Haberler

Almanya'nın Ikby'ye Yardımda Bulunması

Dışişleri Bakanı Steinmeier: "(IKBY'ye yardım) Bu yardımlara silahlar da eklenebilir.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yaptığı yardımlara ilişkin, "Bu yardımlara silahlar da eklenebilir. İngiltere, İtalya ve Fransa, bu tür malzemeleri gönderme kararı aldılar. Biz de bunu yapmaya hazırız" dedi.

Steinmeier, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Almanya'nın gerek duyulması halinde IKBY'ye silah ve askeri malzeme göndermeyi planladığını bildirdi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün "barbarca" yöntemler kullandığını ifade eden Steinmeier, IŞİD'in ilerleyişinin yalnızca Kürtler ve Irak devleti için değil, tüm bölge için büyük bir tehdit olduğunu vurguladı.

Steinmeier, Avrupa'nın ve Almanya'nın gelişmelere kayıtsız kalamayacağını belirterek, IŞİD'e karşı adım atılmaması durumunda Kürtlerin savunma hatlarının kırılabileceği ya da Irak'ın siyasi yapısının yıkılabileceği uyarısında bulundu.

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, savunma ve maliye bakanlarıyla yaptıkları görüşmede son gelişmeleri ele aldıklarını vurgulayan Steinmeier,  IKBY'ye daha kapsamlı yardımda bulunulması gerektiği sonucuna vardıklarını kaydetti.

Steinmeier, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mevcut yardımların ötesinde askeri donanım yardımında bulunmayı da düşünebiliriz. Bu yardımlara silahlar da eklenebilir. İngiltere, İtalya ve Fransa, bu tür malzemeleri gönderme kararı aldılar. Biz de bunu yapmaya hazırız. Bu konuda Avrupalı ortaklarımız ve uluslararası partnerlerimizle en yakın işbirliği içinde olacağız."

IKBY'nin Almanya'dan askeri koruma malzemeleri ve teçhizatları da içeren taleplerde bulunduğunu belirten Steinmeier, Kürt güçlerinin askeri lojistik ve hareket kabiliyetlerini artıracak yardımlarda bulunabileceklerini, bu konuda Avrupalı ve uluslararası partnerle görüşeceklerini söyledi.

Steinmeier, "Bu kararımızla ilişkili riskler açıkça ortada. Bu nedenle yardımları yaparken, bunların şekli ve kapsamı konusunda çok büyük bir hassasiyet içinde olacağız" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Steinmeier, hükümetin alacağı karalar ve uygulama konusunda Federal Meclis'in dışişleri ve savunma komisyonları aracılığıyla bilgilendirileceğini sözlerine ekledi.

Savunma Bakanı Leyen

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de  "Kuzey Irak'ta İŞİD'e karşı mücadele eden güçlere, ilkesel olarak, imkanlarımız dahilinde silah ve cephane tedarik etmeye hazırız" dedi.

Gerekli olan, ihtiyaç duyulan ve temin edilebilecek askeri malzemeler konusunda değerlendirmelerin sürdüğünü belirten Leyen, "İncelemelerimiz bir kaç gün sürecektir.  Bir hafta içinde bu komitede toplanan verileri değerlendirdikten sonra atılacak adımlar hakkında karar vereceğiz" şeklinde konuştu.

Almanya'nın gelecek günlerde, silah içermeyen askeri malzemelerin bölgeye gönderilmesine başlamayı planladıklarını açıklayan Leyen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Söz konusu olan savunma amaçlı teçhizattır. Tam koruma kurşun geçirmez yeleklerden, acil durum jeneratörlerine kadar uzanan geniş bir alanda yardımdan söz ediyoruz. Liste henüz nihai hale gelmedi." - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Ursula von der Leyen Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title