Haberler

Alparslan Türkeş, Oğlu Tuğrul Türkeş'i Böyle Anlatmış

Güncelleme:

Seçim hükümetinde bakanlık teklifini kabul ederek MHP'de hedef tahtasına oturan Tuğrul Türkeş'in nişanlandığı gece babası Alparslan Türkeş'in cezaevinde olduğu ortaya çıktı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bakanlık teklifiyle ilgili MHP'de büyük bir sürpriz yaşandı. MHP'nin kurucu ismi Alparslan Türkeş'in oğlu MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Başbakan Davutoğlu'nun bakanlık teklifine 'evet' dedi. Ankara kulislerine göre Türkeş, Başbakan Yardımcısı olacak. Kararını açıklaması sonrası Türkeş kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi.

Radikal yazarı Oral Çalışlar da 1980 Darbesi sonrası cezaevinde koğuş arkadaşı olan Alparslan Türkeş'in Tuğrul Türkeş ile ilgili anlattıklarını bugünkü köşesine taşıdı. Çalışlar, Tuğrul Türkeş'in nişanlandığı akşam cezaevinde olan Alparslan Türkeş'in 'çok üzgün' olduğunu yazarak, hüzünle kendisine anlattıklarını yazdı.

İşte Çalışlar'ın yazısındaki o kısım;

"...Tuğrul Türkeş, MHP'nin kurucu lideri Alparslan Türkeş'ın ilk eşinden olan 5. çocuğu. Alparslan Türkeş'le, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra, aynı hapishanede 1 yıldan fazla süre birlikte birlikte kaldık. Uzun sohbetlerimiz sırasında, kendisinden, oğlu Tuğrul'u da dinlemiş, bu dinlediklerimi kaydetmiştim.

"TEK OĞLUMUN NİŞANINDA BULUNAMIYORUM"

Tuğrul, babası cezaevindeyken, Sait Bilgiç'in kızıyla nişanlanmış; daha sonra, Celal Bayar'ın şahitlik ettiği bir törenle, evlenmişti. Tuğrul'un nişanladığı akşam, Alparslan Türkeş tutukevindeydi, üzgündü. Oğlunun nişanında bulunamamak, onu sarsmıştı. O gece, tutukevindeki odasında, dertleştik:

"Oral Bey yumuşama gerekirken baksanıza Ecevit'i de tutukladılar. (O gün eski Başbakanlardan Bülent Ecevit de tutuklanmıştı ve bizim kaldığımız Merkez Komutanlığı'ndaki Ordu Dil ve İstihbarat Okulu Tutukevi'ne getirilmişti.) Ben de çok sıkılıyorum. Bu akşam oğlum nişanlanıyor. Tek oğlumun nişanında bulunamıyorum. İnanın kalbim sıkışıyor."

"DÖRT KIZDAN SONRA OLDU"

Türkeş'e, "Tuğrul tek oğlunuz mu?" diye sorduğumda, ilk eşinden tek oğlu olduğu yanıtını verdi. İkinci eşinden de, bir oğlu olmuştu: "Nişanlanan oğlum beşinci çocuğum, dört kızdan sonra oldu. Aslında kız olmuş oğlan olmuş benim için fark etmez. Rahmetli eşime hep onu söylerdim. 'Üzülme ben kızlardan memnunum' derdim."

"TABİİ O ZAMAN ÇOCUK BAKMAK ZOR"

MHP'nin kurucu lideri Türkeş, dördüncü kızının nasıl doğduğunu anlatırken, geçmişe yolculuk yapıyordu: "Üç kızdan sonra Ankara'da yüzbaşıyken eşim yeniden hamile kaldı. Eskiden Mevki Hastanesi (Ankara'da) karşıda Harbiye'nin yanındaydı. Eşimi oraya götürdüm. Epeyce sıkıntılar çekiyordu, hamile olduğunu anlayamadılar. Sıkıntıları devam edince Akay'da bir profesör vardı, nisaiye mütehassısı, ona gittik. O zamanın parasıyla 15 lira verdim, çok para. Profesör eşimin hamile olduğunu söyledi. Eşim çok üzüldü. Ben, 'Üzülme Muzaffer ne yapalım' dedim. İstemedi 'Aldıracağım' dedi." (...) "Tabii o zaman çocuk aldırmak çok zor. İstanbul'a gittik, tanıdık bir nisaiyeci eşimi doğuma ikna etti, işte dördüncü kızımız böyle oldu. "

TUĞRUL'UN GÖBEK ADI DENİZ

"Oğluma hamile kaldığında 1954 yılıydı. İstanbul'daydık. Eşim, Allah rahmet eylesin çok kibar bir insandı...İnanın hiç kötü söz söylediğini hatırlamıyorum. Ancak oğluma hamile olduğunu öğrendiğimizde, doktordan dönerken, koluna girmek istedim, hiç böyle görmemiştim, ilk defa 'kolumu bırak, bu iş başıma hep senin yüzünden geldi' diyerek bana kızgınlığını ifade etti."

Tuğrul, dört kızdan sonra gelen ilk erkek evladıydı Alparsan Türkeş'in: "Oğlum ben evde yokken doğdu. Eşim sancılanınca (Kasımpaşa) Deniz Hastanesine kaldırmışlar. Orada doğum yapmış. Ben gittiğimde göbek adını Deniz koymuşlardı. Ben de ailenin isteği üzerine Yıldırım koydum."

Böylece, Tuğrul'un üç adı olmuştu, Deniz Yıldırım Tuğrul Türkeş. Dört ablanın tek erkek kardeşiydi. Muzaffer Hanım'ın, son çocuğuydu: "Ablaları bir erkek kardeşleri olunca o kadar sevindiler ki, onu annelerine hiç zahmet vermeden büyüttüler. Oğluma evlenmesini ben söyledim. Yaşı kemale erdi. Gezip tozuyor. Çeşitli kız arkadaşları oldu. Sıkıntılı da okudu. Hacettepe'de öğrenciydi. Onu 'Sana gümüş mermi hazırladık' diye tehdit ediyorlarmış. 'Oğlum vazgeç okuldan' dedim. 'Ya seni kaybedersem, okumak mı önemli, can mı!' diye uyardım. Bu yüzden altı senede bitirebildi okulu. Kız arkadaşları olduğunda, 'Oğlum yapma, kızlar arkadaşlık ederken evlenmeyi düşünürler' diyordum."

"OĞLUMU HEP HAYATA HAZIRLAMAYA ÇALIŞTIM"

Kaderin cilvesi; Tuğrul Türkeş, siyasete, "Devlet Dergisi"nde çalışarak başlamıştır. "Ben oğlumu hep hayata hazırlamaya çalıştım. Devlet diye bir dergimiz vardı. Sadi Somuncuoğlu derginin başındaydı. Sadi beye bizim oğlan burada çalışsın, 50 lira haftalık verin, parayı ben ödeyeceğim dedim. Lisedeyken yazları Devlet dergisinde çalışırdı. Bir keresinde İstanbul'da Vehbi Koç'tan rica ettim, onun fabrikasında çalıştı. 'Benim oğlum olduğunu kimse bilmesin' diye de tembih ettim. Annesine 'Çok yoruluyorum' diye dert yanıyormuş."

Baba Alparslan Türkeş, Tuğrul'un nişan gecesinde, o zamanlar genç bir delikanlı olan oğlunu, böyle anlatmıştı. O zaman, Tuğrul 27 yaşındaydı. Aradan 34 yıl geçti. Alparslan Türkeş, artık aramızda değil. Türkeş'in iki eşinden olan oğullarından Ahmet bir dönem AK Parti'den, Tuğrul ise uzunca bir dönemdir MHP'den milletvekiliydi.

MİRASYEDİ Mİ?

Siyasi hayatımızdaki aşırı kutuplaşma; MHP'nin efsanevi, tartışılmaz lideri, "Başbuğ"u olan Alparslan Türkeş'in oğlunu da; kritik bir aşamada, "tepkilerin hedefi" yapıyor... Hükümet içinde yer almayı kabul etmesi, ona "mirasyedi" suçlaması yapılmasını da, beraberinde getiriyor. Tuğrul Türkeş, "devleti hükümetsiz bırakmamak için bu kararı aldığını", ifade ediyor. Bunu, "aşırı kutuplaşmaya karşı tarihi bir duruş" olarak da değerlendirmek mümkün. Öte yandan, MHP'nin seçim sonrası stratejisi, Türkeş'in hükümete girmeyi kabul etmesiyle, ciddi bir darbe aldı. Aynı şekilde bakanlık teklif edilen diğer milletvekili Kenan Tanrıkulu'nun da kendisini istifa etmek zorunda hissetmesi, MHP'yi zor durumda bıraktı. Bu nedenle ona MHP'den Türkeş'e yönelik tepkiler de aşırılık içeriyor.

Sonuç olarak, Tuğrul Türkeş, bir siyasi geleneğin önemli isimlerinden birisi. Yaptığı uzlaşma hamlesi de siyasette örnek bir davranış olarak etkisini hissettirecek. Çıkışının bir cesaret örneği olarak ele alınması da söz konusu. Şimdi, Ülkücü Hareket, Tuğrul Türkeş için, "davadan döndü mü, dönmedi mi" tartışması yapabilir, belki de kendi içinde...
Tarihin cilvesi..."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Yıldırım Tuğrul Türkeş Alparslan Türkeş Tuğrul Türkeş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (195)

sami Mobil-ANDROID:

oyum sonuna kadar akp

87
17
yanıtYanıtla
ADALET:

Devlet bahçeli adam gibi adamdır makam mevkii için ülküsünden vazgezmez siz istediğinize oy verin bu ülkede vatansever milliyetçi bilinçli kesim neyin ne olduğunu iyi bilir DEVLET BAHÇELİ VE MHP BU ÜLKENİN SİGORTASIDIR

76
11
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Tuğrul Türkeş Tam rahmetli başbuğumun oğlu. gerekeni yaptı. başbuğum sağ olsaydı bu durumda erken seçime hiç gitmeden devletin bekası için AKP ile hükümet kurmayı asla geri çevirmez aksine hükümetin kurulmasında yardımcı olurdu. sayın bahçeli bu davaya ihanetin en büyüğünü yapmıştır . bu seçimde boynun ölçüsünü alır. milli olmayı belki o zaman öğrenir.

64
15
yanıtYanıtla
KÜRDÜSTAN CUMHURIYETI Mobil-IOS:

Oyumuz HDP dem başkasına gitmez

8
67
yanıtYanıtla
Yeni Osmanli Devleti:

Bize yani yeni Osmanli Devletine kim Bas kaldirirsa Kellesi gidecekdir. . .

yanıt15
yanıt4
sa:

Ne kurdstani oglum kurt die irk yok sizi sikiyrlar boyle turk tarihinden baska bi tarihte baska milletlern tarihinde kurt lafzi yok beyinszler

yanıt2
yanıt1
R.ÇEVİK- ELAZIĞ:

ESKİ ÜLKÜCÜLER DERLER DESİNLER TUĞRUL GEREKENİ YAPMIŞTIR. TEBRİK EDİYORUM. TAM BAŞBUĞUMUN OĞLU BU İŞTE DEDİM.

51
15
yanıtYanıtla
mhpMobil-ANDROID:

artik oyum akp..

38
26
yanıtYanıtla
BENDE BURDAYIM:

cizrede katliyam var sessiz kalmayın

10
51
yanıtYanıtla
Konya42:

Cizrede katliyam degil temizlik var. . .

yanıt37
yanıt5
Tüm 195 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title