Haberler

Almanya'da Nsu Terör Örgütü Cinayetleri

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -Kubaşık için yapılan anıta gül bırakılması -Yürüyüş ile protesto -Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau -Avukat Carsten Ilius'un açıklamaları Almanya'nın Dortmund kentinde, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından öldürülen 8 Türkten biri olan Mehmet Kubaşık, ölümünün 10. yılında anıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

-Kubaşık için yapılan anıta gül bırakılması

-Yürüyüş ile protesto

- Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau

-Avukat Carsten Ilius'un açıklamaları

Almanya'nın Dortmund kentinde, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından öldürülen 8 Türkten biri olan Mehmet Kubaşık, ölümünün 10. yılında anıldı.

Mallinckrodt Caddesi'nde 4 Nisan 2006'da işlettiği büfe önünde öldürülen Kubaşık için tören düzenlendi. Büfenin önüne dikilen anıta Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau ile Kubaşık'ın ailesi göz yaşları içinde güller bıraktı.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Dortmund Belediye Başkanı Sierau, Dortmund'un herkesin barış içinde yaşadığı çok kültürlü bir şehir olduğunu söyledi.

"Irkçılığa bu güzel şehirde yer yok" diyen Sierau, Mehmet Kubaşık ve NSU terör örgütü tarafından öldürülen diğer kişilerin asla unutulmayacağını belirtti.

"Tüm gerçekler ortaya çıkarılmayacak"

Anma törenine katılan ailenin avukatı Carsten İlius, NSU terör örgütünün işlediği cinayetler konusunda tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması konusunda karamsar olduğunu dile getirdi.

Münih kentinde devam eden NSU davası duruşmalarını Kubaşık ailesi adına başından beri takip eden avukat Carsten Ilius, "Şu anki gelişmelere bakıldığında mültecilere Neonaziler saldırıyor, doğru dürüst soruşturma açılmıyor, hakimler çok ciddi kararlar vermiyorlar, o yüzden NSU davasında da çok ciddi bir değişiklik olacağını sanmıyorum." ifadelerini kullandı.

Ilius, çeşitli sebeplerle mahkemenin oyalanmasından dolayı davaların çok yavaş ilerlediğini ancak artık davanın sonuna doğru yaklaşıldığını kaydetti.

Eylül ya da ekim ayında davanın sonuçlanmasını beklediklerini ifade eden İlius, "Belki biz bu NSU yapılanmasının yüzde 50'sini biliyoruz. Bilinenlerden farklı bir şey ortaya çıkarsa dava işte o zaman uzayabilir. Şu anki duruma göre davanın eylül ekim gibi biteceğini düşünüyorum" dedi.

Aşırı sağcı terör örgütünün yaşayan tek üyesi ve davanın başsanığı Beate Zschaepe'nin eski avukatlarının susma taktiğini kullandığını hatırlatan İliun, "Ancak her şeyin hemen hemen ispatlandığının anlaşılması üzerine Zschaepe paniğe kapılarak avukatlarını değiştirdi. Zschaepe bu süre zarfında çok açık vermeye başladı. Mahkeme bu açıkları davalı aleyhine kullanacaktır." diye konuştu.

NSU terör örgütü ve bu konuda ihmali bulunan güvenlik güçleri ve istihbarat çalışanları konusuna da değinen İlius, "Kubaşık ailesi hala devletten şeffaf bir davranış bekliyor. Tüm dosyaların açılıp bütün gerçeklerin ortaya çıkması gerekiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bu konuda daha önce verdiği sözün yerine getirilmesini bekliyoruz." dedi.

NSU davası

NSU üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygunu gerçekleştirdikten sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Aynı gün Zwickau kentinde NSU'nun üçüncü üyesi Beate Zschaepe'nin, en son kiraladıkları evi de delilleri yok etmek amacıyla kundakladığı iddia ediliyor.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Dortmund Almanya Münih Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title