Haberler

Almanya'da Sağlık Reformuyla Vatandaşa Yeni Yük Gelecek

Almanya'nın Fdp'li Federal Sağlık Bakanı Philip Rösler'in Göreve Geldiği Günden Beri Hazırladığı Sağlık Reformu Bakanlar Kurulu'nda Onay Aldı. Yasal Sağlık Sigortalarına Kayıtlı Vatandaşa 2011 Başından İtibaren Yeni Yükler Getiriyor.

Almanya'nın FDP'li Federal Sağlık Bakanı Philip Rösler'in göreve geldiği günden beri hazırladığı sağlık reformu Bakanlar Kurulu'nda onay aldı. Yasal sağlık sigortalarına kayıtlı vatandaşa 2011 başından itibaren yeni yükler getiriyor.

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan sağlık reformu yasa taslağında 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren kamusal sağlık sigorta primlerinin yüzde 14,9'dan yüzde 15,5'e yükseltilmesi öngörülüyor. Bu oranın yüzde 8,2'sini çalışanlar, yüzde 7,3'ünü ise işverenler ödeyecek. Ek ödemelerin tutarı gelirin yüzde 2'sini aşması durumunda ise devlet katkı payı ödeyecek. Yeni tasarıyla özel sigortalara geçmenin süresi üç yıldan bir yıla indirilerek, özel sigortaların da cazibesi arttırılıyor. Yeni tasarıyla ayrıca kamu sigortalarının ilaç firmalarıyla yaptığı anlaşmalar özel sağlık sigortalarına da yansıtılacak. Yani özel sağlık sigortalarının ilaç masrafları düşürülecek, avantajlarına ise dokunulmayacak.

ELEŞTİRİLER ARTIYOR

Rösler'in sağlık reformu hem muhalefet partilerinden hem de sağlık kurumlarından yoğun tepki aldı. Sağlık kurumları faturanın yine çalışan kesime çıkarıldı konusunda eleştirdi. Yeni sağlık reformunu adaletsiz olarak niteleyen Alman Sendikalar Birliği DGB ise hükümeti, özel hastalık kasalarını, devlet kasalarının sırtından beslemekle suçladı. Sosyal Birlik VDK ise kabul edilen reformu, toplumun dayanışmacı ruhunu yok etmeye yönelik vahim bir adım olarak nitelendirdi. 100 bin genç kamu sigortalarından özel sigortalara geçerse kamu sağlık sigortaları zarar eder diyen SPD partisi yetkilileri, bu açığı kapatmak için ek prim ödemelerinin yine artacağını düşünüyor. Sol parti yetkilileri ise reformun sadece işvereni rahatlatacağını ve bu işten büyük şirketlerin karlı çıkacağını öne sürdü. Sağlık Bakanlığı ise sağlık reformunu savunarak, bu sağlık reformunun gelecekte Alman sağlık sistemini ayakta tutmak için şart olduğunu belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title