Haberler

Alternatif Enerjili Araç Yarışları"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: "Artık yeni gelişen teknolojiyi Türkiye ıskalamamalı. Türkiye, mutlaka ama mutlaka hibrit ve elektrikli araç ki buna hidrojeni de dahil ediyorum, teknolojisine dayanan otomobil üretiminde hak ettiği yeri almalı"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Artık yeni gelişen teknolojiyi Türkiye ıskalamamalı. Türkiye, mutlaka ama mutlaka hibrit ve elektrikli araç ki buna hidrojeni de dahil ediyorum, teknolojisine dayanan otomobil üretiminde hak ettiği yeri almalı" dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları "hidromobil" ve "elektromobil" kategorilerinde düzenlenen yarışlarla son erdi.

Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirilen yarışların ikinci gününde her iki kategoride de İstanbul Üniversitesi birinci oldu.

Hidromobil kategorisinde Uludağ Üniversitesi ikinci, Kırıkkale Üniversitesi üçüncü; elektromobil kategorisinde ise Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ikinci, Dokuz Eylül Üniversitesi üçüncü sırayı aldı.

Yarışların tamamlanmasının ardından piste gelen Işık, yarışlarda mücadele eden üniversitelerin araçlarını inceledi. Işık, daha sonra elektromobil kategorisinde tasarım ödülü alan Karabük Üniversitesinin "Nar" isimli aracını kullanarak ödül töreninin yapılacağı alana gitti.

Işık, törende, enerji ve otomobilin Türkiye'nin yumuşak karnı olduğunu söyledi.

Enerjide tamamen dışa bağımlı olduklarını ve Türkiye'deki her 100 otomobilden 80'inin ithal edildiğine dikkati çeken Işık, bu alanlarda mutlaka çok ciddi yatırım ve Ar-Ge faaliyeti yürütülmesi gerektiğini anlattı.

"Alternatif enerjili otomobillere geçiş süreci yaşanıyor"

Işık, alternatif enerjili otomobillerin bu iki alanın kesişim noktası olduğuna işaret ederek, "Dünyada artık içten yanmalı motor teknolojisinden alternatif enerjili otomobillere hızlı geçiş var. Düne kadar içten yanmalı motor teknolojisi dünyada çok revaçtayken, artık bunun yerini elektrikli ve hidrojen yakıtlı araçlar almaya başlıyor" diye konuştu.

Dünyada hızlı şekilde hibrit ve elektrikli araç teknolojisinin gelişim sürecinin yaşandığını vurgulayan Işık, bunların yavaş yavaş ticarileşmeye başladığını, artık pek çok ünlü markanın hibrit araçlarını piyasada görmeye başladıklarını dile getirdi.

Işık, bu büyük markaların bir anda elektrikli araca geçişinin kolay olmadığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, maalesef içten yanmalı motor teknolojisine dayalı otomobil üretiminde treni kaçırdı. Keşke Devrim otomobili, o dönemin siyasi iktidarı tarafından sahiplenilseydi de bugün Türkiye'nin dünya markası olsaydı. Bunu kaçırdık ama şimdi önümüzde çok ama çok önemli bir fırsat var. Artık yeni gelişen teknolojiyi Türkiye ıskalamamalı. Türkiye, mutlaka ama mutlaka hibrit ve elektrikli araç ki buna hidrojeni de dahil ediyorum, teknolojisine dayanan otomobil üretiminde hak ettiği yeri almalı."

"Türkiye, kendi yerli otomobilini üretecek"

TÜBİTAK önderliğinde hibrit otomobillerin seri yerli üretimi konusunda önemli çalışma yaptıklarına dikkati çeken Işık, şu bilgiyi paylaştı:

"Elektrikli otomobilde birkaç bileşen var. Tasarım, elektronik donanım ve komuta kontrol mekanizmaları, yazılım, elektrik motorları ve özellikle batarya. Bu 5 kritik alanı TÜBİTAK olarak mutlaka bundan sonra da yapacağımız çalışmalarda mutlaka Ar-Ge yapılması gereken alanlar olarak belirledik. İnşallah yakında bununla ilgili TÜBİTAK'ta sistematik çalışma başlatacağız. Türkiye, kendi yerli otomobilini üretecek ve bunu 2020'den önce inşallah üreteceğiz. Bu yerli otomobilin de Ar-Ge'sini artık Türkiye'de biz yapacağız. Bugün imkansızlıklar içinde bu kadar güzelliği başaran gençler, inanıyorum yarın kendi otomobilini üretmekte çok ama çok önemli roller üstlenecek."

Özellikle treni kaçırmamak açısından Türkiye'nin belirlediği yol haritasını gençlerin yakından takip etmesini isteyen Işık, dünyada en zengin kaynağın nitelikli insanlar olduğunu kaydetti.

Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kendi otomobil markasını üretmesiyle dünyada iddialı ülkelerden biri olacağız. Şu anda otomotiv yan sanayisinde Türkiye, dünyanın en iddialı ülkelerinden biri ama otomobil markası oluşturup dünyaya satması noktasında da önemli bir eşikteyiz. Bu yarışmaya katılan bütün gençleri peşinen birinci ilan ediyorum. Buraya katılmak, başlı başına başarıdır. Belki bugün vereceğimiz ödüller en birinci ödüller olacak. İnşallah önümüzdeki yıl bu yarışlar Türkiye'nin elektrikli otomobil üretiminde atacağı somut adımlarla daha da anlamlı hale gelecek."

Işık, konuşmasının ardından elektromobil kategorisinde birinci, ikinci ve üçüncü takımlara ödüllerini takdim etti.

Hidromobil kategorisinde dereceye giren takımların ödülünü Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Formula-G kategorisinde dereceye girenlerin ödülünü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak verdi. - Kocaeli

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Üniversitesi Uludağ Üniversitesi Fikri Işık Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title