Haberler

Almanya'daki Ermeni İddialarıyla İlgili Tasarı

Alman Federal Meclisi'nde yarın oylanacak 1915 olaylarına ilişkin tasarıya destek veren Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 2001'de kaleme aldığı ve "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesinde yayınlanan makalesinde bu tür girişimleri ağır bir dil ile eleştirmişti.

Alman Federal Meclisi'nde yarın oylanacak 1915 olaylarına ilişkin tasarıya destek veren Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 2001'de kaleme aldığı ve "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesinde yayınlanan makalesinde bu tür girişimleri ağır bir dil ile eleştirmişti.

Özdemir'in "Boğaziçi'nde uzun yol-Bir Ermeni tasarısına karşı sebepler" başlıklı makalesi 5 Nisan 2001'de "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesinde yayınlanmıştı.

Yazısında, Fransız Meclisi'nin benzer bir karar tasarısını kabul ettiğini hatırlatan Özdemir, "Alman Federal Meclisi'ndeki meslektaşlarıma Fransız örneğini izlemelerini tavsiye etmem. 1915 yılında ve daha öncesinde 1895 yılında yaşanan korkunç olayların ele alınma yeri ne Washington, ne de Paris ve Berlin'dir." ifadelerini kullanmıştı.

Makalesinde, eski Alman İmparatorluğu'nun da yaşanan olaylar ile ilgili sorumluluğu bulunduğunu bu nedenle sadece Osmanlı Devleti'nin sorumlu gösterilemeyeceğini vurgulayan Özdemir, söz konusu karar tasarısının kabul edilmesinin Türkiye'deki aşırı milliyetçi ve Avrupa karşıtı grupları daha da güçlendireceğini savunmuştu.

Özdemir makalesinde, şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

"Şunun sorulması gerekir. Böyle bir karar tasarısının Alman Federal Meclisi'nde kabul edilmesinin hedefi ne olabilir? Acaba Türkiye'yi mi cezalandırmak? Böyle bir şeyi ciddi olarak Fransız Meclisi bile istemiyor. Hayatta kalanların torunlarının tazminat almaları mı? Yabancı parlamentoların kararları ve açıklamaları, yaşanan acıları ancak kısa süreli dindirebilir. Yoksa konu, Türkiye'ye kendi geçmişi ile dürüst şekilde ilgilenmesi ve tarihini ele alması konusunda yardımcı olmak mı? Bu her şeye değecek hedef için Federal Meclis'in karar alması büyük bir hata olacaktır."

Böyle bir karar tasarısı yerine Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğun geliştirilmesi için gerekli girişimlerin desteklenmesi gerektiğini savunan Özdemir, bu yolla tarihi olayların birlikte ele alınmasının, iki halk arasında kademeli yakınlaşma sağlanmasının ve krizlerin giderilmesinin mümkün olabileceği görüşüne yer vermişti.

Kaynak: AA / Güncel

Cem Özdemir Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title