Haberler

Almanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Heyeti TBMM'de

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, "Terörle mücadelede Avrupa'nın bazı ülkeleriyle işbirliğinde sıkıntılar yaşadık.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, "Terörle mücadelede Avrupa'nın bazı ülkeleriyle işbirliğinde sıkıntılar yaşadık. Israrla gereken takiplerin orijin ülkeden yapılmasını söylememize rağmen gerekli tedbirler alınmadığı için bazı eylemler oldu. Avrupalıların da yakından bildiği, oraya ait sorunlar içinden bu teröristler çıkıyor." dedi.

Özhan, Alman Federal Meclisi Almanya- Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.

Kabulde konuşan Özhan, Almanya heyetini TBMM'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Türkiye ziyaretinde görüştüğünü ve ilişkilerin ziyaretlerle yoğunlaşmasından memnun olduklarını söyledi.

Dünyadaki kriz ve sorunların artık izole halde bulunmadığını, bir yerdeki krizin hızlı şekilde başka alanlara transfer olduğunu, transfer olurken de dönüşerek çok ciddi bir hal aldığını ifade eden Özhan, Suriye krizinin de ilk başlarda ciddiye alınmaması nedeniyle zamanla uluslararası bir krize yol açtığını anlattı.

Avrupa'nın basiret göstererek Suriye meselesini her yönüyle ciddiye alması gerektiğini vurgulayan Özhan, "Ümit ederiz ki yaşanmakta olan insani trajediye 'dur' diyebilecek girişimlere destek olunur, Astana süreci gibi. Ardından da Suriye'de barışın tesisi için gereken sorumluluklar ciddiyetle takip edilir. Bu konuda hem göçmen krizi hem de insani yardımlar konusunda ciddi sorumluluklar alınması gerekiyor." diye konuştu.

Özhan, Türkiye'nin 3 milyonu aşkın mülteciye evsahipliği yaptığını anımsatarak, benzer bir yaklaşımı Avrupa ülkelerinden beklediklerini söyledi.

Avrupa'daki FETÖ üyeleri

Türkiye'nin son 2 yıldır ciddi terörist faaliyetlerin hedefinde bulunduğuna dikkati çeken Özhan, "Terörle mücadelede Avrupa'nın bazı ülkeleriyle işbirliğinde sıkıntılar yaşadık. Israrla gereken takiplerin orijin ülkeden yapılmasını söylememize rağmen gerekli tedbirler alınmadığı için bazı eylemler oldu. Son bir yıldır terörle mücadele anlamındaki ilişkilerde iyileşme var ama bu sadece Avrupa'dan buraya gelen terör şüphelisi şahıslar hakkındaki bilgiyle ilgili. Avrupalıların da yakından bildiği, oraya ait sorunlar içinden bu teröristler çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da sivil toplum kuruluşlarının, aktivistlerin ve HDP milletvekillerinin katıldığı bir eylemde Ankara'da canlı bomba eylemi gerçekleştirerek, 39 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan teröristin fotoğraflarının taşındığını hatırlatan Özhan, "Bir an için şöyle düşünün Ankara'nın sokaklarında demokrasi mitingi var. Buna birçok STK, aktivist, milletvekili Almanya'daki terör saldırısını yapan teröristin fotoğraflarıyla katılıyor. Bu ne kadar kabul edilebilirse, Almanya'da yapılan şey de bu kadar kabul edilebilir. Bunun dünyada örneği yok. İntihar eylemcilerinin fotoğraflarıyla yapılan başka bir demokrasi yürüyüşü yoktur." dedi.

Taha Özhan, terörizmin beraberce mücadele edilecek bir sorun olduğunu vurgulayarak, "Bu Meclisi bombalayan FETÖ'nün üyeleri de Avrupa ülkelerinde bulunuyorlar. Bunların içinde asker, savcı, hakim ve polis olanların elini kolunu sallayarak Avrupa ülkelerinde dolaşmaları hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu hem ülkeler arasındaki ilişkileri zedeliyor hem halklar arasındaki ilişkileri zedeliyor hem de terörizmle mücadelenin kendisini zedeliyor." diye konuştu.

Almanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering de iki ülke arasında gerçekleşen ziyaretlerin ilişkiler açısından önemini vurgulayarak, TBMM ziyaretlerinde 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde zarar gören yerleri görme fırsatı bulduklarını söyledi.

Müntefering, "İnsan kendi silahlı kuvvetlerinin kendi meclisine bomba atacağını düşünemiyor ama bugün gezerek o yerleri görmek fırsatı bulduk. Feci durumlar, hadiseler yaşandı. Üzüntü dileklerimizi, taziye dileklerimizi ifade etmek istiyoruz." dedi.

Türkiye'nin Suriye meselesinde üstlendiği rolün önemli olduğunu, 3 milyonun üzerinde mülteciye evsahipliği yaptığının Almanya tarafından bilindiğini ve takdir edildiğini belirten Müntefering, DEAŞ ile mücadelede de Türkiye'nin yanında yer aldıklarını, Almanya'nın Tornado uçaklarıyla Koalisyon içinde yer aldığını anımsattı.

Müntefering, terör örgütü PKK'nın Almanya'da yasaklı bir örgüt olduğunu da belirtti.

Kaynak: AA / Politika

Taha Özhan Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title