Haberler

Almanya'da "Opsiyon" Modelinin Kaldırılması

Almanya'da Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Özoğuz: "Opsiyon modelinin tamamen kaldırılması lazım"

Almanya Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz şimdiye kadar uygulanan çifte vatandaşlıkla ilgili opsiyon modelini  "tamamen kaldırmak" istediğini söyledi.

"Welt am Sonntag" gazetesine açıklamada bulunan Özoğuz, "Meseberg Sarayı'ndaki Bakanlar Kurulu toplantısında hepimiz yeni yasanın hemen gelmesine karar verdik. Opsiyon modelinin tamamen kaldırılması lazım" dedi.

Özoğuz, bir çok Sosyal Demokrat Partili (SPD)  eyalet bakanlarının bunu desteklediğini belirterek, ayrıca SPD tarafından yönetilen birçok eyaletin Opsiyon modelini durdurduğu ifade etti.

Almanya'da SPD ve Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) tarafından koalisyon sözleşmesinde yer alan Opsiyon modelinin kaldırılması ile ilgili bölümde "sadece Almanya'da doğmuş ve büyümüş yabancıların çocuklar için geçerli" ibaresinin yer alması eleştiriliyor.

Schleswig-Holstein eyaleti İçişleri Bakanı ve SPD'li Andreas Breitner de Opsiyon modelini eleştirerek, eyaletinde şubatta bu modelin kaldırılması için başvuru girişiminde bulunacağını belirterek, Alman Vatandaşlık Yasası'nda vatandaşlığına sahip olmada ülkede "büyümüş" olma şartının yer almadığına dikkati çekti.

Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistorius ise "Eyalette opsiyon modelinin tamamen kaldırılması için çalışacağım" diye konuştu.

Almanya'da Türklerin çocukları doğum ile birlikte hem Alman hem Türk vatandaşlığına sahip oluyorlar. Ancak Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık izni olmadığı için 23 yaşına gelen bir Türk, Alman vatandaşlığı ve Türk vatandaşlığı arasında seçme zorunluğunda bırakılıyor. "Opsiyon modeli" adı verilen sisteme göre 23 yaşına kadar kararını vermeyenler otomatik olarak Alman vatandaşlığından çıkartılıyorlar. SPD ile CDU/CSU arasında kurulan büyük koalisyon sözleşmesinde opsiyon modelinin kaldırılması yer alıyor. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title