra doğal güzellikleriyle de öne çıkmak istiyor.

Her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen ve renk cümbüşüyle ilgi çeken Karadeniz ormanlarında, yürüyüş parkurları, her biri ayrı güzellikteki ağaçlar ve orman içinden akan dereler, doğaseverlere büyük keyif yaşatıyor.

Türkiye'nin 105. tabiat anıtı olarak tescillenen Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesindeki Gümeli Ormanı'nın yakınında yer alan 1637 metre yükseklikteki Bacaklı Yayla Tepesi ve dağın eteğindeki Bölüklü Yaylası da doğal güzellikleriyle adeta ziyaretçileri büyülüyor.

Karatepe mevkisindeki ormanda bulunan ve Türkiye'nin en yaşlı ağaçları arasında gösterilen, uzunluğu 25 metre olan bin 600 yaşındaki ve 20 metre uzunluğunda bin yaşındaki porsuk ağaçları da tarihe yaptıkları tanıklıkla ilgi görüyor.

Yayla çevresindeki kayın, gürgen, porsuk ve köknar ağaçlarının yanı sıra karaçam, meşe, Anadolu kestanesi, çınar, defne, ısırgan, ökse otu, karayemiş, orman gülü gibi odunsu ve otsu bitki türlerinin yanı sıra yaban hayatı açısından da geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi türlerin yer aldığı ormanlar, doğa bilimcileri için merak uyandırıyor.

Türkiye'deki 460 civarındaki kuş türünün 280'inin de bünyesinde barındıran Zonguldak, önemli kuş göç merkezleri arasında da yerini alıyor.

Kuş gözlemcilerin özellikle Filyos Vadisi'nde incemeler yaptığı kent, kelebek türleri açısında da önemli bir zenginliği barındırıyor.

Hırçın Karadeniz'in sakin sahilleri

Zonguldak'ın sahip olduğu yaklaşık 80 kilometrelik kıyı şeridi boyunca Sazköy, Filyos, Türkali, Göbü, Hisararkası, Uzunkum, Kapuz, Karakum, Değirmenağzı, Ilıksu, Kireçlik, Armutçuk beldesi, Ereğli ve Alaplı ilçesi kıyıları da yaz süresince özellikle yerli turistlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor.

Dalgalarıyla ünlü Karadeniz'de sahip olduğu sakin koylar, deniz turizmi açısından da kenti turistler için cazip kılıyor.

- Türkiye'nin mağara cenneti

Sportif ve turistik gezilerle bilimsel araştırmalara yönelik 30 civarındaki mağara, ziyaretçilerine sarkıt ve dikitleriyle görsel bir şölen sunuyor.

Ekipmanlı normal ve profesyonel ziyaretçilerin girebileceği mağaralar, turistik gezilere de açık bulunuyor. Galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleri bulunan ve temiz havasıyla stres giderdiği bildirilen 3 bin 250 metre uzunluğundaki Gökgöl Mağarası'nın turizme açık 875 metresini görenler hayranlığını gizleyemiyor.

Ereğli ilçesindeki, mitolojide "yer altı tanrısı Hades'in ülkesine açılan yollardan biri" gösterilen Cehennemağzı mağaraları da mitolojik öyküsüyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Mitolojide, "insanın doğaya karşı yenilmez dayanma ve saldırma gücünü simgeleyen Herkül'ün, efsanevi altın postu aramak üzere gemicilerle geldiği Ereğli'de, Argolis Kralı Eurystheus'un kendisine verdiği 12 görevden sonuncusunu yerine getirmede, 3 mağaradan oluşan Cehennemağzı mağaralarından faydalandığına" inanılıyor.

Herkül'ün, "Ölüler Ülkesi'nin bekçisi üç başlı ve yılan kuyruklu köpek Kerberos'u, Olimpos tanrıları Hermes ve Athena'nın yardımıyla yer altındaki Ölüler Ülkesi'ne inerek kaçırdığına" inanılan mağaralar, Hristiyanlığın yasaklı dönemlerinde gizli yapılan ibadetler için kullanılan ilk tapınaklardan birisi olması dolayısıyla da inanç turizmi açısından önem taşıyor.

6 bin 250 metreyle Türkiye'nin en uzun mağaraları arasında yer alan Kızılelma ile Çayırköy'ün yanı sıra Sofular, İnağzı, Cumayanı ve İncivezaltı gibi mağaraları da genellikle bilimsel araştırma yapmak isteyenler ile sporcular ziyaret ediyor.

Ekipmanlı normal ziyaretçiler rehber eşliğinde Çayırköy Mağarası'nda, ekipmanlı profesyoneller ise Kızılelma Mağarası'nda yeni keşiflerin heyecanını yaşıyor.

Karadeniz'in Efes'i: Tieion

Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde Karadeniz'in "Efes"i olarak bilinen Tieion Antik Kenti, her yıl ortaya çıkarılan yeni yapılarla adeta zamanda yolculuk yaptırıyor.

İl Özel İdare Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen, 2006'da başlanan arkeolojik kazılar kapsamında bir bölümü ortaya çıkarılan Roma dönemine ait tapınak ve Bizans kilisesinin yanı sıra Roma dönemine ait  antik tiyatro, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Tios adlı rahibin öderliğindeki Miletos kolonisince kurulmuş ve Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam ettirmiş antik kentteki kazı çalışmalarının Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojisine ışık tutması bekleniyor.

Tieion Antik Kenti açıklarında MS. 2 ile 13. yüzyıl arasındaki döneme ait 3 adet batık geminin ortaya çıkması da tarihçileri heyecanlandırıyor.

Denizin dibinde Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı tahmin edilen çok sayıda kırık amfora (iki kulplu geniş testi) parçaları ve batıklara ait olabileceği düşünülen çeşitli kalıntılar görülmesi üzerine batıkların bölgenin turizmine de önemli katkı sağlaması bekleniyor. - Zonguldak

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Zonguldak Türkiye Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title