Haberler

Muğla'da Patates, Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Güncelleme:

Muğla'da 2 yıl önce tütüne alternatif olarak yetiştiriciliğine başlanan patates, alınan verim ve elde edilen gelirle çiftçinin yüzünü güldürüyor.

DURMUŞ GENÇ - Muğla'da 2 yıl önce tütüne alternatif olarak yetiştiriciliğine başlanan patates, alınan verim ve elde edilen gelirle çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tütün tarımına alternatif, katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında 2 yıldır çalışma yürütülen Muğla'da 17 ton patates tohumu dağıtılan üreticiler, erken hasattan elde ettikleri yüksek gelirin sevincini yaşıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Üretimi ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Resul Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte çiftçi gelirlerinin arttırılması, ürün çeşitliliğinin sağlanması amacıyla merkez ile Fethiye, Kavaklıdere, Marmaris, Milas ve Ula ilçelerinde patates üretimi yaptıklarını söyledi.

Çoban, 2011 yılında 21 çeşitle başlanan patates üretim çalışmalarına bu yıl 8 çeşitle devam ettiklerini belirterek, bu kapsamda 17 ton patates tohumunu çiftçilere ücretsiz dağıttıklarını dile getirdi.

Gübre ve ilaç konusunda da üreticilere destek sağladıklarını anlatan Çoban, şöyle konuştu:

"Birim alandan daha fazla gelir getirici ürünleri deniyoruz. İlimizde 21 çeşitle başladığımız çalışmalar sonucunda bölgemize uyum gösteren 8 çeşidin ekimini yaptırdık. Bölgemiz özellikle toprak ve iklim yönünden çok avantajlı. Turfanda ve erkencilik için çok uygun bir bölgeyiz. Türkiye genelinde patates, temmuz ve ağustos ayında hasat edilirken, biz mayıs ayında hasada başlıyoruz."

Erken hasat patates tarlada 1,5 liradan satılıyor

Çiftçilerin piyasada patates yokken erken hasat ettiği ürünü piyasaya sürüp yüksek fiyata satabildiğine işaret eden Çoban, bu yıl ortalama 1,5 liradan tarladan patates satışı yapıldığını, bunun da bölgedeki çiftçilere gelir anlamında ciddi katkı sağladığını vurguladı.

Önümüzdeki yıllarda çeşidi azaltıp hasadı daha erkene çekmeye çalışacaklarını ifade eden Çoban, "Çünkü piyasaya patatesi ne kadar erken çıkarabilirsek üreticimiz o kadar yüksek gelir elde ediyor. Verim anlamında da 5 ton civarında bir ortalama yakaladık. Erkencilik anlamında 5 ton, ülke geneli için çok yüksek bir rakam" dedi.

Çoban, bu yılki verimin çiftçileri teşvik edeceğini, patates yetiştirici sayısının artacağını, böylece Muğla'nın bu ürünle de adından söz ettiren bir yer haline geleceğini ifade etti.

"Siparişe yetişemiyorum"

Ula ilçesinde patates üretimi yapan çiftçilerden Muhammet Güler, yıllardır yaptıkları tütün ekiminin sona ermesinin ardından birkaç yıldır karpuz yetiştirdiğini ama alıcı bulunamaması nedeniyle tarlada çürüdüğünü söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden aldığı tohumlarla 2 yıldır patates yetiştirdiğini dile getiren Güler, "Geçen yıl deneme amacıyla başladığımız patatesten çok güzel verim aldım. Bu yıl daha fazla ekim yaptım. Patatesi en düşük 1,5 liraya satıyorum, iyi bir gelir elde ediyorum" diye konuştu.

Ürünlerini pazara dahi çıkarmadan tarlada sattıklarına dikkati çeken Güler, siparişe yetişemediklerini, gelecek yıl daha fazla alanda patates yetiştiriciliği yapmayı planladığını kaydetti. - Muğla

Kaynak: AA / Güncel

Fethiye Muğla ula Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title