Haberler

Almanya'da Nsu Araştırma Komisyonu

BERLİN (AA) – Alman Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu, Neonazi terör örgütü NSU'nun bağlantılarının bugüne kadar karanlıkta kaldığını belirterek, "Ben NSU'nun üç kişilik bir hücre olduğu teorisine inanmıyorum.

BERLİN (AA) – Alman Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu, Neonazi terör örgütü NSU'nun bağlantılarının bugüne kadar karanlıkta kaldığını belirterek, "Ben NSU'nun üç kişilik bir hücre olduğu teorisine inanmıyorum. Meclis'te kurulacak yeni araştırma komisyonu bunları aydınlatmalı" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mutlu, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün 2000-2007 yıllarında Türkleri hedef alan cinayet ve bombalama eylemlerinin aydınlatılması için Federal Meclis'te yeni bir araştırma komisyonu kurulacak olmasını memnuniyetle karşıladı.

Geçen yasama döneminde görev yapan araştırma komisyonunun 2013 yılında çalışmalarını tamamladığını hatırlatan Mutlu, bu komisyonun cinayetleri ve bağlantıları aydınlatmakta yetersiz kaldığını söyledi.

Yeşiller Partisi'nin son iki yıldır Meclis'te yeni bir araştırma komisyonu kurulması için girişimlerde bulunduğunu ifade eden Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Münih'te NSU davasındaki gelişmeler ve son zamanlarda gün ışığına çıkan tuhaf olaylar iktidar partilerini de artık ikinci bir araştırma komisyonunun gerekli olduğu konusunda ikna etmemize yetti. Bu tuhaf durumlara örnek olarak şahitlerin, haber elemanı olarak kullanılmış olanların bir bir intihar etmeleri, ölü bulunmaları. İntiharlar şüpheli. Şeker şokuna girip ölen var. İşler bu noktaya varınca artık iktidar partisi de hayır diyemedi."

Polisin ve istihbaratın uzun yıllar boyunca cinayetleri aydınlatamamış olmasının kuşkulara yol açtığını kaydeden Mutlu, 2011 yılında ortaya çıkarılan grubun, savcıların iddia ettiği gibi yalnızca üç kişilik bir hücre olduğu teorisine inanmadığını ve kurulacak yeni araştırma komisyonunun bunları aydınlatması gerektiğini vurguladı.

Mutlu, şunları kaydetti:

"Bütün Almanya'da güneyden doğuya, batıya kuzeye dolaşıp 10 insanı hunharca öldürüyor bu üçlü ve onlara kimse yardım etmiyor öyle mi? Elebaşları yok? Bunların yaptıkları cinayetler güvenlik birimleri tarafından her ne hikmetse ya örtbas ediliyor ya zaaf gösterilerek takip edilmiyor. Yanlış zamanlamadan dolayı iki üç kez sözde yakalanamıyor… Bunlar hepsi bu davanın önemini gösteriyor ve güvenlik birimlerinin zaaflarının boyutlarını gösteriyor."

Mutlu, Federal Meclis'te kurulacak araştırma komisyonunun, NSU'nun bağlantılarını ve aşırı sağcı yapıları aydınlatabilmek için istihbarat ve polisten üst düzey yetkililer dahil sorumlularını dinleyeceğini belirterek, "Araştırma Komisyonu meclisin en güçlü silahıdır ve onların hepsi gelip ifade vermek zorunda. Ama tabii ki geçtiğimiz dönemde olduğu gibi adeta kolektif hafıza kaybı söz konusu olursa tabi ki zor aydınlatırız. Ama çelişkiler o kadar büyük ki, bu kez yetkililer hatırlamıyorum çok zaman oldu gibi bahanelerle sıyrılamazlar" şeklinde konuştu.

Mutlu, komisyonun gelecek iki yıllık dönemde, NSU'nun sadece 3 kişiden ibaret olmadığını ortaya çıkarmasını, güvenlik birimlerinde aşırı sağla mücadeledeki zaafları gözler önüne sererek, gerekli reformların yaşama geçirilmesini sağlamasını umut ettiğini kaydetti.

NSU terör örgütünün 2011 yılının kasım ayında ortaya çıkmasının ardından Almanya Federal Meclisi'nde, 2012 yılının ocak ayında tüm partilerin ortak kararıyla  NSU Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon, yaklaşık 16 aylık çalışma sonucunda bin 357 sayfalık rapor hazırlamıştı.

2013 yılının mayıs ayından beri Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Örgütün diğer üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir bankayı soyduktan sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü olarak bulunmuşlardı. Terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Münih Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title