Haberler

Alparslan Türkeş, Türk Ocaklarında Anıldı

Türk Ocakları Genel Merkezi’nin her hafta düzenlediği Ocakbaşı Sohbetleri’nde bu hafta, “Türk Siyasi Hayatında Başbuğ Alparslan Türkeş” konusuyla, MHP’nin merhum Genel Başkanı Alparslan Türkeş vefatının 18. yıldönümünde anıldı.

Türk Ocakları Genel Merkezi'nin her hafta düzenlediği Ocakbaşı Sohbetleri'nde bu hafta, "Türk Siyasi Hayatında Başbuğ Alparslan Türkeş" konusuyla, MHP'nin merhum Genel Başkanı Alparslan Türkeş vefatının 18. yıldönümünde anıldı. Konuşmacı olarak Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Dr. İbrahim Doğan'ın katıldığı programın açılış konuşmasını Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Şahingöz yaptı. Şahingöz, Alparslan Türkeş'in Türk siyasi hayatındaki yeri ve önemine dair konuşma yaptı. Şahingöz, "Türk milliyetçiliğinin partileşmesi konusunda büyük emeği olan Alparslan Türkeş'i rahmet ve minnetle anıyoruz" diyerek konuşmacı Dr. İbrahim Doğan'ı kürsüye davet etti.

TÜRKEŞ ZOR GÜNLERİN ADAMIYDI

Dr. Doğan, konuşmasına Alparslan Türkeş ile tanışmasını anlatarak başladı: "Türkeş ile tanıştığımda 18 yaşındaydım, şimdi 68 yaşındayım, Onunla geçen yıllar bana çok fazla şey kattı" dedi. Alparslan Türkeş'in kişiliğinden bahseden Doğan, "Türkeş zor günlerin adamıydı, zor günler geldiğinde gözler Türkeş'i arar O gelir ağırlığını koyar, milletin menfaatine durumu yönetirdi" diyerek herkesin ondan umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

9 IŞIK DOKTRİNİ MEKTUPLAŞMALARLA GELİŞTİ

Başbuğ Alparslan Türkeş'i daha iyi anlayabilmek için onun hayatına ve yetiştiği çevreye bakmak gerektiğini belirten Doğan, Türkeş'in hayatını kronolojik olarak ele aldı. Türkeş'in Kıbrıs'tan göç edip askeri okula girdiğini ve bu süreçte milli duygularının arttığını belirten Doğan, Türkeş'in Atsız'la tanışmasını ve 1944 sürecini anlattı. Subay olarak görev yaptığı süre içerisinde Türkeş'in milli meselelere de fazlasıyla eğildiğini belirten Doğan, Başbuğ Alparslan Türkeş'in Orhun dergisinde Kazganoğlu mahlası ile yazı yazdığını dinleyicilerle paylaşarak bir yazısını okudu. 1960 ihtilalinde Türkeş'in konumundan bahseden Doğan, daha sonraki süreçte yaşanan sürgün olayına ve sürgün esnasında 14'ler ile mektuplaşmaları anlattı. Doğan, "Türkeş'in 9 Işık Doktrini 14'ler ile yapılan mektuplaşmalarda gelişti" ifadesini kullandı.

KOMANDO KAMPLARINDA BİRLİK BERABERLİK SAĞLANDI

Türkeş'in sürgünden döndükten sonra aktif siyasete girdiğini anlatan Doğan, onun hızlıca teşkilatlanma faaliyetlerine giriştiğinden bahsetti. En başta sayının çok az olduğunu ve fikir konusunda yararlanacak kaynakların kısıtlı olduğunu belirten Doğan, Başbuğ Türkeş'in bunları aşmaya çalıştığını söyleyerek "Kurulan kurumlar fikrin tabana yayılması içindi, sayı çok azdı. Komando kampları sayesinde birlik beraberlik sağlandı" diye konuştu.

TÜRKEŞ SAYESİNDE ÜNİVERSİTELERE GİRDİK

Başbuğ Türkeş'in teşkilatlandırma kabiliyetinin çok başarılı olduğunu belirten Doğan, "Yazılmış sistemli belgeli bir doktrinimiz yoktu, biz Türkeş'in etrafında toplanan Türk milliyetçisi, ülkücü gençlerdik, ona inanmış insanlar gün geçtikçe artıyordu. Bu bizi güçlendirdi Türkeş sayesinde üniversitelere girip okuyabildik" dedi. Ülkü Ocakları'nın kuruluş sürecine de değinen Dr. İbrahim Doğan, Siyasal, Hukuk ve Tıp fakültelerinde Ülkü Ocakları kurulduğunu ardından üçünün birleştiğini ve kurucu genel başkan olarak Aytekin Yıldırım'ın görev aldığını söyledi. Doğan, sonra gerçekleşen kongrede kendisinin genel başkan seçildiğini ifade etti.

TÜRKEŞ KONGRELERE MÜDAHALE ETMEZDİ

Gerçekleşen tüm kongrelerin demokrasi şöleni havasında olduğunu belirten Doğan, "Alparslan Türkeş, kongrelerin hiçbirine müdahale etmezdi" diyerek bu konuda kendisinin genel başkan olduğu kongreyi örnek verdi. Başbuğ Türkeş'in kişisel özelliklerini de vurgulayan Doğan, Türkeş'in çok dakik bir insan olduğunu, görüşmelerde belirlenen saatlere riayet ettiğini önemli bir sebebi olmadığı sürece kesinlikle aksatmadığını ve hatta çoğu zaman erken gelip beklediğini belirtti. Aynı zamanda Başbuğ Türkeş'in çok ketum bir insan olduğunu anlatan Doğan, şunları kaydetti:

"Sır saklamayı iyi bilirdi, bir konu hakkında gereğinden fazla konuşmaz fakat gerektiği zaman da uzun uzun açıklamalar yapardı." Ülkücülerin Türkeş'in çevresinde halka halka birleştiğini anlatan Doğan, "Söylediği, dediği anında yapılan bir adamdı, attığı her adım, yaptığı her hamle, söylediği her söz milliyetçilerin gönlünde ve fikrinde yer etmiştir" diye konuştu.

ÜLKÜCÜLÜĞÜN ESKİSİ OLMAZ

Türkeş'in görüşlerinin neredeyse tüm siyasi partilerde yankısı olduğunu belirten Doğan, "Türkeş partili, partisiz herkese ruh ve heyecan kattı" ifadesini kullandı.

Eski dönemlerde Ülkü Ocakları'nda görev yapmış bazı kişilerin bugün çeşitli yerlerde olduklarını ve "eskiden bende ülkücüydüm" dediklerini belirten Doğan, "Ülkücülüğün eskisi yenisi olmaz, ülkücülük ülkücülüktür" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Alparslan Türkeş Başbuğ Türkeş İbrahim Doğan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan ve Engin Polat serbest mi bırakıldı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title