Haberler

Almanya "Türklerin Neden Sandığa Gitmediğini?" Tartışıyor

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurt dışında oy verme oranının beklentilerin aksine neden çok düşük kaldığı sorusuna, Almanya'daki politikacılar, örgütler ve medya yanıt arıyor.

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurt dışında oy verme oranının beklentilerin aksine neden çok düşük kaldığı sorusuna, Almanya'daki politikacılar, örgütler ve medya yanıt arıyor.

Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) Federal Parlamento'daki Türk kökenli milletvekili Cemile Giousouf, cumhurbaşkanlığı seçimine Türk vatandaşlarının düşük katılımını DW Türkçe'ye değerlendirirken bu durumunun Türk vatandaşlarının Türkiye siyasetine ilgisizliği olarak görülemeyeceğini belirtti.

Düşük katılımın nedenini seçim prosedürüne bağlayan Giousouf, pek çok vatandaşın gümrük kapılarında oy kullanacağını tahmin ediyor ve "bu bir ilk adım, ilk deneyim. 2015 yılında da Almanya'daki Türk vatandaşları Türkiye'deki genel seçimler için oy kullanacaklar. Umarım o zaman prosedür daha kolay olur ve böylelikle Türk vatandaşları daha yüksek bir sayıda seçimlere katılır" diyor.

-SEÇİM PROSEDÜRÜ "ANAYASAL HAKKIN İHLALİ"-

Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Özcan Mutlu da, seçim prosedürün katılımı sekteye uğrattığını düşünüyor. Mutlu özellikle internet üzerinden yapılan kayıt işlemlerinin bilgisayar kullanımına yabancı olan seçmeni oy vermekten alıkoyduğunu ve bunun da anayasal bir hakkın ihlali olduğunu savundu.

Seçim sırasında aksaklıklar yaşandığına, ancak bunları şikayet edecek mercilerin bulunmadığına da dikkat çeken Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü:

-"PARTİZAN TUTUM, DEMOKRASİNİN AYIBI"-

"Seçim zarflarının oyları gösterecek kadar şeffaf olması veya bazı iktidar milletvekillerinin gelip de gözlemci olarak diplomatlara çıkışmaları, bunlar hiç hoş şeyler değil. Ne yazık ki mevcut durumda bu olumsuz gelişmelere karşı da bir şeyler yapamıyorsunuz. Çünkü şikayet edebileceğiniz, hakkınızı arayabileceğiniz bir merci yok. YSK bile artık partizan bir tutumla çalışıyor. Bu da aslında demokrasinin bir ayıbı ve Türkiye'de demokrasinin işlemediğinin bir kanıtıdır."

-"SEÇİM KÜLTÜRÜ UNUTULMUŞ OLABİLİR"-

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Milletvekili Cansel Kızıltepe de Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'de seçimlere katılmalarını sevindirici bulduğunu, ancak Almanya'daki siyasi katılımlarını daha fazla önemsediğini söyledi.

Kızıltepe, "Bence her bireyin oy kullanıp, politikayı değiştirme isteği son derece kutsal ve önemli. Fakat burada yaşayan Türkler kırk yıldır ne Türkiye'deki seçimlere ne de Almanya'daki federal, eyalet ya da belediye seçimlerine katılabilmişler. Bu nedenle seçim kültürü insanlarımız arasında unutulmuş olabilir. Bana göre bunu tekrar canlandırmak gerekiyor" dedi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Deutsche Welle Kızıltepe Türkiye Almanya Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title