Haberler

Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası

160. duruşmada sanık Beate Zschaepe'nin 1996 yılında ifadesini alan polis memuru Bernd F, dinlenildi.

Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesiyle ilgili görülen, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında mahkeme, baş sanık Beate Zschaepe'nin 1996 yılında ifadesini alan polis memuru Bernd F, dinlenildi.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen 160. duruşmada, 18 yıl önce Zschaepe'nin ifadesini alan Bernd F, o gün yaşananları tam olarak hatırlamadığını söyledi.

Emekli polis memuru Bernd F, Zschaepe ile ilgili geçmişten bugüne hafızasında kalan bir şey olmadığını ancak alınan ifadenin, "göğsünde Yahudiliği sembolize eden yıldız  bulunan bir oyuncak bebeğin otoyol köprüsünde asılı olmasıyla ilgili olduğunu" hatırladığını anlattı.

Duruşmada,  Zwickau'da NSU üyelerinin kaldıkları evin görüntüleri gösterildi. Görüntüler gösterildiği sırada, baş sanık Beate Zschaepe, saçları ile yüzünü kapattı. Söz konusu görüntülerin, NSU davasında en önemli delilleri oluşturduğu ve sadece cinayetleri işleyenlerde bulunabilecek fotoğraf ve belgeleri barındırdığı ifade edildi.

Duruşmada ayrıca Federal Başsavcılık ve müdahil avukatlar arasında, NSU terör örgütünün sadece üç kişiden oluşan bir grup mu yoksa daha büyük bir terör ağının bir parçası olup olmadığı tartışıldı.

Müdahil avukatlar, NSU terör örgütünü destekleyenlerin sayısının daha fazla olduğunu iddia ederek bunu ispatlamaya çalıştı. Federal Başsavcı Anette Greger, iddialara konu olan "Combat 18" isimli Dortmund'lu bir grubun üyelerinin ifadelerini almayı reddetti. Greger, militan grubun NSU terör örgütü ile bağlantısı olduğu yönünde ipucu olmadığını, NSU'nun işlediği suçları aydınlatmak için bu grubun yapısını aydınlatmaya gerek olmadığını kaydetti.

Müdahil avukat Sebastian Scharmer ise Dortmund'lu bir neonazinin açıklamasını hatırlatarak neonazinin söz konusu polise verdiği ifadesinde, NSU terör örgütüne ait olan iki silahın geçmişi konusunda açıklamada bulunabileceğini ancak bunun için tanık olarak davet edilmesi gerektiğini söylediğini bildirdi.

Diğer müdahil avukat Yavuz Narin, NSU terör örgütünün "Combat 18" militanlarının bir hücresi olduğunu ileri sürdü.

NSU davasında yarın 161. duruşma yapılacak.

Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. İkilinin arkadaşı ve NSU terör örgütüne üye olma suçlamasıyla yargılanan Beate Zschaepe, NSU üyelerinin kullandıkları hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

NSU davasının görülmesine 6 Mayıs 2013'te Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde başlamıştı. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Dortmund Almanya Münih Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title