Haberler

Almanya'daki Müslümanlar 1'er Günlük Bayram Tatili İstiyor

Güncelleme:

Almanya'daki Müslümanlar Kurban Bayramının bu yıl hafta sonuna denk gelmesini işyerlerinde kendilerine izin verilmemesi nedeniyle büyük şans olarak nitelendirdi.

Almanya'daki Müslümanlar 4 Ekim'de başlayacak Kurban Bayramı'nın bu yıl hafta sonuna denk gelmesini işyerlerinde kendilerine izin verilmemesi nedeniyle büyük şans olarak nitelendirdi.

Alman politikacılar ekonomik gerekçelerle Müslümanlar'a Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı'nın tatil kabul edilmesine sıcak bakmazken, bu ülkede 19 yıldan bu yana bir temizlik firmasında işçi olarak çalışan Kemal Ünver, "Ramazan ve Kurban Bayramı'nın en azından ilk günü resmi tatil olmalı. Gönlümüzce bayram namazı kılabilmeli, kurbanımızı kesebilmeli, ailemizle bayramlaşabilmeliyiz. Bazı işyerleri izin vermiyor ve çalışmak zorunda kalıyorsun. O zaman da bayramın hiçbir özelliği kalmıyor; sıradan bir gün gibi geliyor. Anne ve baba çalışıyor, çocuklar okula gidiyor. Bayram havasını yaşayamıyoruz" diye konuştu.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (KRV) Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, orkada Almanya'nın federal yapısından kaynaklanan bir sorun bulunduğunu belirtirken, şöyle dedi:

"Dini bayramlar konusunda eyaletler düzeyinde kararlar alınıyor. Bu nedenle Almanya genelini kapsayan genel bir çözümün olması ihtimali çok zor. Tatil ilan edilirse milyonlarca insan o gün çalışmayacak. Ekonomik bir sorun olduğu için bunun federal düzeyde düzenlenebileceğine pek inanmıyorum. RV'de uyguladığımız bir yöntem var: Müslümanlar bayram günlerinde izin alabiliyorlar ama çalışmadıkları o günü başka bir gün çalışarak telafi ediyorlar. Aslında Almanya için böyle bir çözüm olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü Almanya'da 80 civarında din var. Her din için tatil yapacak olursak herhalde senenin yarısını çalışmamakla geçiririz. Alman ekonomisi de öyle bir şeye hazır olmaz diye düşünüyorum."

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, Almanya'da yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşadığını, dini bayramların da en doğal hak olduğunu belirtirken şunları söyledi:

"Almanya'da 50 yıldır yaşıyoruz. Müslümanlara ramazan ve kurban bayramlarında 1'er gün tatil verilmesi bu insanların Almanya'ya karşı sahiplik duygusunu pekiştirecektir. Öte yandan Almanlarda da Müslümanların bu ülkenin bir parçası olduğu kanaati güçlenecektir. Böylece hem uyuma hem de katılıma faydalı olacaktır. Bence bayramlarda birer gün tatil yeterli olacaktır."

Almanya'da 16 eyalet içinde sadece Bremen ve Hamburg'da Müslümanlar ile Eyalet Hükümeti arasında sözleşme imzalandı. Müslümanların dini cemaat olarak resmen tanındığı bu eyaletlerde, talep etmesi durumunda, Müslüman çalışana dini bayramlarda izin veriliyor. Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya ise bu konuda yasal düzenlemeler kadar toplumsal mutabakatın önemine vurgu yapıyor. Ali Kızılkaya, şöyle dedi:

"Herkesin eşit muamele görmesi açısından bunun da bir gün toplumsal mutabakat oluştuğu zaman kolaylaştırıcı yol ve yöntemleri araştırılabilir. İlk başlangıçlar bazı eyaletlerde yapıldı. Müslüman öğrencilere zaten bir gün tatil verme konusunda bir kolaylık var. Daha eşit bir konum olur mu olmaz mı onu zaman gösterir." - Köln

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ramazan Bayramı Kurban Bayramı Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title