Haberler

    Almanya'dan Peşmerge'ye Silah

    Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Suriye ve Irak'ta ilerleyişini sürdüren Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'ne silah yardımında bulunma kararı aldıklarını açıkladı.

    Bugüne kadar Kuzey Irak'a 50 milyon euroluk insani yardım yaptıklarını söyleyen Leyen, krizin yalnızca insani yardımla çözülemeyeceğini belirtti. Kuzey Irak yönetiminin talebi üzerine hükümet içinde ve müttefiklerle değerlendirme yaptıklarını ve silah yardımında bulunma kararı aldıklarını bildirdi.

    Savunma Bakanı, askeri yardımların aşamalı olarak gönderileceğini vurguladı. Yardımlar, bölgedeki gelişmeler ve müttefiklerle yapılacak fikir alışverişlerine göre sevk edilecek.

    Leyen, ilk aşamada 4 bin kişilik Peşmerge gücünün ihtiyaçlarını karşılayacak silah ve mühimmat göndereceklerini belirtti. Bu kapsamda 4 bin G3 piyade tüfeği, 1 milyon mermi, 4 bin P1 tipi tabanca, 500 bin mermi, 20 milan tanksavar sistemi ve 300 tanksavar füze, 100 bazuka, 5 bin el bombası, 50 askeri araç göndereceklerini açıkladı.

    Savunma Bakanı Leyen, peşmerge güçlerine tanksavar eğitimini Almanya'da verebileceklerini, gerekli olması durumunda diğer eğitimlerin Erbil çevresinde ya da üçüncü bir ülkede yapılabileceğini söyledi.

    'IŞİD bölge için tehdit'

    Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de basın toplantısında yaptığı açıklamada, IŞİD'in yalnızca Kuzey Irak için değil, tüm bölge için yaşamsal bir tehdit olduğunu kaydetti.

    Steinmeier şöyle konuştu:

    "Bizim Irak'a ve IŞİD'e karşı desteğimiz silah gönderilmesiyle başlamıyor, bununla da son bulmayacak. Sığınmacılara insani yardımlarımız sürüyor. IŞİD tehdidine salt insani yardımlarla karşı koyamayız. Aynı zamanda Kürt güvenlik güçlerini kendilerini savunabilir konuma getirmeliyiz. Bunun için de uluslararası alanda onay görmüş bir stratejiye ihtiyacımız var."

    Almanlar karşı çıkıyor

    Hükümetin kararının ardından Federal Meclis, pazartesi günü yapılacak özel oturumda silah yardımı kararını ele alacak. Hükümet daha önce silah yardımı için Meclis'ten yetki gerekmediğini açıklamıştı. Bu oylama sembolik bir nitelik taşıyacak.

    Almanya'da muhalefette bulunan Sol Parti, silah yardımına karşı çıkıyor. Bir diğer muhalefet partisi Yeşiller içinde görüş ayrılıkları bulunuyor.

    Federal Meclis'te Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partilerinin 311, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin 193 sandalyesi bulunuyor. Muhalefetteki Sol Parti 64, Yeşiller Partisi de 63 sandalyeye sahip.

    Almanya ikinci televizyonu ZDF'in 22 Ağustos'ta yaptığı kamuoyu anketine göre, Alman halkının yüzde 67'si Almanya'nın Kuzey Irak'a silah yardımına karşı çıkarken, destek verenlerin oranı yüzde 27.

    "PKK'ya silah yok"

    Irak'ta IŞİD'e karşı savaşan Kürt grupları silahlandırma kararı alan Almanya'nın başbakanı Angela Merkel, ülkesinin terör listesinde olan PKK'ya silah göndermeyeceklerini duyurmuştu.

    Merkel her fırsatta Kuzey Irak'a desteğin silah yardımınım ötesine geçmeyeceğini ve Irak'a birlik gönderilmeyeceğini söylüyor.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Almanya Işid Irak Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title